Czy to padnięta turbina???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czy to padnięta turbina???
Witam wszystkich...
Mam pytanie odnośnie ... chyba turbiny bo nie jestem pewny na sto procent ze to jest przyczyna niesprawności auta ale...
Dzisiaj rano jechałem może 6 km więc silnik miał już swoją odpowiednia temperaturę, więc nacisnąłem na pedał gazu i wtedy: zaczęło się od dziwnego świstu turbiny który z czasem przekształcił się w zgrzyt, następnie auto straciło moc- prawdopodobnie właśnie doładowanie, a dopiero po chwili zaczęło niesamowicie dymić siwymi, niebieskawymi spalinami. Odpala bez żadnego problemu i silnik pracuje równo,bez zarzutu, jednak nie ma mocy i przy dodaniu odrobiny gazu od razu kopci. Czy jest to powodem zatarcia turbiny, puszczenia uszczelniaczy czy w ogóle czego innego??? Proszę op poradę i może ktoś będzie wiedział kto się takimi naprawami turbin zajmuje najlepiej na Podkarpaciu......
Mam pytanie odnośnie ... chyba turbiny bo nie jestem pewny na sto procent ze to jest przyczyna niesprawności auta ale...
Dzisiaj rano jechałem może 6 km więc silnik miał już swoją odpowiednia temperaturę, więc nacisnąłem na pedał gazu i wtedy: zaczęło się od dziwnego świstu turbiny który z czasem przekształcił się w zgrzyt, następnie auto straciło moc- prawdopodobnie właśnie doładowanie, a dopiero po chwili zaczęło niesamowicie dymić siwymi, niebieskawymi spalinami. Odpala bez żadnego problemu i silnik pracuje równo,bez zarzutu, jednak nie ma mocy i przy dodaniu odrobiny gazu od razu kopci. Czy jest to powodem zatarcia turbiny, puszczenia uszczelniaczy czy w ogóle czego innego??? Proszę op poradę i może ktoś będzie wiedział kto się takimi naprawami turbin zajmuje najlepiej na Podkarpaciu......
-
- Forum Master
- Kontakt:
Wszystko wskazuje na turbo.Pociu pisze:Czyli jest to na sto procent turbina i tylko turbina????
Na jałowym będzie normalnie - turbina jeszcze nie tłoczy. Dodanie gazu - dym spowodowany niedomiarem powietrza - brak tłoczenia.
Oczywiście - tak jak kolega pisał - sprawdź olej!
Ostatnio zmieniony wt mar 23, 2010 17:08 przez oldstaszek, łącznie zmieniany 1 raz.
mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...
Olej sprawdziłem i jest ok czyli stan. a poza tym właśnie wczoraj wymieniłem olej i jest tyle ile wlałem. A czym to może być jeszcze spowodowane jeśli olej ma coś z tym wspólnego???
I skąd by się wziął ten metaliczny zgrzyt przy dodaniu gazu???
I skąd by się wziął ten metaliczny zgrzyt przy dodaniu gazu???
Ostatnio zmieniony wt mar 23, 2010 20:58 przez Pociu, łącznie zmieniany 1 raz.