STEROWNIK C.Z ->KIERUNKOWSKAZY

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kamil_1502
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

STEROWNIK C.Z ->KIERUNKOWSKAZY

Post autor: kamil_1502 » śr mar 31, 2010 00:37

witam. zamontowałem dzisiaj sterownik centralnego zamka w swoim golfiku i nawet mi sie udało :grin: mam tylko mały problem z "potwierdzeniem" zamkniecia i otwierania samochodu w postaci kierunkowskazów, ponieważ z mojego sterownika wychodzi tylko jeden kabelek. Było juz kilka tematów o tym i z tego co wyczytałem to potrzebne są diody lub przekaznik. Ale nie mam zielonego pojecia o jakie diody chodzi :crazy: może mi ktoś wytlumaczyc co to za diody, jak wyglądają i gdzie je moge dostać?, bo do tej pore jedyne diody z jakimi sie spotkalem to świecące diody led :jezor:

I przy okazji chciałem jeszcze zapytać jak sie montuje przekazniki? wyciaga sie tą całą lisztwe z bezpiecznikami i przekaznikami i od tyłu sie wkłada jakieś wsówki czy jak? bo chcę jeszcze zrobic sobie domykanie szyb..
Ostatnio zmieniony śr mar 31, 2010 00:42 przez kamil_1502, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
brateq
VWholic ;D
VWholic ;D

Post autor: brateq » śr mar 31, 2010 01:28

Sprawa ma sie nastepujaco:

Kabel ktory wychodzi ze sterownika na kierunki powinien miec mase, wtedy wystarcza diody, jesli ma plus potrzebny bedzie przekaznik i diody. Diody o ktorych tu mowa to diody prostownicze, mowiac po ludzku puszczaja prad tylko w jedna strone. Jest to forma zabezpieczenia calego ukladu. Zobacz w instrukcji jaki wychodzi impuls ze sterownika to podrzuce Ci schemat.

Co do domykania szyb to rozumiem ze miales centralny tylko dolaczyles mozliwosc pilota? Jesli tak to w instrukcji od sterownika centralnego zamka powinna byc opcja ustawienia impulsu zamkniecia, ustaw na max. Bodajze 30 sekund i ciesz sie zamykanymi szybami. Szyby mozesz rowniez zamknac kluczykiem jesli przytrzymasz go przy zamknieciu do oporu po jakiejs sekundzie szybki zaczna sie zanykac.
Pozdrawiam

3 Victorie, lewa, prawa jedna na górze, jeżdżę Volkswagen-em, to leży w mojej naturze =)
Golf 3 Red Devil By Me ;D

kamil_1502
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: kamil_1502 » śr mar 31, 2010 10:10

brateq pisze:Sprawa ma sie nastepujaco:

Kabel ktory wychodzi ze sterownika na kierunki powinien miec mase, wtedy wystarcza diody, jesli ma plus potrzebny bedzie przekaznik i diody. Diody o ktorych tu mowa to diody prostownicze, mowiac po ludzku puszczaja prad tylko w jedna strone. Jest to forma zabezpieczenia calego ukladu. Zobacz w instrukcji jaki wychodzi impuls ze sterownika to podrzuce Ci schemat.

Co do domykania szyb to rozumiem ze miales centralny tylko dolaczyles mozliwosc pilota? Jesli tak to w instrukcji od sterownika centralnego zamka powinna byc opcja ustawienia impulsu zamkniecia, ustaw na max. Bodajze 30 sekund i ciesz sie zamykanymi szybami. Szyby mozesz rowniez zamknac kluczykiem jesli przytrzymasz go przy zamknieciu do oporu po jakiejs sekundzie szybki zaczna sie zanykac.
Pozdrawiam
Gdy podłączyłem ten kabelek od kierunków do jednego przewodu od kierunkowskazu (bodajże czarno-zielony) to kierunek działał wie potrzebuje czegoś do rozdzielenia tego przewodu. Wiec tylko dioda? podrzuć jakiś schemat i rady jakbyś mógł, bede wdzieczny :pub:

[ Dodano: 31 Mar 2010 13:08 ]
POMOZE KTOS? :grrr:
Ostatnio zmieniony śr mar 31, 2010 10:11 przez kamil_1502, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Przemo440
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Przemo440 » śr mar 31, 2010 15:43

wystarczy za pomocą diód (odseparować) rozdzielić ten jeden kabelek na dwa i po temacie aa daj jeszcze bezpiecznik na ten przewód

kamil_1502
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: kamil_1502 » śr mar 31, 2010 15:50

Dzieki wielkie za odpowiedź. A powiedz mi jeszcze gdzie dostane takie diody? i ile mniej wiecej kosztują?

Awatar użytkownika
Przemo440
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Przemo440 » śr mar 31, 2010 15:52

50gr w sklepie z elektroniką, tylko kup takie większe musi przenieść te 50W mocy

[ Dodano: Sro Mar 31, 2010 15:56 ]
http://www.allegro.pl/item955374573_dio ... _2szt.html
taka by się nadała

kamil_1502
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: kamil_1502 » śr mar 31, 2010 16:24

dzieki, masz u mnie "pomógł". Myślisz że diody 3A są wystarczające? Czy lepiej kupić np 5A?

Awatar użytkownika
Przemo440
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Przemo440 » śr mar 31, 2010 16:32

kamil_1502 pisze:dzieki, masz u mnie "pomógł". Myślisz że diody 3A są wystarczające? Czy lepiej kupić np 5A?
moc masz 2 x21W + 5W w błotniku na stronę, przy kiku sekundowym obciażeniu to 3A powinno spokojenie wytrzymać, ale dla świętgo spokoju możesz spokojnie wstawić 5A i tez będzie działać

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”