W związku zainteresowaniem się przeze mnie głośnikiem Intertechnik MDS08, postanowiłem wykonać zabudowę która zostanie umieszczona w lewej części bagażnika. Jako, że prace zapewne potrwają przez jakiś czas zamieszczam ten temat aby rozwiać wszelkie wątpliwości odnośnie złego montażu oraz wykonania skrzyni. Rozmyślałem nad różnymi kształtami i chyba najodpowiedniejszym rozwiązaniem w moim przypadku będzie wykonanie z maty i żywicy w połączeniu z płytą mdf. Grubość płyty jaką posiadam to 18mm, myślę że to wystarczy dla tego głośnika. Zdecydowałem się na skrzynię Bass Reflex która moim upodobaniom odpowiada najbardziej. Wiem, że rurka powinna mieć średnicę 70mm i długości ok 280 mm. Pojemność skrzyni to 20 litrów z małą tolerancją błędu. Mam kilka pytań aby nie popełnić jakiegoś błędu:
1. Czy rurka musi być w jakiejś minimalnej odległości od głośnika?
2. Jak obliczyć dokładnie litraż skrzyni o nie regularnym kształcie?
3. Ile litrów zajmuje kosz takiego głośnika, aby doliczyć to do wielkości skrzyni?
Oto poglądowe foto tak dla łatwiejszego zobrazowania tematu:
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Zabudowa pod Intertechnik MDS08
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
- Maximus-83
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Zabudowa pod Intertechnik MDS08
Ostatnio zmieniony ndz mar 21, 2010 16:06 przez Maximus-83, łącznie zmieniany 1 raz.
- k0nr4d
- _
- Auto: GSXR/A8
- Silnik: R4V8
- Kontakt:
Nie musi, ważne, żeby między końcem otworu portu znajdującego się wewnątrz obudowy, a tylną i bocznymi ściankami była zachowana odległość co najmniej taka, jak średnica otworu portu BR.Maximus-83 pisze:1. Czy rurka musi być w jakiejś minimalnej odległości od głośnika?
Tak jak w gimnazjum na matematyce i obliczaniu pola dziwnych figur->zrób sobie rysunki mniej więcej jak będzie wyglądać skrzynka, porozbijaj sobie ją na mniejsze bryły, których objętość potrafisz policzyć ze wzorów.Maximus-83 pisze:2. Jak obliczyć dokładnie litraż skrzyni o nie regularnym kształcie?
Powinno być w instrukcji do głośnika. CHyba coś około 1,5-2l.Maximus-83 pisze:3. Ile litrów zajmuje kosz takiego głośnika, aby doliczyć to do wielkości skrzyni?
- Maximus-83
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Bierzesz duży, mocny!!! worek na śmieci , ładujesz go do środka i wlewasz do niego wodę. Następnie ostrożnie wylewasz całą wodę która tam się zmieściła do np. wiaderka i potem jak już masz ją w wiadrze to bierzesz miarkę od mamy i odmierzasz ile tej wody tam miałeś w tym wiadrze, a tym samym ilu litrowa jest ta skrzynia .
PS: nie muszę dodawać że należy to robić powoli i dokładnie , by nie zalać sobie skrzynki
PS: nie muszę dodawać że należy to robić powoli i dokładnie , by nie zalać sobie skrzynki
- Maximus-83
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Myślałem nad tym workiem tylko, że na początku zmierzę fragment zabudowy w tradycyjny sposób, a fragment z żywicy workiem. Ja jestem ciekaw jak to robią w profi firmach zajmujących się car-audio. Jest rozwiązaniem narysowanie takiej zabudowy w AutoCAD-zie i program sam wyliczy pojemność. Tylko na chwilę obecną tym programem nie umiem się posługiwać.