Witam
Szukałem ale nie znalazłem.
Mam problem z rdzą na dachu przy załamaniu dachu koło szyby czołowej. Chciałbym oglądnąć dokładniej jak to wygląda ale przysłania mi widoki listwa górna, ozdobna szyby czołowej.
Czy istnieje możliwość zdemontowania bez uszkodzenia tej listwy?
Czy jest ona jakoś trwale połączona z szybą lub nadwoziem?
Jeśli da się ją zdjąć to czy można bez wycinania szyby ją założyć ponownie?
Próbowałem się trochę z nią posiłować ale nie bardzo chciała współpracować.
Czy można zdjąć listwę ozdobną szyby
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czy można zdjąć listwę ozdobną szyby
Ostatnio zmieniony czw kwie 01, 2010 09:42 przez jhosef, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Ja pytałem o to lakiernika kiedyś bo miałem ten sam problem, powiedział że nie da rady porzadnie tego zrobić bez wyjmowania szyby, a ponieważ była zmatowiona od kamyczków to wymieniłem na nową a lakiernik zabezpieczył to porządnie, pociągnął lakierem aż po szyber i ma spokój kilka lat już. Przy czym ja tam fabrycznie w Vento nie miałem żadnej listwy , założył mi razem z nowa szybą taka uszczelkę wychodzącą trochę aż do zagięcia blachy.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek, jestem w pełni świadomy ze niewiele zrobię bez wyciągania szyby jednak niestety nie mam kasy w tej chwili na naprawę. chciałbym to oczyścić i zaprawki porobic puki nie ma dziur na przelot. Stąd też moje pytanie. Bez zdejmowania tej listwy niewiele widać. Jest to jeden z poważniejszych problemów jakie mam z tym autem a rdza, to jedna z rzeczy, jakiej sam zbytnio nie ogarnę. Bóg nie obdarował mnie zdolnościami lakiernika:)
Moja szyba też jest już matowa i dodając do tego lakierowanie robi się parę groszy.
Oglądałem jedno mk3, z takimi samymi problemami i ono właśnie tej listwy nie miało.
Moja szyba też jest już matowa i dodając do tego lakierowanie robi się parę groszy.
Oglądałem jedno mk3, z takimi samymi problemami i ono właśnie tej listwy nie miało.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Ponieważ rdza zapewne włazi pod szybę to zrób to prowizorycznie, oczyścić, odrdzewiacz, przeszlifować i pędzelkiem podkład i samą bazę. Niema szans na trwały efekt tym sposobem i tak więc na chwilę tylko efekt bedzie. A kiedyś jak cię to zgnębi zrobisz porządnie.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Wcześniej chwilowo oczyściłem i umazałem Cortanin F. Chciałem to zrobić nieco lepiej. Nie wiem ile będę te auto miał i nie chciałbym się przeinwestować. Kupiłem w potrzebie chwili i teraz mamy 3 samochody na dwie osoby
Dzisiaj jadę z Pugiem 206 do znajomego lakiernika bo ktoś drzwi i błotnik poprawił więc zobaczymy co mądrego mi powie na moją rdzawkę.
[ Dodano: 07 Kwi 2010 09:52 ]
Edit:
Byłem u kolegi lakiernika. Robota z wycinaniem szyby wyceniona na 400 zet. Będę robił u niego.

Dzisiaj jadę z Pugiem 206 do znajomego lakiernika bo ktoś drzwi i błotnik poprawił więc zobaczymy co mądrego mi powie na moją rdzawkę.
[ Dodano: 07 Kwi 2010 09:52 ]
Edit:
Byłem u kolegi lakiernika. Robota z wycinaniem szyby wyceniona na 400 zet. Będę robił u niego.