witam dzisiaj zaślepiłem u siebie EGR , wyczyściłem także kolektor ssący i przepustnicę .
przygotowałem również foto poradę ale jako że nie przeczytałem wszystkich postów nie wiem czy mogę ją wrzucić , może jakiś moderator odpisze czy mogę .
dla osób które będą się zabierać to tej czynności . ja u siebie czyściłem nożykiem i drutem , to tak z grubsza a potem chemia do czyszczenia metalu z różnych nagarów olejo podobnych , całe czyszczenie zajeło mi z 30 minut myslę że jest to dobra metoda , pod spodem zdjęcia (efekt końcowy .
witam ponownie , dostałem kilka wiadomości na PW żeby wrzucić foto poradę , więc usunąłem zdjęcia i zastąpie je fotoporadą , jak było by coś nie jasne to proszę pisać na PW
Witam tak sobie pomyslałem że zrobię foto poradę , dla osób które przymierzają się do tego kroku ( jak w temacie ) , narobiłem trochę zdjęć i postaram się do tego zrobić jakieś opisy . Dodam że nie jestem mechanikiem i takiego typu naprawy robiłem pierwszy raz .
foto porada powstała na bazie silnika z
golfa IV z 99r 1.9 tdi 90 PS ALH
a więc zaczynamy .
na zdjęciu poniżej widoczna jest osłona górna silnika , przykręcona jest na 3 śrubki na klucz 10
po zrzuceniu osłony wyłania nam się silnik z osprzętem zaczynamy od zdjęcia czterech opasek i śrubki klucz 10-tkę jak na zdjęciu poniżej
od strony rozrządu następnie odkręciłem śrubkę na klucz 10-tkę która trzyma plastikową rurę powietrza , pod tą śrubką wyłania nam się druga zaznaczona , jest ona od kolektora ssącego , zaznaczyłem ją aby było wiadomo jak wygląda , ciężko jest zrobić zdjęcie wszystkim śrubką kolektora , jest ich 6 na 6-tkę imbusa .
na zdjęciu po niżej pokazane jest prawie to samo miejsce co na poprzednim zdjęciu tyle że inny rzut , widoczna jest rura
EGR-u i połączenie z kolektorem wydechowym , właśnie w tym miejscu odbędzie się zaślepienie
EGR-u , zaznaczona jest także nakrętka na klucz 12-tkę , znajdują się tam dwie i kiepsko wyglądają więc dobrze by było wcześniej użyć jakiegoś odrdzewiacza , dodam że idąc po rurze do góry znajdują sie jeszcze dwie śruby na klucz imbus 6-tkę które także trzeba odkręcić .
na zdjęciu niżej znajduje się przepustnica ją też dobrze by było odkręcić 3-y śrubki na imbus 5-tkę , trzecia śrubka nie widoczna jest pod spodem , widoczna jest jeszcze kostka którą wypiąłem z góry kolektora (intuicyjne) .
na następnych 4-ech zdjęciach widoczne są kolektor i przepustnica i jakie są upaprane przez ten egr , zwróćcie uwagę na średnicę wlotu do kolektora za przepustnicą zdjęcie numer 2 , znacznie zmniejszona przepustowość .
1
2
3
4
następne zdjęcia przedstawiają efekt wyczyszczenia poszczególnych elementów . na zdjęciu numer 1 jest kupka syfu z kolektora , to oczywiście jest tylko to co dało się wyczyścić z grubsza , podczas płukania wnętrza wyleciała jeszcze jedna trzecia takiego syfu
1

2
3
na zdjęciu poniżej jest własnie zaślepka do EGR-u , można ją zrobić na wzór oryginalnej uszczelki
a takich narzędzi i materiałów użyłem do całej operacji :
- grzechotka mała i duża
-10-tka i 12-tka nasadka mała i duża , przedłużka
-imbus 5-tka i 6-tka
-12 płasko-oczkowa
-nóż , szczoteczka , drut albo szprycha , śrubokręt , obcążki (do opasek ) , lusterko .
-wd-40 i chemia do mycia aluminium z smarów .
-uszczelka i zaślepka do EGR-u .
wszystko na zdjęciu poniżej .
tak wygląda już zaślepiony EGR , na niego jeszcze przychodzi ta rurka która idzie do EGR-a .
a tak wygląda efekt końcowy
dodam że czyszczenie zacząłem od wydrapania nożem i drutem tego syfu , potem wielokrotne przemywanie środkiem do mycia silników i aluminium , oczywiście szorując szczoteczką , mam nadzieję że wyczerpująco opisałem temat , w razie jakichś pytań zapraszam na priva .
martinezz .