Pomoc w MK3 klimatyzację!!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

hoax51
Nowicjusz
Nowicjusz

Pomoc w MK3 klimatyzację!!

Post autor: hoax51 » śr kwie 21, 2010 03:33

Witam, jestem nowy na tym forum i chciałbym powiedzieć cześć wszystkim tutaj:)

Chciałabym zapytać, że warto zamontować klimatyzację na MK3 Golf GTI TDI?

Czy jest to duża praca? To będzie bardzo kosztowne?

Czy możesz polecić jakieś osoby z Poznania, który będzie idealny do tej pracy?

Dziękuję wszystkim!

Marioo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Marioo » śr kwie 21, 2010 11:42

hoax51 pisze:Witam, jestem nowy na tym forum i chciałbym powiedzieć cześć wszystkim tutaj:)

Chciałabym zapytać, że warto zamontować klimatyzację na MK3 Golf GTI TDI?

Czy jest to duża praca? To będzie bardzo kosztowne?

Czy możesz polecić jakieś osoby z Poznania, który będzie idealny do tej pracy?

Dziękuję wszystkim!
Zacznijmy kolego od tego, że składnia twoich zdań lekko mówiąc nie ma sensu.

Wracając do twoich pytań.

1. Czy warto zamontować klimę w aucie.
- A czy lubisz mieć miły chłodek w aucie, jeździć w samochodzie gdzie przy >30 stopniach tepm. na dworze ty masz 21 w aucie. Odpowiedź jest bardzo prosta - Warto :bajer:

2.1 Czy jest to duża praca?
Tak jest z tym sporo roboty, trzeba między innymi ściągnąć deskę rozdzielczą, trzeba się bawić z elektryką, prawdopodobnie będziesz musiał wymienić cały pas przedni z chłodnicami, dla wprawnej osoby dzień może dwa roboty, dla amatora robiącego po godzinach pracy, tydzień.
2.2 Czy to będzie kosztowne?
A to zależy od wielu czynników, zaczynając od tego za ile znajdziesz graty, kompletną klimę sprawną można wyrwać nawet za 500- 600 zł, plus pas przedni, aby zamontować odpowiednie chłodnice, Warto przy takim zakupie zrobić regenerację kompresora, uszczelniania itd, dojdzie ci do tego zapewne nowy osuszacz, bo warto go wymienić od razu.
Druga sprawa to znowu, czy robisz to sam czy zlecasz komuś, jeżeli samo to kosztuję cię to tyle ile browarów przy tym wypijesz., jeżeli zlecasz to komuś to już będą koszty, bo jest to niewdzięczna robota, przy której nerwy zjadają człowieka jak coś pasować nie chce, albo nie można łapy gdzieś wsadzić bo się okazuje, że mamy za dużą, myślę, że znajdziesz kogoś kto zrobi ci to za może 500zł ale często będzie tak, że może ktoś ci powiedzieć i 1000, zależy.
Do kosztów należy doliczyć nowy filtr pyłkowy, no i oczywiście nabicie klimy, odgrzybienie itd. czyli dodatkowe 200zł (można znaleźć i za 100zł ale trzeba poszukać).

3.1 Czy możesz polecić kogoś z poznania?
Ja nie mogę :bajer: bo nie znam nikogo w poznianiu:)
3.2 Kto będzie idealny do tej pracy?
Każdy kto zna się trochę na mechanice, ma sprawne ręce i po prostu będzie mu się chciało w to bawić.

Dziękuję również
Pozdrawiam

hoax51
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: hoax51 » śr kwie 21, 2010 13:07

[quote][/quote]

Po pierwsze, chciałbym podziękować za spędzanie czasu odpowiedzi na wszystkie szczegóły dla mnie naprawdę wdzięczny:)

Dlatego, że mój polski jest fatalny, bo to typ angielski i używać Google do tłumaczenia na polski, przepraszam, jeśli się myli.

Marioo, jeśli nie możesz kogoś polecić w Poznaniu, można polecić ktoś w Warszawie czy można to zrobić?
Oczywiście będę za to zapłacić.

Jesteś mechanikiem? Bo jeśli ja chcę to zrobić, ja raczej niech ktoś, kto naprawdę wie co robi, aby zakończyć klimatyzację. Na pewno nie tylko kilka losowych mechanika na ul.

Ile to będzie mniej więcej myślisz, że to kosztuje? 1000zł ~ 1500zł sumie?

Jeszcze raz dziękuję za szczegółowe odpowiedzi.

Marioo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Marioo » śr kwie 21, 2010 13:40

hoax51 pisze: Po pierwsze, chciałbym podziękować za spędzanie czasu odpowiedzi na wszystkie szczegóły dla mnie naprawdę wdzięczny:)

Dlatego, że mój polski jest fatalny, bo to typ angielski i używać Google do tłumaczenia na polski, przepraszam, jeśli się myli.

Marioo, jeśli nie możesz kogoś polecić w Poznaniu, można polecić ktoś w Warszawie czy można to zrobić?
Oczywiście będę za to zapłacić.

Jesteś mechanikiem? Bo jeśli ja chcę to zrobić, ja raczej niech ktoś, kto naprawdę wie co robi, aby zakończyć klimatyzację. Na pewno nie tylko kilka losowych mechanika na ul.

Ile to będzie mniej więcej myślisz, że to kosztuje? 1000zł ~ 1500zł sumie?

Jeszcze raz dziękuję za szczegółowe odpowiedzi.
Ja nie jestem mechanikiem, i nie mogę niestety nikogo polecić do zamontowania tego. ale jest kilka osób na forum, które by się tego podjęły musisz poczekać aż ktoś coś napisze ciekawego.
A z tym polskim z translatora to faktycznie porażka. Może pisz posty w 2 językach i po polsku i po angielsku, wtedy jak ktoś zna en to ci lepiej odpowie na to czego oczekujesz.
Pozdrawiam

hoax51
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: hoax51 » śr kwie 21, 2010 14:21

[quote][/quote]

Na pewno. I czekać na kogoś, kto jest dobry w tego rodzaju pracy znajdują się na forum to!

Jeszcze raz dziękuję za wskazówki, Marioo! Naprawdę doceniam to!

Sure. I shall wait for someone who is good at this sort of job appear on the forum then!

Thank you again for your tips, Marioo!! Really appreciate it!

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » śr kwie 21, 2010 14:50

Maybe you are right, Mario, but you won't find air conditioning that costs 500-600 Zlotys. If you tried to install the AC yourself, somebody would have to tell you how to do it, step by step. Even if you could find something that costs 1,500 Zlotys, you would still have to change a few parts.

I myself have already installed three air conditioning systems, and let me tell you - it is A LOT of work.
You would have to be well-versed in car mechanics and electrics.

If you do decide to do it yourself, then first of all, you must find the paw of the compressor to the TDI engine. After that, it's a piece of cake.

No mechanic will do this for you cheaper than for 1,500 Zlotys - unless it's your brother. :bajer:
Ostatnio zmieniony śr kwie 21, 2010 14:53 przez miś fazi, łącznie zmieniany 2 razy.

Marioo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Marioo » śr kwie 21, 2010 15:04

there is a lot of ads, complete with the prices of air conditioner for about 500-600zł. The question is, what condition is the equipment, what I wrote.
Just as important are written paws compressor, and engine electrical system.
As we have already is easy.
As for the mechanics of such a peace can be found which will do this for about 1000zł.
Ostatnio zmieniony śr kwie 21, 2010 15:05 przez Marioo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » śr kwie 21, 2010 15:21

The main concern here is the state of the air conditioner. If you find out that you have to buy extra parts, then the costs get higher.

Marioo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Marioo » śr kwie 21, 2010 15:25

Yes it is true, because air conditioning is best to buy the car in which you can check it before dismantling.
As I wrote earlier, we give the compressor for regeneration, then we are sure that this part will not spoil, this increases the costs but it will be less than the dismantling of the compressor again and looking for another, or regenerate it after installation.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » śr kwie 21, 2010 15:31

You are right! We have a saying: "Things that are cheap cost a lot". Because of this, it is better to have a complete supplier. At least then we know what we have.

hoax51
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: hoax51 » śr kwie 21, 2010 20:21

[quote][/quote]
Jest tak miły, aby zrozumieć, co wszyscy dyskutują na temat! W języku angielskim!

Dziękujemy za wszystkie pisania w języku angielskim, naprawdę wdzięczny!

Marioo: Jeszcze raz dziękuję za wszelkie informacje!

Miś Fazi: skoro masz już zainstalowany 3 klimatyzowane Klimatyzacja już można polecić każdemu, kto w Poznaniu lub w pobliżu Poznania do pracy? I kosztuje 1500zł?? tak drogie! Czy zawiera części lub po prostu pracy?

Naprawdę chcę zainstalować con powietrza, najlepiej automatyczne klimatycznych kontroli typu, to jest jeszcze trudne do zainstalowania?

It is so nice to understand what you all are discussing about!!! In English!!

Thank you for all typing in English, really appreciate it!

Marioo: Thank you again for all the information!

miś fazi: since you have already been installed 3 air conditioning already, can you recommend anyone who is in Poznan or close to Poznan to do the job? And it costs 1500zl??? so expensive!!! Does it include the parts or just the labour?

I really want to install an air con, preferably the automatic climatic control type, is this one more difficult to install?

Thank you all for patiently reading all my inquiries!

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » czw kwie 22, 2010 10:16

1,500 Zlotys is only the cost of the work. I don't know who does this in Poznan, because I always installed the AC myself. It takes a little more work to install the automated air conditioning (Climatronic). It takes the most work to install the electricity.

There is little difference between automatic and manual installation. In the Climatronic you have more cables and sensors.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”