Nawigacja MCD
Nawigacja MCD
Witam ,
jaka może być przyczyna nie działającej nawigacji? wkładam płytę kopiowaną niby się wczytuje ale na końcu wyskakuje nieszczęsny komunikat ,że płyta nie jest kompatybilna:( co zrobić? cały proces ładowania sie płyty przebiega bezproblemowo tak jak w przypadku oryginalnej płyty z 2002 ja zamontowałem teleatlas 2009-2010 Polska-Czechy
jaka może być przyczyna nie działającej nawigacji? wkładam płytę kopiowaną niby się wczytuje ale na końcu wyskakuje nieszczęsny komunikat ,że płyta nie jest kompatybilna:( co zrobić? cały proces ładowania sie płyty przebiega bezproblemowo tak jak w przypadku oryginalnej płyty z 2002 ja zamontowałem teleatlas 2009-2010 Polska-Czechy
Bardzo często jest tak, jak pokazujesz na fotach z tym ładowaniem mapy, dzieje się tak w przypadku mcd i mfd, po prostu po załadowaniu mapy nawigacja sprawdza zabezpieczenie i dlatego komunikat o niekompatybilności wyskakuje na koniec
W tej sytuacji już po pierwszej nieudanej płytce powinieneś przeczyścić soczewkę lasera < klik, tylko ostrożnie bo niedelikatne obchodzenie się z soczewką można pogorszyć odczyt, a zbyt delikatne nic nie pomoże.
Do nagrania płytki nie trzeba żadnych "magicznych profili, ładujesz: clonecd (full) > datacd > ustawiasz tylko prędkość x1 i już, jeżeli płytki nie idą to odpuść sobie, bo zmarnujesz kasę na płyty. Najlepiej to tdk (niebieski z góry), lub sony (białe), jest jeszcze pare marek o podobnych parametrach. Nie wszystkie nagrywarki radzą sobie z tymi obrazami, a są takie, które nagrywają na wszystkim co podejdzie
Pozdrawiam
W tej sytuacji już po pierwszej nieudanej płytce powinieneś przeczyścić soczewkę lasera < klik, tylko ostrożnie bo niedelikatne obchodzenie się z soczewką można pogorszyć odczyt, a zbyt delikatne nic nie pomoże.
Do nagrania płytki nie trzeba żadnych "magicznych profili, ładujesz: clonecd (full) > datacd > ustawiasz tylko prędkość x1 i już, jeżeli płytki nie idą to odpuść sobie, bo zmarnujesz kasę na płyty. Najlepiej to tdk (niebieski z góry), lub sony (białe), jest jeszcze pare marek o podobnych parametrach. Nie wszystkie nagrywarki radzą sobie z tymi obrazami, a są takie, które nagrywają na wszystkim co podejdzie
Pozdrawiam
Moje aktualne wersje VCDS V2: ADAKO 23.3.1 (PL) i 23.3.1 (EN).
to możesz użyć w domku w DVD lub jakimś innym napędzie, płyty czyszczące są do bani przy nawigacjach, nie ten system !!!scooter99 pisze:tylko kupię płytkę czyszczącą
... no , ale jak by się udało to OK.
Pozdrawiam
dzisiaj zadziałała pierwszy raz nawigacja na nagranej płycie:) nawigacja zadziałała wpisałem miasto ulice i słyszę głos lektora ale po angielsku lecz nawigacja doprowadziła mnie do celu niestety po wyłączeniu nawi i ponownym włączeniu już nie zadziałała pomimo wielu prób i czyszczeniu laseru komunikat o nie kompatybilności znowu się pojawiał;/
trzy rzeczy:
... albo soczewka zabrudzona (źle przeczyszczona)
... albo nagrywarka nie kompatybilna
... albo nagrywarka ma problem z jakimś rodzajem płytek
pozdrawiam
... albo soczewka zabrudzona (źle przeczyszczona)
... albo nagrywarka nie kompatybilna
... albo nagrywarka ma problem z jakimś rodzajem płytek
pozdrawiam
pisałem już raz, że płyty czyszczące tego nie ogarną, szkoda kasy na toscooter99 pisze:spróbuję jeszcze kupić inną płytę czyszcczącą..
Soczewkę trzeba przeczyścić ręcznie.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=151192
pozdrawiam