Brak wspomagania hamulców, pompa z ABS-em
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Brak wspomagania hamulców, pompa z ABS-em
Witam wszystkich czytających temat, mam problem z hamulcami w swoim golfie Mk2 wersja z ABS, jak wiadomo nie ma tam serwa, zamiast niego jest elektryczna pompka pompująca ciśnienie do układu hamulcowego. Ostatnimi czasy zaczęła mi się zaświecać kontrolka od hamulców i zaczęło ginąć ich wspomaganie, a dzisiaj wysiadło na dobre... Kontrolka cały czas się świeci a wspomagania hamulców brak. Płyn hamulcowy oczywiście jest w normie. Byłbym wdzięczny za poradę jeśli ktoś spotkał się już z takim problemem. Za wszystkie odpowiedzi i zainteresowanie tematem z góry dziękuję.
GTI rules
obok pompki elektrycznej jest taka gruszka a obok niej wyłącznik ciśnieniowy, u mnie akurat on się uszkodził. To on decyduje o tym że kiedy w akumulatorze ciśnienia spada ciśnienie on załącza pompę i dopompowuje ciśnienie.
Do sprawdzenia bezpieczniki w skrzynce i nad skrzynką, oraz przekaźniki od ABS-u powinny być dwa ponad skrzynką z bezpiecznikami.
Awaryjnie możesz dopiąć kable osobno od pompki wspomagania do akumulatora, wtedy sprawdzisz czy nie uszkodziła się sama pompa. Od biedy możesz tak kawałek przejechać.
poszukaj informacji o samym ABSie. Zacznij od tego http://www.zssplus.pl/www_prace_dyplomo ... _teves.htm
tak off topic: jakby co mogę ci pogonić komplet...
Do sprawdzenia bezpieczniki w skrzynce i nad skrzynką, oraz przekaźniki od ABS-u powinny być dwa ponad skrzynką z bezpiecznikami.
Awaryjnie możesz dopiąć kable osobno od pompki wspomagania do akumulatora, wtedy sprawdzisz czy nie uszkodziła się sama pompa. Od biedy możesz tak kawałek przejechać.
poszukaj informacji o samym ABSie. Zacznij od tego http://www.zssplus.pl/www_prace_dyplomo ... _teves.htm
tak off topic: jakby co mogę ci pogonić komplet...
jasne, ale uszkodzenie pompki jest bardzo rzadkie... a bynajmniej ja się nie spotkałem...
i nie chcę się czepiać ale prawdopodobnie sprawdziłeś napięcie, a do prądu jeszcze trochę. Możliwe jest kiedy jest złej jakości styk, że mimo obecności napięcia na zaciskach, rezystancja styku może być tak duża, że pompka nie da rady... i póki nie podłączysz pompki na krótko nie będziesz pewien czy działa, a co najważniejsze czy daje ciśnienie.
jak pompka chwilę pochodzi to powinno starczyć ciśnienia na 3-4 naciśnieięcia pedałem, potem pedał zrobi się znów twardy.
kiedy nie ma wspomagania nie działają Ci tylne hamulce i hamuje tylko przód.
i nie chcę się czepiać ale prawdopodobnie sprawdziłeś napięcie, a do prądu jeszcze trochę. Możliwe jest kiedy jest złej jakości styk, że mimo obecności napięcia na zaciskach, rezystancja styku może być tak duża, że pompka nie da rady... i póki nie podłączysz pompki na krótko nie będziesz pewien czy działa, a co najważniejsze czy daje ciśnienie.
jak pompka chwilę pochodzi to powinno starczyć ciśnienia na 3-4 naciśnieięcia pedałem, potem pedał zrobi się znów twardy.
kiedy nie ma wspomagania nie działają Ci tylne hamulce i hamuje tylko przód.