mk2 1.6 PN dzialanie zaworu cieplego\zimnego powietrza

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
michal84
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

mk2 1.6 PN dzialanie zaworu cieplego\zimnego powietrza

Post autor: michal84 » czw mar 30, 2006 15:12

Mam wątpliwosci czy zawor cieplego\zimnego powietrza ukl. dolotowym dziala, jak to sprawdzic? Dzis zauwazylem ze wyrdzewial i odpadl :crazy: mi od klektora wylotowego element kierujacy cieple powietrze do filtra, znalazlem go na lawie. Czy teraz szukac takiego elementu, albo dac sobie spokoj. Jako to bedzie mialo wplyw na silnik\spalanie???
Wspomne ze pali mi w miescie ok 9,5 litra na 100.

Awatar użytkownika
ppoll27
Forum Master
Forum Master

Post autor: ppoll27 » czw mar 30, 2006 17:11

Sprobuj zerknac tutaj http://www.scirocco.pl/download.php?id=008 - na dole strony » Pierburg 2e2 Schemat oraz instrukcja naprawy gaźnika Pierburg 2e2.
albo na stronce http://www.ruddies-berlin.de ale tam tylko po niemiecku, ewentualnie angielsku. Pozdrawiam :bigok:

TDPower

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » czw mar 30, 2006 21:32

tym sie nie przejmuj taką rurę łącznie z sawą kyóra jest przykręcona to kolektora wyl. dostaniesz na każdym szrocie, a co do spalania ma to ogromny wpływ na zużycie paliwa, przy niskich temp. kropelki paliwa lepiej mieszają się z ogrzanym powietrzem - zwłaszcza na biegu jałowym i przy niskim zakresia obrotów, dodatkowo ogrzane pow. zapobiega oblodzeniu gażnika, natomiast przy wysokich temp. zewn. i przy duzym obciążeniu silnika na moc silnika korzystnie wpływa zimne powietrze (np. sprężarki), ponieważ rozgrzane powietrze ma większą objętość a silnik moze zasysać tylko określoną ilość pow. to otrzymuje go mniej jeżeli zostało ono wczesniej ogrzane i to powoduje wzbogacenie mieszanki i zużycie paliwa - reasumując zimą podgrzane powietrze a latem zimne powietrze :bigok:

:-k ...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”