Radio Sony A250 i wzmacniacz AL360 - wyłącza się

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
Gawior
Forum Master
Forum Master

Radio Sony A250 i wzmacniacz AL360 - wyłącza się

Post autor: Gawior » czw kwie 08, 2010 22:57

Witam. Na forum elektroda nie było zainteresowani tematem co mnie dosyć często denerwuje na tym forum więc piszę tutaj gdzie zawsze jakaś pomoc od Was się znajdzie, ale do rzeczy. Tak jak napisałem już jak w temacie mam problem z radiem Sony A250 i wzmacniaczem AL360.
Problem polega na tym że podczas słuchania muzyki powiedzmy mp3, potrafi wyłączyć się wzmacniacz. Wtedy na przykład pomaga przełączenie na radio i z powrotem na mp3, albo na odwrót jak rzecz dzieje się podczas słuchania radia to trzeba przełączyć na CD. Nieraz to nie pomaga, nieraz nie. Nieraz wyłączam i włączam radio ( pomaga albo nie ).
Czasami przestanie grać wzmacniacz i za chwile sam się włączy bez mojej ingerencji ( przełączanie czy inne cuda ). Nieraz jak się wyłączy ( np. dojazd do pracy ) to żadne kombinacje nie działają i jak zostawię auto na jakiś czas ( idę do pracy ), to jak znowu wsiadam włączam i wzmacniacz działa.
Nieraz jest tak wzmacniacz działa wjadę w dziurę i przestaje, albo sytuacja odwrotna, przestał działać i po wjechaniu w dziurę (jakąś większą) zaczyna działać normalnie. Nieraz jest tak, że jak za bardzo pod głoszę ( powiedzmy do 20 na skali. Skala jest do 32, albo 34 ) to przestaje działać wzmacniacz i jak ściszę ( do 8-10 ) to po chwili zaczyna działać.
Trochę chaotycznie opisałem, ale mam nadzieje że domyślicie się o co mi chodzi i pomożecie.

W sumie to nie wiem czy wina leży po stronie radia ( sygnał, czy jego brak chwilowy na włączenie wzmacniacza ), czy w samym wzmacniaczu ( poprawiałem w nim parę razy luty ).
Jak wzmacniacz przestaje działać to nie świeci się kontrolka POWER - po prostu jak bym nic nie włączył

Awatar użytkownika
A r t u r
,
,
Kontakt:

Post autor: A r t u r » pt kwie 09, 2010 09:18

może się odlutowało to co lutowałeś i na dołkach nie łączy, może kable zasilające za słabe (cienkie), dajesz głośniej i gaśnie, po chwili się załącza, różne mogą być przyczyny, napisz jakie kable i jak podłączone

Awatar użytkownika
Gawior
Forum Master
Forum Master

Post autor: Gawior » pt kwie 09, 2010 12:25

Kable mam nw jakie bo już były jak kupiłem auto ( kable sygnałowe i przewód załączający wzmacniacz ). Przewody zasilające ( nie wiem jakiej firmy ), ale 10mm^2 na " + " i na " - ". Co do lutowania to poprawiałem wszystkie połączenia lutowane we wzmacniaczu, bo myślałem ze może zrobił się "zimne luty".

[ Dodano: 10 Kwi 2010 13:41 ]
Czy ktoś potrafi coś doradzić ? Wczoraj wyciągnąłem wzmacniacz i poprawiłem luty na końcówkach mocy, kondensatorach i przyłączach zasilania i sygnału ( chodziarz wyglądały normalnie ). Wyjąłem radio ( nie było to proste bo gdzieś zginały mi "klucze" do wyciągania radia i odpinania zatrzasków ) i poprawiłem piny/styki w kostce ISO do Sony ( bo nie pamiętałem jakiej jakości była i mogła mieć luzy ) bo może tam coś nie tak. Po poskładaniu tego do kupy na razie gra, ale nie mogłem tego normalnie sprawdzić bo po tych zabiegach autem przejechałem tylko 4km. Cy to pomogło i co z tym dalej to okaże się w dalszym praniu.

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » sob kwie 10, 2010 16:52

Podstawowe pytanie, bo nie doczytałem. Co zasila wzmacniacz :?:

Awatar użytkownika
Gawior
Forum Master
Forum Master

Post autor: Gawior » ndz kwie 11, 2010 11:14

Wzmacniacz działa w mostku ( 160W RMS ) zasila na chwile obecną tubę z głośnikiem 250W RMS na jednej cewce 4Ohm ( głośnik kupiony do skrzynki własnej konstrukcji - obudowa już wyliczona itp. ale brak czasu na zmontowanie, więc wsadziłem w kupioną obudowę - tuba ). Wzmacniacz podłączony z aku przewodem 10mm^2 i minus też 10mm^2. Przewody wzmacniacz-głośnik 2.5mm^2 ( Profigold ) Dodam żę we wzmacniaczu nie zapala się kontrolka od przeciążenia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”