Witam wszystkich i proszę o pomoc. Nie jestem specjalnie obeznany w mechanice więc mogę źle nazywać pewne rzeczy. Otóż od pewnego czasu mam takie objawy i być może to kilka niedomagań:
1. czasem przy zapalaniu silnika lekko puka z przodu od strony kierowcy (tylko przy zapalaniu, obroty równe)
2. na postoju po max skręcie kierownicy w obie strony lekko buczy (wspomaganie)
3. podczas jazdy czasem przy skręcaniu kół w prawo dziwnie klekota (to nie szum taki jak przy walniętych łożyskach ale takie "charczenie" albo pocieranie metalu??? albo bardziej rzężenie...(trudno to opisać), które przy skręcie i rozpędzaniu narasta. Dźwięki dochodzą z przodu chyba od środka albo trochę od strony kierowcy. Co ciekawe dzieje się tak tylko przy skręcaniu w prawo, częściej podczas pełnego skrętu. Ponadto dźwięki pojawiają się czasem przy nawet 100km nawet podczas jazdy po lekkim łuku. Czasem po zatrzymaniu i wyłączeniu silnika, chwila przerwy, potem jadę i wszystko ok albo słychać ciszej. Zauważyłem również, że sprawa się nasila podczas przyspieszania. Dodam krótko, że będąc u mechanika dwa razy akurat skubany golfik był grzeczny i nie dał się osłuchać, a w warsztacie pomacali go porządnie i w zawieszeniu nic nie znaleźli. Podejrzewam że to przegub ale ponieważ się nie znam to może ktoś z Was doda mi pewności.
PS - zbieżność i geometria ustawiona, nowe klocki i tarcze
stuka z przodu tylko przy skręcie w prawo
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Zakładam że są oki tzn niedawno byłem w stacji diagnostycznej i nie ma luzu na kierownicy...
.. a poza tym to nie dziwne że słychać tylko przy kręceniu w prawo???
.. a poza tym to nie dziwne że słychać tylko przy kręceniu w prawo???
Ostatnio zmieniony wt kwie 13, 2010 23:54 przez MikronPL, łącznie zmieniany 1 raz.