witam założyłem gaz w golfie 1.8 add gaz to sekfencja ze sterownikiem stag 200.
problem polega na tym ze wszystko jest dobrze ustawione na benzynie chodzi ok gdy przełączy się na gaz to spadają mu obroty i nie równo chodzi.
czego może to być przyczyna.
proszę o pomoc
gaz
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Skoro benzyna jest OK to powinno być też dobrze na gazie, bo sekwencja bierze parametry z czujników i czasy otwarcia wtrysków. Jeżeli na Pb jest coś pokopane to sekwencja też będzie źle chodzić.
Przyczyna leży pewnie w samym gazie, albo w jego wysterowaniu/regulacji.
Piszesz że "założyłeś", to pewnie niedawno było więc jedz w ramach gwarancji i niech poprawiają, bo skoro na Pb jest dobrze to na sekwencji też tak musi być.
Przyczyna leży pewnie w samym gazie, albo w jego wysterowaniu/regulacji.
Piszesz że "założyłeś", to pewnie niedawno było więc jedz w ramach gwarancji i niech poprawiają, bo skoro na Pb jest dobrze to na sekwencji też tak musi być.
- Paweł Marek
- V.I.P.
thoudi78, problem z wolnymi obrotami przy wtrysku benzyny niesekwencyjnym jest dość typowy. Wtryskiwacze gazu działają tak jak benzynowe, wszystkie na raz. W związku z tym paliwo zbiera się na zaworach i czeka na swój suw ssania w danym cylindrze. Z benzyną bez kłopotu - jest mniej lotna czeka sobie grzecznie. Gaz jest gazem, jest więc w fazie lotnej i nie czeka grzecznie na swoją kolejkę tylko jest podkradany przez sasiednie cylindry, pojawia się więc nierónomierne zaopatrzenie poszczególnych cylindrów w mieszankę.
To jest powód dla ktorego ja w swoim 2E z podobnym wtryskiem niemam sekwencji i jestem zadowolony z II generacji.
'Jednakże ludzie mają sekwencję w 2E i problemy takie nie zawsze sa dokuczliwe. Proponuję pogadac z montażystą, niech próbuje ustawić bogatszy skład mieszanki na wolnych obrotach. Jeśli to nie przyniesie efektu to nie wahaj sie być twardym i każ zdemontować sekwencję (masz podstawy - silnik jest niesprawny) a załóż II generację, stracisz wówczas odrobinę mocy na obu paliwach ze względu na mikser który stanowi zweżkę w dolocie ale nie będzie żadnych innych problemów, bo nie masz jak już pisałem w poprzednim temacie narażonego na strzały przepływomierza.
To jest powód dla ktorego ja w swoim 2E z podobnym wtryskiem niemam sekwencji i jestem zadowolony z II generacji.
'Jednakże ludzie mają sekwencję w 2E i problemy takie nie zawsze sa dokuczliwe. Proponuję pogadac z montażystą, niech próbuje ustawić bogatszy skład mieszanki na wolnych obrotach. Jeśli to nie przyniesie efektu to nie wahaj sie być twardym i każ zdemontować sekwencję (masz podstawy - silnik jest niesprawny) a załóż II generację, stracisz wówczas odrobinę mocy na obu paliwach ze względu na mikser który stanowi zweżkę w dolocie ale nie będzie żadnych innych problemów, bo nie masz jak już pisałem w poprzednim temacie narażonego na strzały przepływomierza.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.