Nierówna praca silnika VW Golf 1.8 90km
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Po odpaleniu samochodu na benzynie silnik zaczął nierówno chodzić. Gdy przełączyłem na gaz wszystko było ok lecz miał nieco wyższe obroty. Wymieniłem przewody, nic nie dało. Prawdopodobnie to silniczek krokowy... Czekam na pomoc.
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
uruchom zimny silnik na zdjętej wtyczce od czujnika temp. (4-pinowy w miejscu gdzie się rozchodzą węże od wody na chłodnicę), jak obroty będą równe i podwyższone to masz czujnik temp. do wymiany, on odpowiada za dawkowanie paliwa w zależności od temp. płynu.
Ostatnio zmieniony śr mar 24, 2010 21:17 przez prezesik25, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Nowicjusz
Tak jak mówiłeś zrobiłem. Silnik dzisiaj rano pracował nieco równiej. Później po podłączeniu czujnika temperatury znowu zaczęło dziać się to samo. Jeżeli to nie to to będę czekał dalej na pomoc.
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
-
- Nowicjusz
Kupiłem... nie miałem możliwości kupienia oryginalnego. Problem mam jak go zamontować. Włożyłem go, założyłem blokade odpaliłem silnik? i woda leje się jak głupia, to samo jak włożyłem stary. Nie ma tam czasem jakiejś uszczelki
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
no jest tam uszczelka, taki gumowy oring:
na samym dole tematu masz rysunek:
http://www.golf3.pl/topics28/wymiana-te ... termostatu
na samym dole tematu masz rysunek:
http://www.golf3.pl/topics28/wymiana-te ... termostatu
-
- Nowicjusz
Ok, zamontowałem poprawnie. Lecz problem nie zniknął, co w takim razie może to być?
sprawdź lambdę, u mnie obroty pływały właśnie przez nią, jak masz instalację lpg 1 gen to na gazie nie będzie to miało wpływu a na benzynie tak. Możesz ją poprostu odpiąć na chwilę i zobaczysz reakcję. Spróbój też zresetować kompa (odpiąć klemy na trochę) i odpalić na benzynie i zostawić, niech tak sobie pochodzi aż wentylator się włączy. Jak będzie ok to trzeba by zrobić emulację lambdy na lpg bo rozjeżdza się adaptacja.
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
-
- Nowicjusz