Coś jest nie tak, ale co??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Coś jest nie tak, ale co??
Jeżdze Golfem IV 1,6 16V, 105KM, silnik AZD. Moj problem polega na tym, że na korku wlewu oleju zbierają sie krople wody, co w konsekwencji prowadzi do tworzenia sie tam "masełka". Większość z Was zapewne powie, że to sprawa głowicy, ale nie. Codziennie od dłuższego czasu sprawdzam poziom płynu w zbiorniku wyrównawczym i od miesiąca nie zmiejszył sie on ani o mninimetr. Na początku myślalem, że to sprawa odmy, fakt była troche zabrudzona, troche to mało powiedziane:) więc ją wyczysiciłem i nic, dalej to samo. Olej nie wygląda na zawilgocony (wciąż ma połysk i lepką konsystencję) Rozważałem już różne teorie, ale jak narazie nic to nia dało, mechanicy zalamują ręce i probują wmowić mi że to głowica (ale skoro płyn jest w normie to chyba niemożliwe) a mi nie uśmiecha się wywalić 600PLN jeśli nie bede mial pewności ze to konieczne. Jeśl ktoś miał kiedyś podobny przypadek i jakoś sobie z tym poradził to bardzo proszę o pomoc. A jest jeszcze jedna ważna sprawa. W zimie mnie to nie dziwiło, ale teraz zaczyna niepokoić. Aby silnik osiągnął temperaturę 90 stopni muszę jechać około 10km, to chyba troche dużo? Jak to jest z waszymi pojazdami z takim samym silnikiem? Sprawdzałem już termostat najprostszym sposobem, sprawdzając temperaturę węży wyprowadzonych z chłodnicy i na oko wszystko jest ok. Jesli ktoś wie przy jakiej temperaturze termostat powinien puścić to bardzo prosze o pomoc. Czy te krople, powtarzam krople! wody mogą być spowodowane tym, że siilnik nie osiąga na czas właściwej temperatury? Z góry bardzo dziękujęza pomoc, pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony pt mar 31, 2006 10:32 przez krzysiek79, łącznie zmieniany 1 raz.
krzysiek
-
- Nowicjusz
??
Może i masz rację, ale sam to oceń. Najczęstsze moje "trasy" mają po 20km,(droga do pracy, do znajomych) i w tygodniu zbiera sie tego 450km, to nie zbyt wiele ale moj brat (Megane 1,6e) jezdzi jeszcze miniej i na krotszych odcinkach i żadnej wody na korku nie ma. Pozdro i dzieki na pomoc
krzysiek
po 20km powinien sie rozgrzac i to do czerwonosci a co do Renowki to one ogolnie sa dziwne
byc moze ze wina wilgoci ktora sie zebrała pod korkiem przez zime wytrzyj to tera sie cieplo zaczyna robic i zaobserwuj czy dalej tak sie dzieje
głowica ci nieposzła niema co objawy rozwalonej glowicy sa inne
dmuchanie gazow w uklad chlodzenia gotowanie sie duze cisnienie dymu kupe z rury wydechowej przerywanie
uszczelka pod glowica tez nie bo objawy bylyby podobne do tych wyzej
byc moze ze wina wilgoci ktora sie zebrała pod korkiem przez zime wytrzyj to tera sie cieplo zaczyna robic i zaobserwuj czy dalej tak sie dzieje
głowica ci nieposzła niema co objawy rozwalonej glowicy sa inne
dmuchanie gazow w uklad chlodzenia gotowanie sie duze cisnienie dymu kupe z rury wydechowej przerywanie
uszczelka pod glowica tez nie bo objawy bylyby podobne do tych wyzej
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
Na tym oleju jezdze prawie 8tys, filtr też wtedy zmienilem wiec chyba jeszcze nie czas na wymiane (zalecana wymiana po15tys). Tez myslalem, że przez zatkana odme olej mógł "nabrac" wilgociale, ale ona powinna odparować po jej wyczyszczeniu. Tak przynajmniej sadzilem, chyba jutro bede musial sprobowac jeszcze tego środka (wymienić olej), choć nawet mechanik mowil ze to nic nie da, dzieki za probe pomocy, pozdrawiam.
krzysiek
- szerszeniak
- Użytkownik
- Kontakt:
Zacznij od wymiany oleju i filtra olej na jakis markowy i nie kupuj go w markecie tylko w sklepie motoryzacyjnym przegoń autko po jakiejś trasie ale tak pożądnie bo te 20km jeśli jeździsz delikatnie to wcale tak tego oleju nie rozgrzeją a napewno nie do czerwoności.
ps. Zmień sam olej a nie u mechenika bo oni czasem tylko filtr przecierają i to cała zmiana albo przypilnuj zeby przy tobie zmienił i przywieź mu swój olej!!!
ps. Zmień sam olej a nie u mechenika bo oni czasem tylko filtr przecierają i to cała zmiana albo przypilnuj zeby przy tobie zmienił i przywieź mu swój olej!!!
sprzedam pompe wtryskową 1,6TD silnik SB
felgi 15" BBS i całe auto http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1942956
felgi 15" BBS i całe auto http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1942956
-
- Nowicjusz
Markowy czyli jaki??FILTRON czy coś innego?(lepszego) Co do supermarketów, jesli chodzi o samochód to nawet zimowego płynu do spryskiwaczy bym tam nie kupił, a co dopiero filtr oleju.
PS. Olej zmianialem u mechanika, a wlasciwie w punkcie ktory tylko tym sie zajmuje i gość robil to przy mnie wiec nie ma obawy, a takich "fachowców" o jakich wspominasz tez znam, pozdro
PS. Olej zmianialem u mechanika, a wlasciwie w punkcie ktory tylko tym sie zajmuje i gość robil to przy mnie wiec nie ma obawy, a takich "fachowców" o jakich wspominasz tez znam, pozdro
krzysiek