znikający olej - gdzie i przez co moze ciec??

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

ulan23
Mały gagatek
Mały gagatek

znikający olej - gdzie i przez co moze ciec??

Post autor: ulan23 » sob kwie 17, 2010 08:29

witam!
mam taki problem, ze ginie mi olej. Sprawdzało to parę osób i raczej wygląda na to ze nie pali oleju, tylko gdzieś wycieka. Z oględzin wygląda ze najbardziej podejrzane miejsce to okolice rozrządu. przepraszam za mało preryjny i fachowy opis. Świeży nie spalony i nie brudny olej widać jak zdejmie sie te czarną plastikową osłonkę która jest nałożona tam gdzie są rolki i pasek klinowy, olej spływa też na obudowę pompy wspomagania. Widać tam taki otwór i jest on w oleju, jakby puszczał na jakiejś uszczelce.
Silinik to z golfa IV 1,6 16v AZD, Macie pomysł gdzie może ciec?? acha nie wygląda na to żeby kapał na ziemie, bo jak stoję to miejsce jest bez plamek oleju, tak jakby tylko był tam gdzie opisałem.

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » sob kwie 17, 2010 08:47

troche to dziwne
skoro nie kapie na ziemie i jest to czysty nie spalony olej (a skad taki w silniku) oto wyglada to na to ze ktos podczas dolewania oleju do silnika rozlal go na rozrzad i przez to masz tam czysty olej
gdyby byl to czarny olej to monz by powiedziec ze jest z pewnoscia z silnika, chyba ze masz tak czyst silnik w srodku ze ci sie olej nie ubrudzil a po wymianie zrobiles tylko 100km
moim zdaniem musisz szukac gdzie indziej
nie wiem ak ten silnik ale 1,4 16V sa znane z tego ze ciagna olej

ulan23
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: ulan23 » sob kwie 17, 2010 08:54

hmmm, wiesz chodzi o to ze ciągle dolewam olej, bo go ubywa w zastraszającym tempie (ok 1 litr na 1000 km, wygląda na to ze gdzieś cieknie w okolicach rozrządu - jakaś nieszczelna uszczelka

Awatar użytkownika
RasPL
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: RasPL » sob kwie 17, 2010 09:41

Simering walka rozrządu i uszczelka pokrywy głowicy, trzeba to sprawdzić

mk2 gti 2.0 16Vsc 4Motion viewtopic.php?f=160&t=252428" onclick="window.open(this.href);return false;
Just like It https://www.facebook.com/VW-Golf-Mk2-GT ... 101982262/" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

ulan23
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: ulan23 » ndz kwie 18, 2010 11:58

RasPL pisze:Simering walka rozrządu i uszczelka pokrywy głowicy, trzeba to sprawdzić
czy ewentualnie żeby wymienić simering walka rozrządu to potem trzeba jakby na nowo ustawiać rozrząd??

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » ndz kwie 18, 2010 21:35

ulan23 pisze:czy ewentualnie żeby wymienić simering walka rozrządu to potem trzeba jakby na nowo ustawiać rozrząd??
jezeli znajdziesz sposon na zmiane simeringu bez sciagania kola rozrzadu z walka to nie muisz ustawiac rozrzadu :grin:
nie ma mowy zebys wymienil uszczelniacz bez demontazu rozrzadu

ulan23
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: ulan23 » pn kwie 19, 2010 10:11

wczoraj byłem na kanale i dokładnie obejrzałem dół samochodu i wychodzi na to, że chyba nie trzyma też uszczelnienie miski olejowej i teraz moje pytanie czy jest tu jakaś uszczelka czy uszczelnianie na silikon (silnik to 1,6 16v AZD z golfa IV) (może wiecie gdzie znaleźć opis demontażu miski olejowej??

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”