Na początku chcę Was przeprosić bo może temat jest durny ale wolę się upewnić i wszystkiego dowiedzieć. Chciałbym Was koledzy prosić o pomoc. Mam przebicia na kopułce no i postanowiłem ją wymienić. Mam jednak kilka pytań. Pytania są może banalne ale najzwyczajniej w świecie nie wymieniałem nigdy kopułki więc proszę o wyrozumiałość
1. Przeczytałem jeden z tematów dotyczących wymiany przewodów zapłonowych i oto co znalazłem:
Chodzi mi o drugą część wypowiedzi. Które znaki mam ze sobą zgrać?? Tą kropkę( zaznaczona na rysunku) czy ten drugi znak( również zaznaczony na zdjęciu)??ustawiasz pierwszy tłok w górnym położeniu i patrzysz w którym miejscu ustawia sie palec. zakładasz kopułke i z tego wyjscia na którym ustawiony jest palec podpinasz 1 cyl. nastepnie idac zgodnie z wskazówkami zegara podpinasz po kolei 3cyl,4cyl,2cyl
[ Dodano: 09 Sie 2009 22:54 ]
aha jesli chcesz znależć gmp 1 tłoka to zgrywasz ze sobą znaki koła pasowego rozrzadu z tym znakiem na obudowie
a kolejność zapłonów(1,3,4,2) jest oznaczona od strony rozrządu
2. Jak mam ustawić pierwszy tłok w górnym martwym położeniu?? Mam wrzucić bieg i przepchnąć samochód czy jak( wg mnie tak muszę zrobić ale pewien nie jestem)??
Pozdrawiam!!