problem z kierunkowskazami i swiatlem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
symi130
Nowicjusz
Nowicjusz

problem z kierunkowskazami i swiatlem

Post autor: symi130 » pt kwie 09, 2010 15:31

Witam. Mam następujący problem z moim mk2. Przed zima postanowilem odnalesc przyczyne pojawienia sie wody pod dywanikami no i okazalo sie ze to nagrzewnica. musialem takze pouszczelniac samochod w niektorych miejscach. Niestety przyszly mrozy i musialem przerwac. Teraz ladnie wszystko poskladalem i okazalo sie ze cos źle podlaczylem moze to i glupie ale po wlaczeniu przycisku swiatel i kierunkowskazu w lewo i do siebie wlacza mi sie 'dmuchawa' tym sposobem moge takze wlaczyc swiatla. Prosil bym o pomoc co moglem pozamieniac albo zle podlaczyc ???

Awatar użytkownika
Młody90
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Młody90 » pt kwie 09, 2010 20:44

symi130, poprostu mnie zagiołeś :goof:
jak dla mnie to jest dziwne "zjawisko"
sam wymienialem deske całą i raczej nie da sie niczego źle podmienić, światła , kierunki i dmuchawa mają całkiem inna wiazke .
Światła są z lewej na 8 lub 10 pinow . Kierunki "manetki" maja wiazke pod kierą i wtyki wchodzą w manetki (ja tak mam 90r.)
A dmuchawa też ma swoją wiazke wiec nie wiem czy da sie zastąpić np: dmuchawe swiatlami .
Światła długie masz na manetce do przodu i wycieraczki z prawej.Wycieraczki Ci chodzą ?

Awatar użytkownika
symi130
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: symi130 » sob kwie 10, 2010 13:42

Witam. Wycieraczki mi nie chodzą. Dodam jeszcze ze dmuchawa wlacza sie w sposob jaki opisalem wczesniej ale tylko jesli jest wlaczony przycisk swiatel jesli nie jest to dmuchawa nie dziala. Nie wiem moze cos jest pozamieniane w jakims innym miejscu w samochodzie??
Ostatnio zmieniony sob kwie 10, 2010 13:43 przez symi130, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Młody90
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Młody90 » sob kwie 10, 2010 16:02

symi130, rozbierz wszystko i porób zdjęcia.

Awatar użytkownika
matisim
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Auto: bmw
Kontakt:

Post autor: matisim » ndz kwie 11, 2010 11:37

symi130 pisze:Witam. Wycieraczki mi nie chodzą. Dodam jeszcze ze dmuchawa wlacza sie w sposob jaki opisalem wczesniej ale tylko jesli jest wlaczony przycisk swiatel jesli nie jest to dmuchawa nie dziala. Nie wiem moze cos jest pozamieniane w jakims innym miejscu w samochodzie??
to jest fabryczna "wada" każde mk2 chyba tak ma, i niektóre polówki... u mnie dmuchawa też sie włącza w podobny sposób więc czym sie martwisz :)

Awatar użytkownika
Młody90
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Młody90 » ndz kwie 11, 2010 11:50

matisim pisze:to jest fabryczna "wada" każde mk2 chyba tak ma, i niektóre polówki... u mnie dmuchawa też sie włącza w podobny sposób więc czym sie martwisz :)
pierwszy raz slysze :crazy:

Awatar użytkownika
matisim
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: matisim » ndz kwie 11, 2010 12:14

Młody90 pisze:pierwszy raz slysze :crazy:
serio, kiedyś też sie dziwiłem ale w paru mk2 tak sprawdzałem :)

Awatar użytkownika
symi130
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: symi130 » ndz kwie 11, 2010 12:23

Witam. Najlepsze w tym wszystkim jest to ze kiedys wszystko normalnie dzialalo a teraz nie dzialaja wycieraczki i swiatla mijania a jak juz wspominalem po wlaczeniu przycisku swiatel mijania i przyciagnieciu manetki lewego kierunku do siebie wlacza sie dmuachwa normalnie kosmos.
Teraz szukam przyczyny(mala przerwa na jedzenie :grin: ) w desce wszystko jest ok moze w skrzynce z bezpiecznikami z tylu moze cos z kablami byc pozamieniane?
Napewno cos jest pozamieniane tylko teraz trzeba to znalesc :grin:
Ostatnio zmieniony ndz kwie 11, 2010 12:25 przez symi130, łącznie zmieniany 1 raz.

Morton;]

Post autor: Morton;] » ndz kwie 11, 2010 12:58

witam nie jest możliwe coś źle podłączyć ostatnio miałem wszystko w częściach i jedyne co można pomylić to światło ręcznego ze światłem panela dmuchawy ;p musiała
ci sie woda dostać gdzieś w bezpieczniki albo coś bo nie wiem jak nie robiłeś nic z wtyczkami przy skrzynce zresztą tam tez z tego co widziałem każda wtyczka ma mniej wiecej ma swoje miejsce to nie wiem sprawdź jeszcze raz czy się dobrze wpięły wszystkie wtyczki przy kierownicy o ile wiem jak nie podepniesz wycieraczek to świeci lekko światło kierunkowskazu :grin:

Awatar użytkownika
symi130
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: symi130 » ndz kwie 11, 2010 14:53

A moze to wina jakiegos przekaznika lub kostki w stacyjce ??

Awatar użytkownika
Bartek_R
Pasza dla Świń
Pasza dla Świń
Kontakt:

Post autor: Bartek_R » ndz kwie 11, 2010 15:42

Może być też tak że gdzieś nie ma masy, ja tak mam że jak mi odczepi się kabel masy od żarówki na światłach krótkich to mi się halogeny włączają tylko że słabiej świecą i u ciebie np może być tak że jak dmuchawa nie ma masy a jest sterowana w 3 stopniach to w taki sposób się może włączyć, nie raz też przecież się tak robi że jak nie ma masy dobrej w tylnych lampach to się choinka robi nie mówię tu że akurat w golfach tak jest ale się zdaża

Fortuna jeździ na jednym kole
a bieda na dwóch;
dlatego szybciej nas dogania
:rozpacz:
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
symi130
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: symi130 » ndz kwie 11, 2010 17:04

Nareszcie udalo sie to byl problem z masa
DZIEKUJE ZA POMOC
Nadal jednak nie dzialaja wycieraczki
najwazniejsze ze powoli do przodu :)
Dziekuje wszystkim za pomoc.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » ndz kwie 11, 2010 20:31

To iż da się włączyć dmuchawę, reflektory czy nawet ogrzewanie tylnej szyby poprzez przyciągnięcie lewej manetki do siebie (i to niekoniecznie z jednoczesnym włączeniem lewego migacza) a przy włączniku świateł w drugim położeniu - to jest normalne nie tylko w Golfie 2 czy Polo; także Golfy 3, Passaty i inne VW z tamtych lat mają taki układ, że da się tak uruchomić linię X. Wynika to ze sposobu połączeń i nie jest "niezwykłe".
Co do wycieraczek: czy tylko one nie pracują? Jeśli tak to podejrzane są oczywiście bezpieczniki. Jaki numer to zależy od wersji wiązki - "starsza" czy też "nowsza".
Ostatnio zmieniony ndz kwie 11, 2010 20:47 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
matisim
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: matisim » ndz kwie 11, 2010 20:44

Zico63b pisze:To iż da się włączyć dmuchawę, reflektory czy nawet ogrzewanie tylnej szyby poprzez przyciągnięcie lewej manetki do siebie (i to niekoniecznie z jednoczesnym włączeniem lewego migacza) a przy włączniku świateł w drugim położeniu - to jest normalne nie tylko w Golfie 2 czy Polo; także Golfy 3, Passaty i inne VW z tamtych lat mają taki układ, że da się tak uruchomić linię X.
no i jednak nie tylko ja o tym wiem :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”