Problem z spieciem w skrzynce z bezpiecznikami.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Aeternus
Toporownia
Toporownia
Kontakt:

Problem z spieciem w skrzynce z bezpiecznikami.

Post autor: Aeternus » wt mar 30, 2010 11:37

Witam serdecznie :bigok:
Auto. Golf III AEA Wersja Avenue. Elektrycznu szyber, szybki, lusterka, grzane spryskiwacze, grzane pupy.

Pisze w temacie o swojej usterce bo szukajka nie pomogla mi odnalesc odpowiedzi na moje pytanie. Jesli jednak sie myle to prosze o wyrozumialosc i jakis link do wczesniejszych tematow.

A wiec sprawa wyglada tak. Jakis czas temu wymienialem podswietlenie licznika (zmienialem tylko folie z zielonych na czerwone). Po montarzu okazalo sie ze wywala mi bezpiecznik z gniada 21 ( to odpowiedzialne za wnetrze, centralny, szyber i licznik). Nie wiedziec czemu po jakims czasie wszystko wrocilo do normy. Ale 3 dni pozniej zaczelo sie... Probujac wlozyc bezpiecznik od razu go zwieralo i bylo po bezpieczniku. W sobote z kolega dlubalismy w elektryce i myslac ze zruszylem jakis kabel przy stacyjce wszystko zostalo sprawdzone i jest ok. Jednak w wiazce ele. od drzwi znalazlem 5 przecietych kabli. Po odlaczeniu wiazki wszystko dzialalo ok :) wiec postanowilismy wszystkie przeciete kable zlutowac. Zlutowalismy je tak jak byc powinno i przy prubie podlaczenia( od razu po styknieciu bolcow z kostka poszlo zwarcie... Wiec nadal nie mam pojecia co moze byc nie tak.

a jeszcze jedno. W gniezdzie 14 tez mialem spiecie i nie dzialaly mi wsteczne swiatla i nie moglem zamykac szyb bo otwierac sie otwieraly ale ni jak nie mozna ich zamknac. Wlozylismy bezpiecznik i nagle bez kluczyka w stacyjce pojawily sie wszystkie kontrolki. Po odpaleniu auta mozna bylo wyjac z niego kluczyk a gofer dalej chodzil... Mimo ze nie mam bezpiecznika swiatla wsteczne mi dizlaja ale np jak zostawiam auto na wstecznym i nie mam zapalonych swiatel to one nadal sie pala( od wstecznego).

Prosze o POMOC bo juz sam nie wiem co mam robic. Wszystko wyglada na to ze przyczyna jest gdzies w drzwiach i mozliwe ze gdzies pod maska ale wiecej nie wiem.

Serdecznie pozdrawiam :bigok:

Moja szara gadzina :D
viewtopic.php?f=88&t=358463 - SPRZEDANY :(

Obrazek

Nowy nabytek A6 C5 2.7 Bi_TURBO :)
viewtopic.php?f=91&t=557480

Awatar użytkownika
brateq
VWholic ;D
VWholic ;D

Post autor: brateq » wt mar 30, 2010 11:57

Kolego ja na twoim miejscu zrobiłbym tak, jeśli wszystko działało zanim wyjąłeś licznik to znaczy że coś stało się podczas montażu. Odłącz cały zestaw wskaźników zmień bezpiecznik, uruchom auto, jeśli bezpiecznika nie wywali to znaczy że sprawa jest w liczniku. To wyeliminuje chociaż jedną możliwość, sprawdź również wszystki kable od licznika czy nie mają możliwości zwarcia.

Tego do końca nie rozumiem:
Jednak w wiazce ele. od drzwi znalazlem 5 przecietych kabli. Po odlaczeniu wiazki wszystko dzialalo ok
Po odłączeniu jakiej wiązki? Do drzwi dochodzi Ci wiązka podzielona na chyba 5 złącz.
Masz centralny zamek? Działa bez przeszkód?
Mimo ze nie mam bezpiecznika swiatla wsteczne mi dizlaja ale np jak zostawiam auto na wstecznym i nie mam zapalonych swiatel to one nadal sie pala( od wstecznego).
Światła wstecznego działają bez świateł mijania, czy postoju, świecą się niezależnie więc jest to jak najbardziej normalne, o ile masz przekręcony kluczyk w stacyjce. Chociaż dziwne że działają one bez bezpiecznika.

3 Victorie, lewa, prawa jedna na górze, jeżdżę Volkswagen-em, to leży w mojej naturze =)
Golf 3 Red Devil By Me ;D

Awatar użytkownika
Aeternus
Toporownia
Toporownia
Kontakt:

Post autor: Aeternus » wt mar 30, 2010 23:57

brateq, Zrobie tak jak piszesz Kolego z tym licznikiem i zobaczy sie. Ale jak juz pisalem. Odlaczylem wiazke od drzwi( ta ktora jest w gumowej rurce jak sie otwiera dzrzwi) i bylo wsio dobrze. Ale to moze akurat jakis zbieg okolocznosci.
brateq pisze:Masz centralny zamek? Działa bez przeszkód?
centralny nie dziala bo jest podlegly pod ten wlasnie bezpiecznik na ktorym mi zwiera. A ze bezpiecznika ni ma to i centralka nie dziala :/
brateq pisze:Chociaż dziwne że działają one bez bezpiecznika.
tez sie wlasnie dziwie ale najqwazniejsze to najpierw sprawdze o co kaman z tym bezp. 21.

Dzieki za info. Odezwe sie jak sprawdze co i jak. :bigok:

Moja szara gadzina :D
viewtopic.php?f=88&t=358463 - SPRZEDANY :(

Obrazek

Nowy nabytek A6 C5 2.7 Bi_TURBO :)
viewtopic.php?f=91&t=557480

Awatar użytkownika
brateq
VWholic ;D
VWholic ;D

Post autor: brateq » śr mar 31, 2010 01:15

Jedyne co przychodzi mi teraz do glowy, to zwarcie kabli w drzwiach, jesli po wyjeciu licznikow dalej to samo.
Zdejmij gumowa oslone, zobacz stan kabli, moze woda zalega w drzwiach... hmm zdejmij boczek i przejrzyj wszystko dokladnie, odlacz silownik, zobacz co sie dzieje.
Tyle na teraz.
Pozdrawiam

3 Victorie, lewa, prawa jedna na górze, jeżdżę Volkswagen-em, to leży w mojej naturze =)
Golf 3 Red Devil By Me ;D

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”