wydech 16v do 8v, czy jest sens?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
vwEmil
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

wydech 16v do 8v, czy jest sens?

Post autor: vwEmil » pt mar 26, 2010 15:23

witam stoje przed faktem wymiany całego wydechu bo stary to kupa złomu, i teraz moje pytanie czy jest sens zakłądac wydech z 16v do 8 v? nie pytam o trudności związane z montażem bo i tak zakładam kolektor 4:2:1, tylko czy to coś z mieni po za świadomością ze średnica wydechu jest o 5 mm wieksza??

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » pt mar 26, 2010 15:32

oczywiście że zmieni dynamikę opróżniania układu. Ale do tego przydałoby się zmienić tez sposób zasilania silnika w powietrze. A jeśli założysz i nic z dolotem nie będziesz robił, to na pierwszy rzut oka silnik powinien się uelastycznić i zmienić barwę dźwięku...

vwlifestyle.pl
Obrazek

Awatar użytkownika
vwEmil
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: vwEmil » pt mar 26, 2010 15:39

no to teraz rodzi się pytanie czy nie będzie za głośno i czy wymiana filtra na tzw"sportową wkładkę" coś da?? :blush:

[ Dodano: 26 Mar 2010 18:50 ]
nikt nic nie wie na ten temat?tylko ja wpadłem na tak zrypany temat?

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » pn mar 29, 2010 15:51

nie nie będzie za głośno jeśli zachowasz oryginalną kolejność i założysz odpowiednie tłumiki. Miałem GTI 16V z oryginalnym tłumikiem, z wyprutym końcowym - pustym, i miałem też opcję tłumik środkowy zamiast kata bo to KR i pusty ostatni i nic więcej. Wtedy było głośno ale to przez ostre załamanie rury pod tylną kanapą. Niestety poprawy osiągów nie odnotowałem, ale to dlatego za krótko miałem to auto.

wkładka z nasączoną odpowiednio włókniną i dedykowana do twojego typu silnika napewno nie da przyrostu 15 koni jak to piszą gdzie niegdzie w internecie, ale zauważysz różnicę. Auto zacznie przyspieszać od niższych obrotów, a resztę będziesz musiał określić metodą testów samodzielnie.

vwlifestyle.pl
Obrazek

Awatar użytkownika
vwEmil
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: vwEmil » pn mar 29, 2010 16:36

i o taka odpowiedź mi chodziło, punkcik dla Ciebie :) wypowie się jeszcze ktoś z jakąś radą??

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”