Drgania kierownicy podczas jazdy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Drgania kierownicy podczas jazdy
Witam.
Od dłuższego czasu mam problem z golfem. Podczas jazdy po wyżej 100km/h są odczuwalne drgania na kierownicy. Nie są jakieś mocny po prostu kierownica drga - jak się jedzie szybciej jest to już bardziej odczuwalne. Dodam jeszcze że wygląda mi na to iż to wszystko idzie od lewego przedniego koła - jak sie skręci delikatnie w lewo (kolo lewe sie odciąża) - bicie ustępuje/maleje, jak sie skręci zaś w drugą stronę boicie sie nasila. Co ciekawe jak sie jedzie prosto i drgania występują - porusza sie kier. prawo-lewo takie szybkie ruchy to czuć jakby luz, tak jakby cos było luźne/krzywe.
Koła sprawdzone, wyważone, przekładane od kolegi, luzów w zawieszeniu i ukł. kierowniczym nie ma. Dziś wymieniłem łożysko i piastę w lewym kole i dalej to samo. Już nie wiem tracę cierpliwość.
Ma ktoś jakąś sugestie na ten temat??????
Od dłuższego czasu mam problem z golfem. Podczas jazdy po wyżej 100km/h są odczuwalne drgania na kierownicy. Nie są jakieś mocny po prostu kierownica drga - jak się jedzie szybciej jest to już bardziej odczuwalne. Dodam jeszcze że wygląda mi na to iż to wszystko idzie od lewego przedniego koła - jak sie skręci delikatnie w lewo (kolo lewe sie odciąża) - bicie ustępuje/maleje, jak sie skręci zaś w drugą stronę boicie sie nasila. Co ciekawe jak sie jedzie prosto i drgania występują - porusza sie kier. prawo-lewo takie szybkie ruchy to czuć jakby luz, tak jakby cos było luźne/krzywe.
Koła sprawdzone, wyważone, przekładane od kolegi, luzów w zawieszeniu i ukł. kierowniczym nie ma. Dziś wymieniłem łożysko i piastę w lewym kole i dalej to samo. Już nie wiem tracę cierpliwość.
Ma ktoś jakąś sugestie na ten temat??????
Ostatnio zmieniony czw mar 25, 2010 21:15 przez mr.mark, łącznie zmieniany 1 raz.
jak masz aluski to sprawdź czy nie wyleciał Ci przypadkiem pierścień taki jak w tej aukcji http://moto.allegro.pl/item957032780_pi ... miary.html
wiem z własnego doświadczenia ile nerwów i wizyt w warsztacie kosztuje jego brak
wiem z własnego doświadczenia ile nerwów i wizyt w warsztacie kosztuje jego brak
[img]http://images33.fotosik.pl/227/6563aeda0fee4530.jpg[/img]
[img]http://images.spritmonitor.de/264743.png[/img]
MAXOIL Grodzisk Wlkp zaprasza, wymiany oleju, kompleksowe naprawy mechaniczne, hurtownia motoryzacyjna
da weiss man, was man hat:)
[img]http://images.spritmonitor.de/264743.png[/img]
MAXOIL Grodzisk Wlkp zaprasza, wymiany oleju, kompleksowe naprawy mechaniczne, hurtownia motoryzacyjna
da weiss man, was man hat:)
Tarcze są nowe - jakiś czas temu zmieniałem - takze są proste.lolex pisze:a tarcze byly zmieniane ?
Wyważane było kilka razy - koła zmieniałem od kumpla z golfa też i dalej to samo, także nie wina kół raczej w 99%marcin999 pisze:trzeba było ponownie wyważyć
Salz, - mam jeszcze stalówki......
jakieś propozycje inne?????
Też mi to przez myśl przeszło ale nie ma u mnie za bardzo zakładu który w ten sposób wywarza. Zresztą jutro zmieniam na alumy także zobacze co sie bedzie działo.ordy pisze:mr.mark, spróbuj wyważyć koła razem z piastami (czyli wyważanie na samochodzie).
Ja tak miałem w Pasku B3 że kierownica drgała mimo że koła były wymieniane. Po wyważeniu na aucie (niewyważenie było spore) pomogło!
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
tez tak mialem na stalowkach z zimowkami drzala juz od 80 km/h teraz na alusach 16" nic sie takiego nie dzieje a powiem ze przez zime paer dobrych dziur zaliczylem
viewtopic.php?f=89&t=308478&p moj borowik
No to tak, zmieniłem stalówki na letnie alumy. Drgania takie jak były na stalówkach ustały, tzn. zmieniły sie są inaczej odczuwane.
Robiłem test, mianowicie podniosłem auto i zapuściłem na pierwszym biegu żeby koła sie kręciły. I tak: chodzi góra-dół koło (opona z felgą)-są ok, sprawdzane. Zdjąłem koło i patrze na piaste ma takie same cykliczne bicie, tak samo jest z półosią też bije góra dół.........
Może to coś pomoże bo ja już nie wiem. Jeden mechanik mi powiedział że przegłuby zewnętrzne trafia. Przeguby nie stukają nic.
Co o tym myślicie??
Robiłem test, mianowicie podniosłem auto i zapuściłem na pierwszym biegu żeby koła sie kręciły. I tak: chodzi góra-dół koło (opona z felgą)-są ok, sprawdzane. Zdjąłem koło i patrze na piaste ma takie same cykliczne bicie, tak samo jest z półosią też bije góra dół.........
Może to coś pomoże bo ja już nie wiem. Jeden mechanik mi powiedział że przegłuby zewnętrzne trafia. Przeguby nie stukają nic.
Co o tym myślicie??