Pytanie z cyklu "co to za wtyczka"?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
mojama
Użytkownik
Użytkownik

Pytanie z cyklu "co to za wtyczka"?

Post autor: mojama » pt mar 28, 2008 21:18

Witam,
Zaglądałem pod maskę chyba z tysiąc razy, ale dopiero wczoraj zobaczyłem tą białą wtyczkę nie podłączoną do niczego:

Obrazek

Od czego ona jest?

greg

Post autor: greg » pt mar 28, 2008 22:18

odczytaj numer na wtyczce to ustalimy

Awatar użytkownika
mojama
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mojama » sob kwie 05, 2008 20:35

Dopiero dzisiaj miałem czas przyjrzeć się tej wtyczce.
No więc na niej nic nie pisze, na kablu jest tylko nalepka z jakimiś niewyraźnymi napisami, oto foto, może ktoś się domyśli czegoś:

Obrazek

Oto zdjęcie lepszej jakości samej wtyczki:

Obrazek

Kable tej wtyczki (otulone czarną taśmą) wychodzą jakby ze środka auta. Ona sama wygląda jak wtyczka zasilająca płytę główną komputera PC. Czarny kabelek jest ucięty (widać na foto) a żółty wyprowadzony jest gdzieś w kierunku światła przedniego, foto:

Obrazek

greg

Post autor: greg » sob kwie 05, 2008 22:24

ciekawa sprawa bo gdybys się dobrał do wtyczki i na niej nadlew ma numer - to byśmy wiedzieli bo .takiej wtyczki być nie powinno - chyba ze uda ci się dojść do czego prowadzi wiązka - podobną wtyczke już widziałem raz ale na pewno nie w golfie 4

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » sob kwie 05, 2008 22:52

A nie miałes tam instalacji gazowej, która została wywalona? Podobne wtyki bywaja w sterownikach instalek.
Ostatnio zmieniony sob kwie 05, 2008 22:53 przez jhosef, łącznie zmieniany 1 raz.

greg

Post autor: greg » sob kwie 05, 2008 23:01

po rozmowie z rakczek wtyczka od jakiegoś alarmu

Awatar użytkownika
tomek860
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: tomek860 » sob kwie 05, 2008 23:54

Chłopaki, toż to wtyczka od dysku twardego :grin: :grin:

A tak poważnie, to u mnie w mk2 komputer gazowy ma taka wtyczkę
Ostatnio zmieniony sob kwie 05, 2008 23:55 przez tomek860, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
AndrzejP4
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: AndrzejP4 » ndz kwie 06, 2008 00:36

To jest wtyczka systemu alarmowego GEMEL. Popularny na zachodzie.
Wtykę wpina się pod centralko-syrenę.
Ostatnio zmieniony ndz kwie 06, 2008 00:42 przez AndrzejP4, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
mojama
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mojama » ndz kwie 06, 2008 12:22

greg, żadnego nadlewu właśnie na niej nie znalazłem, no ale jeszcze raz się jej przyjrzę.
Z tą instalacją gazową to trochę mnie przestraszyliście, ale jaki byłby sens wymontowywania jej? Auto przyjechało z Włoch, ja jestem w Polsce pierwszym właścicielem.
AndrzejP4 pisze:To jest wtyczka systemu alarmowego GEMEL. Popularny na zachodzie.
Wtykę wpina się pod centralko-syrenę.
Faktycznie na tej nalepce pisze GEMEL. A zobaczcie jeszcze to foto:

Obrazek

Tu jest taki dzyndzel, ewidentnie dokładany, nie wykluczone, że ten żółty kabelek z tej wtyczki idzie właśnie do tego dzyndzla (ale nie sprawdziłem tego jeszcze). Z tego co kojarzę ten dzyndzel ma za zadanie wzbudzić alarm gdy otworzy się klapę silnika.

Ale pytanie zasadnicze: czy to oznacza, że ktoś wymontował sobie ten alarm przed sprzedażą? Dodam, że właśnie nie działają mi ultradźwięki (pisałem kiedyś w osobnym wątku), a alarm jeśli się załącza to rozbrzmiewa zwykłym klaksonem.

DODANE:

Poszperałem troche i faktycznie wychodzi, że jest to wtyczka od alarmu SERPI STAR ND6.

Obrazek

Ta centralko-syrena posiada gniazdo idealnie pasujące do mojej wtyczki. Ja również posiadam identyczne ultradźwięki (ta puszeczka od nich). Szkoda, że ktoś to sobie zabrał. Jeszcze gorzej że to chyba nie jest osiągalne w Polsce, a za granicą kosztuje około 140 funtów. W sumie dużo jak na alarm.
Ostatnio zmieniony ndz kwie 06, 2008 16:24 przez mojama, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojtek06061989
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: wojtek06061989 » pn kwie 19, 2010 20:58

Witam wszystkich kolegów temat dosyć stary ale piszę aby nie zakładać nowego mam taki sam alarm jak kolega mojama u mnie działa on poprawnie mam jednak pytanie jak można uzbroić ten alarm tak aby nie były włączone te czujniki ruchu na szybie wewnątrz auta?? pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”