Jakie tarcze hamulcowe?? gdzie ABS!!??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jakie tarcze hamulcowe?? gdzie ABS!!??
Witam.może to banalna sprawa ale człowiek nie wszytsko musi wiedzieć i uczy sie cale zycie
sporo czytałem o hamulcach ale został mi jeden kłopot tylko do rozwiązania,
chce wymienić tarcze na przodzie i na tyle, w aucie mam ABS, chodzi o to na ktorej osi mam czujnik ABS, bo wychodzi na to że mam czyjnik na tyle i musze kupić tarcze na tył z ABS!!?? w katalogach w opisie przednich tarcz nie ma nigdzie wzmianki o ABS, tylko na tyle mam dwa rodzaje tarcz, zawsze myślalem że ABS jest na przodzie...
auto to: Ibiza II GT 98r 1,9TDi 110KM
sporo czytałem o hamulcach ale został mi jeden kłopot tylko do rozwiązania,
chce wymienić tarcze na przodzie i na tyle, w aucie mam ABS, chodzi o to na ktorej osi mam czujnik ABS, bo wychodzi na to że mam czyjnik na tyle i musze kupić tarcze na tył z ABS!!?? w katalogach w opisie przednich tarcz nie ma nigdzie wzmianki o ABS, tylko na tyle mam dwa rodzaje tarcz, zawsze myślalem że ABS jest na przodzie...
auto to: Ibiza II GT 98r 1,9TDi 110KM
- Przemo440
- Forum Master
- Kontakt:
bo czujnik jest zamontowany przy przegubie, nie ma nic wspólnego z tarczą,vasil7 pisze:w katalogach w opisie przednich tarcz nie ma nigdzie wzmianki o ABS
czujnika masz przy każdym kole bo jak by miał inaczej działać abs?? abs zlicza predkości wszystkich kół, bo musi wiedzieć co się dziej z ich predkościami
bo sam wieniec jest osobnovasil7 pisze:tarczach na przod o ABS??
w bebnie jest zintegrowany
[ Dodano: Sob Mar 27, 2010 17:28 ]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=221567
ok już czaje, chyba hehe, na przod tarcze są osobno z ABS a zz tylu są pocześci z nim zintegrowane dlatego musze kupić tarcze pod abs
dziejo
powiedz mi jeszcze taką rzecz, w tym temacie co mi podaleś jest wzmianka o czopie, ja mam właśnie jeden do wymiany na tyle, rozumiem że też musi być pod ABS ten czop???
a co do firmy to która byłaby lepsza, topran, febi czy ruville??
edit:
ok doszukalem sie że ten czop co chce kupić jest dla ukladu z ABS, ale jeszcze pytanie co do firmy, warto dać 200 zł za ruvilla??
dziejo
powiedz mi jeszcze taką rzecz, w tym temacie co mi podaleś jest wzmianka o czopie, ja mam właśnie jeden do wymiany na tyle, rozumiem że też musi być pod ABS ten czop???
a co do firmy to która byłaby lepsza, topran, febi czy ruville??
edit:
ok doszukalem sie że ten czop co chce kupić jest dla ukladu z ABS, ale jeszcze pytanie co do firmy, warto dać 200 zł za ruvilla??
Ostatnio zmieniony sob mar 27, 2010 19:15 przez vasil7, łącznie zmieniany 1 raz.
no własnie, wszędzie tylko o Topranie są wzmianki, ale to chyba przez to że chyba nie ma części do samochodu ktorej by Topran nie robidziejo pisze:raczej tak bo jest tam wejscie pod czujnik ABSrozumiem że też musi być pod ABS ten czop???
piszą o Topranie ale ja osobiscie nie miałem doswiadczeń
w tym przypadku nie będe żalował kasy i zamówie ruvilla
pozdrawiam