Przeguby

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

slawek317
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Przeguby

Post autor: slawek317 » sob kwie 17, 2010 17:13

Witam, prawdopodobnie padł mi przegub, gdy skręcałem np. w prawo to słychać było jakby trybiki przeskakiwały(stukały) natomiast w lewo tak samo tylko troszkę ciszej. Dzisiaj ruszając na pół sprzęgle nagle jakby autem lekko szarpnęło i silnik zgasł, zapaliłem auto i ruszyłem. Teraz stuki się nasiliły podczas ruszania, skręcania i jazdy. Gdy dojechałem do domu weszłam pod auto sprawdziłem półoś od strony kierowcy i ona ma luz wzdłużny jakieś 1,5 cm ale chyba tak ma być. Luzu góra-dół raczej nie wyczułem, natomiast gdy złapałem za ośkę od strony pasażera tą z masa wyrównująca zauważyłem tylko luz góra-dół jakieś może 1-2mm. Czy taki luz może występować? Sorry, że się tak rozpisałem ale muszę jak najszybciej naprawić autko.

Karol G60
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Karol G60 » sob kwie 17, 2010 18:02

najwyrazniej przegób pada... jak bys pokrecał półosia to nie powinno byc luzu ale jesli jest kilka mm jak obracasz to czas i pora wymienic go tym bardziej ze try try sie robi jak mówisz :)

slawek317
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: slawek317 » sob kwie 17, 2010 20:01

No i jeszcze jedno jak poznać czy to stuka wewnętrzny czy zewnętrzny?

Awatar użytkownika
Progresywny
Lubie to!
Lubie to!

Post autor: Progresywny » ndz kwie 18, 2010 12:14

hmm.. wewnętrzny to cały czas słychać w czasie jazdy... chrobocze na biegu.. Najlepiej podnieść autko na wysięgniku i wbic bieg 1,2,3..4 i obserwowac co sie dzieje na słuchy.
A zewnętrzne to najczesciej przy ruszaniu (i najczesciej przy skręconych kołach), ale jeśli juz swój zywot zakonczyly to i na prostych.

Własnie jestem u siebie po wymianie... łatwo też sprawdzic bo zazwyczaj osłony są rozwalone (gumy) :chytry: piachu naleci... i przegub papa :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”