TPS w motorze RP
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
TPS w motorze RP
Mam pytanko do znawców tematu, czy w monowtrysku silnika RP potencjometr przepustnicy jest elementem wymiennym czy tworzy jedna całość z dolna częścia wtrysku i wymienia sie to jako całość w komplecie??? Czy sama wymiana potencjometru przepustnicy ( o ile jest mozliwa ) wymaga adaptacji przepustnicy ??? Według mnie to chyba nie bo w tym motorze komp jest tak prymitywny że nie ma nawet złacza OBD przez które adaptacje ewentualnie moznaby przeprowadzic! Ale to sa moje domysły , a o odpowiedź proszę fachowców w temacie lub kolegów co juz przerabiali wymiane TPSu
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- robal264
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
chodzi o ten czunjik po prawej na monowtrysku ?? jezeli tak to ja juz to raz przerabialem i nie bylo zadnych problemow, wymiana starego na nowy i ustawienie auta, tak to chyba nic wiecej, mechanik wzial razem z czunjikiem 100zl
Jezeli mowimy o dwoch roznych rzeczach to sorrki tak jakos mi sie tylko temat skojarzyl,a nie znam sie za bardzo
pozdrowka
Jezeli mowimy o dwoch roznych rzeczach to sorrki tak jakos mi sie tylko temat skojarzyl,a nie znam sie za bardzo

pozdrowka
Jeżeli stoisz z przodu auta twarzą do silnika , to tak - ten czujnik jest z prawej strony wtrysku na wyskości osi przepustnicy - więc chyba dobrze mnie zrozumiałeś. Zastanawia mnie tylko cena - roboty przy wymianie faktycznie nie ma duzo, ale 100zł za TPS? Chyba jakis uzywany musiałes zakładać?robal264 pisze:chodzi o ten czunjik po prawej na monowtrysku ?? jezeli tak to ja juz to raz przerabialem i nie bylo zadnych problemow, wymiana starego na nowy i ustawienie auta, tak to chyba nic wiecej, mechanik wzial razem z czunjikiem 100zl
Ale dzięki za odpowiedź
[ Dodano: Sro Mar 29, 2006 09:54 ]
ROBAL a powiedz mi jeszcze jakie miałes objawy , jak się auto zachowywało, że wymieniałeś potencjometr przepustnicy ?
Tzn jeżeli chodzi o drugi nastawnik przepustnicy dolny jest niewymienny (to jest jeden element z dolną częścią wtrysku) ale on bardzo rzadko się psuje.
Z tym że jak będziesz kupował kompletny gaźnik wykręć swój i dobrze go porównaj. Mono-wtrysków do RP jest chyba z 4 rodzaje (głównie różnią się detalami) Sam mam jeden do sprzedania.
Z tym że jak będziesz kupował kompletny gaźnik wykręć swój i dobrze go porównaj. Mono-wtrysków do RP jest chyba z 4 rodzaje (głównie różnią się detalami) Sam mam jeden do sprzedania.
OK Gwiazdor, dzieki! Mam prośbę to Ciebie, możesz zrobic kilka fotek twojego mono-jetronica ( kilka ujęć z różnych stron) i podesłac mi na email, może dobijemy targu skoro masz go do sprzedania ???TheGwiazdor pisze:Tzn jeżeli chodzi o drugi nastawnik przepustnicy dolny jest niewymienny (to jest jeden element z dolną częścią wtrysku) ale on bardzo rzadko się psuje.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=36514 tutaj masz. Jest parę zdjęć.homsky pisze:OK Gwiazdor, dzieki! Mam prośbę to Ciebie, możesz zrobic kilka fotek twojego mono-jetronica ( kilka ujęć z różnych stron) i podesłac mi na email, może dobijemy targu skoro masz go do sprzedania ???TheGwiazdor pisze:Tzn jeżeli chodzi o drugi nastawnik przepustnicy dolny jest niewymienny (to jest jeden element z dolną częścią wtrysku) ale on bardzo rzadko się psuje.
ROBAL jak możesz to napisz mi jakie miałes objawy padniętego TPSu, jak silnik sie zachowywał przed wymiana TPSu?
Punkcik dla Ciebie czeka , hahahahaha!
[ Dodano: Sro Mar 29, 2006 23:16 ]
GWIAZDOR obejżałem fotki twojego monowtrysku i jednak jest on troche inny niz mój, narazie wielkie dzieki jeszcze raz! A tak z ciekawości ile za niego chcesz kasiorki?
Punkcik dla Ciebie czeka , hahahahaha!
[ Dodano: Sro Mar 29, 2006 23:16 ]
GWIAZDOR obejżałem fotki twojego monowtrysku i jednak jest on troche inny niz mój, narazie wielkie dzieki jeszcze raz! A tak z ciekawości ile za niego chcesz kasiorki?