Pluje olejem na bezynie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
radziodm
Mały gagatek
Mały gagatek

Pluje olejem na bezynie

Post autor: radziodm » pt mar 31, 2006 08:02

witam, a wiec mam taki problem: jak pracuje na bezynie kopci z rury, jak przyloze reke to na rece widac kropeczki oleju, ale jak przelacze na gaz wszystko wraca do normy dym jest bialutki i na reku tylko para sie osadza nic wiecej. Co to moze byc? Uszczelniacze? Dlaczego tylko kopci na bezynie? Jaki koszt jest za sztuke? Ile ich idzie? I ile mniej wiecej kosztuje wymiana tego u mechanika?

fibolek

Post autor: fibolek » pt mar 31, 2006 14:42

A czy jesteś pewny że to olej.Może to sadza z wydechu?
Przepraszam jeśli się mylę.

Awatar użytkownika
radziodm
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: radziodm » pt mar 31, 2006 17:06

sadza z wydechu odpada, bo to co sie wydobywa to jest tluste, pozatym na bezynie jak pracuje to dym jest czarny, a jak przelaczy na gaz odrazu dym jest bialutki, pozatym zaczelo mi powolutku oleju ubywac, ale bardzo malo, mysle ze ubywa tylko wtedy jak silnik pracuje na bezynie.

Awatar użytkownika
gribu
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: gribu » pt mar 31, 2006 17:10

A ogólnie na benzynie dobrze pracuje? Tzn czy nie ma problemów z wolnymi obrotami itp.?
Raczej nie jest możliwe żeby brał więcej oleju na benzynie, ja stawiałbym raczej na jakieś problemy z jej spalaniem i stąd te "wycieki" z rury.
pozdro

To jest miejsce na Twoja reklamę

Awatar użytkownika
radziodm
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: radziodm » pt mar 31, 2006 18:34

na wolnych obrotach jak go postawie to jak dluzej pochodzi to zaczyna sie dlawic, a co moze byc nie tak ze spalaniem? jakby zle spalal to wtedy dym jest tez czarny?

Awatar użytkownika
fuks
GTi Edition
GTi Edition
Kontakt:

Post autor: fuks » pt mar 31, 2006 18:51

no wlasnie podobnie jest u mnie, bral olej, wymienilem uszczelniacze, koszt z robota kosztowalo mnie okolo 180 zl. Oleju nie bierze juz, i przez pewien czas wolne obroty chodzily idealnie, nic nie skakalo itp, ale problem znow powrocil. Oleju nie lyka, ale za to z wolnymi obrotami jest cos nie tak, i jak pisze radziodm, jak postoi dluzej na jalowym to czasem sie dlawi i obroty na moment spadaja i znow sie podnasza itd. o co komon ??
pozdro :pub:

[img]http://img407.imageshack.us/img407/351/gtifu1.jpg[/img]
48% mlodziezy jest szczesliwa, reszta nie ma na narkotyki

Awatar użytkownika
gribu
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: gribu » pt mar 31, 2006 19:12

Może być tak, że przez złą emulację sondy lambda komputer na benzynie wariuje i jest niecałkowite spalanie mieszanki. Proponuję mały test: zdejmij klemę z akumulatora na trzy zdrowaśki (myślę około 5 minut wystarczy :hmm:) , podłącz spowrotem i odpal na benzynie. Nie przełączaj na gaz i zobacz czy są te same objawy. Jeśli tak to będziemy dalej myśleć, jeśli nie to czeka Cię wizyta u gazownika celem regulacji.
Pozdro :pub:

To jest miejsce na Twoja reklamę

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”