potrzebna szybka pomoc brak smarowania silnika 1.8 ABS
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
potrzebna szybka pomoc brak smarowania silnika 1.8 ABS
witam! dzisiaj postanowilem odpalic mohego golfa po kilku tygodniach nieodpalania.. caly czas stal i nie byl uzytkowany.. jednak gdzisiaj gdy poszedlem go odpalic.. po odpaleniu zaczela swiecic sie kontrolka od oleju.. i dzwiek silnika przypomina diesla... poszedlem sprawdzic olej.. i jest w normie.. aha i po pewnym czasie silnik sam sie wylaczyl ... mysle ze moze tylko olej splynal z silnika??
Ostatnio zmieniony ndz kwie 04, 2010 10:32 przez adamc90, łącznie zmieniany 1 raz.
WCHODZCIE, OGLADAJCIE I OCENIAJCIE MOJEGO GOLFA
viewtopic.php?f=88&t=524275" onclick="window.open(this.href);return false;
adamc90, silnik powinien zapalić po kilku tygodniach.
Upewnij się że masz paliwo w baku (a nie rezerwę), naładuj akumulator.
Jeśli to nie pomoże spróbuj wymienić świece zapłonowe. Auto musi odpalić, pozwól mu dłużej pochodzić na wolnych obrotach aby olej się dobrze rozprowadził i nie gazuj odrazu.
Upewnij się że masz paliwo w baku (a nie rezerwę), naładuj akumulator.
Jeśli to nie pomoże spróbuj wymienić świece zapłonowe. Auto musi odpalić, pozwól mu dłużej pochodzić na wolnych obrotach aby olej się dobrze rozprowadził i nie gazuj odrazu.
Ostatnio zmieniony sob kwie 03, 2010 19:31 przez ordy, łącznie zmieniany 1 raz.
ale auto odpala normalnie.. tylko tak jak mowie problem jest z kontrolka od oleju.. ktora mruga.. czyli wnioskuje ze olej mogl splynac.. to jest prawdopodobne?
widocznie w czujniku ciśnienia oleju zrobiła się maź z oleju , wykręć go przepłukaj w benzynie , wysusz i powinno działaćadamc90 pisze:ale auto odpala normalnie.. tylko tak jak mowie problem jest z kontrolka od oleju.. ktora mruga.. czyli wnioskuje ze olej mogl splynac.. to jest prawdopodobne?
[ Dodano: 03 Kwi 2010 19:41 ]
można płukać i jednocześnie naciskać w otworku czujnika płytkę stykową , np . wykałaczką
a gdzie jest ten czujnik??tak mniej wiecej chociaz:P
[ Dodano: 03 Kwi 2010 20:12 ]
a jeszcze mnie zastanawia ten dziwny klekot.. przypomne ze mam benzyne 1.8 a dziala jak diesel
[ Dodano: 03 Kwi 2010 20:12 ]
a jeszcze mnie zastanawia ten dziwny klekot.. przypomne ze mam benzyne 1.8 a dziala jak diesel
- Paweł Marek
- V.I.P.
póki co nie odpalaj silnika, trzeba wyjaśnić co się stało. Klekot jest kiedy niema ciśnienia na szklankach, powinno się pojawić po sekundzie choćby nie wiem jak długo auto stało, potwierdza to kontrolka oleju. Pompa paliwa jest podejrzana, chyba że oleju brak. A może tylko filtr paliwa, ale trzeba uważać żeby silnika nie zatrzećadamc90 pisze:a jeszcze mnie zastanawia ten dziwny klekot.. przypomne ze mam benzyne 1.8 a dziala jak diesel
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
no wlasnie.. kurde a odpalalem go ostatnio z 2 tyg temu i bylo wszystko ok.. a od tamytego czasu stal nie uzywany.. a olej jest bo na bagnecie jest prawie na polowie przegiecia
nie nigdy nic takiego nie zauwazylem.. a czesto wyjezdzalem z garazu:P a wjazd jest stromy wiec mogloby sie swiecic.. gdyby bylo malo oleju
no tylko teraz auto nie stoi w EL :/