El. Lusterka nie działają;/

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
pontos87
Ma gadane
Ma gadane

El. Lusterka nie działają;/

Post autor: pontos87 » ndz lis 15, 2009 17:01

witam, zakupiłem nie dawno komplet el. lusterek do jetty z kompletną instalacją, lusterka założyłem i chciałem spróbować je uruchomić, mianowicie, korzystając z porady na forum (http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=8141) ustaliłem, że u mnie występują również te kable czyli żółto/biały (+) i brązowy (-), ale występuje także kabel biało/ zielony, ktry wg. schematu jest odpowiedzialny za podgrzewanie lusterek (powinien być wetknięty w pin D03), ale wydaje mi się to dziwne, ponieważ na pinie D03 pojawia się + po przekręceniu zapłonu, czyli wynikało by z tego, że grzanie załącza się zaraz po zapłonie, a nie wtedy kiedy włączę ogrzewanie szyby?

Wracając do tematu, podłączyłem na sztukę + do skrzynki przekaźników a - do słoneczka masowego i kicha! :grrr: gdy manipuluję dżojstikiem to słychać tylko takie tykanie w lusterkach, ale szkła się nie ruszają, myślałem, aby tą instalację puścić przez przekaźnik, ale nie mam pojęcia czy to coś pomoże :crazy: ew. czy jest jeszcze jakiś pin w skrzynce bezpieczników odpowiedzialny za el. lusterka? :crazy:

dodam tylko, że jetta ma instalację nowszego typu (12.89)
Ostatnio zmieniony ndz lis 15, 2009 17:09 przez pontos87, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » pn lis 23, 2009 23:44

pontos87 pisze:ustaliłem, że u mnie występują również te kable czyli żółto/biały (+) i brązowy (-),
- a nie przypadkiem czarny, lub czarno-zółty i brązowy?
pontos87 pisze:ale występuje także kabel biało/ zielony, ktry wg. schematu jest odpowiedzialny za podgrzewanie lusterek (powinien być wetknięty w pin D03)
- nie D3 Tylko K/12.
pontos87 pisze:gdy manipuluję dżojstikiem to słychać tylko takie tykanie w lusterkach, ale szkła się nie ruszają
- te tykanie to działanie sprzęgła elektromagnetycznego. Spróbuj zrobić tak - z lusterka wychodzą przewody czarny i niebieski - podłącz pod nie +12V i masę, lusterko powinno przesuwać się w jedną stronę, a jak zamienisz + z - to w drugą. Wtedy bedziesz wiedział, że w lusterkach działają silniczki.Jak to zadziała, to podłącz instalacją, tak, jak ma być i teraz odłącz manipulator. Wtyczka manipulatora ma 6 pinów. Podłącz pod pin nr 2 +12V, a pod 3 masę - jedno lusterko powinno się przesuwać. Potem masę podłącz pod 4 pin - drugie lusterko powinno się przesuwać. Sprawdź, czy na pinie nr 1 masz masę. Jeżeli tak, to prawdopodobnie masz uszkodzony joystick. Druga możliwą przyczyną jest brak masy w manipulatorze.

Awatar użytkownika
pontos87
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: pontos87 » pn kwie 05, 2010 17:12

zrobiłem jak kazałeś i dalej nic :chytry: już nawet kilka joystików próbowałem i dalej to samo, tyka cały czas w lustrach :crazy: kolega powiedział, że w e30 miał takie tykanie, to okazało się, że w wiązce jakiś kabelek nie stykał, ale ja raczej mam wiązkę dobrą...
Ostatnio zmieniony pn kwie 05, 2010 17:20 przez pontos87, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”