TPS w motorze RP

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
homsky
VW Baron
VW Baron

TPS w motorze RP

Post autor: homsky » wt mar 28, 2006 23:30

Mam pytanko do znawców tematu, czy w monowtrysku silnika RP potencjometr przepustnicy jest elementem wymiennym czy tworzy jedna całość z dolna częścia wtrysku i wymienia sie to jako całość w komplecie??? Czy sama wymiana potencjometru przepustnicy ( o ile jest mozliwa ) wymaga adaptacji przepustnicy ??? Według mnie to chyba nie bo w tym motorze komp jest tak prymitywny że nie ma nawet złacza OBD przez które adaptacje ewentualnie moznaby przeprowadzic! Ale to sa moje domysły , a o odpowiedź proszę fachowców w temacie lub kolegów co juz przerabiali wymiane TPSu
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
robal264
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: robal264 » śr mar 29, 2006 00:14

chodzi o ten czunjik po prawej na monowtrysku ?? jezeli tak to ja juz to raz przerabialem i nie bylo zadnych problemow, wymiana starego na nowy i ustawienie auta, tak to chyba nic wiecej, mechanik wzial razem z czunjikiem 100zl

Jezeli mowimy o dwoch roznych rzeczach to sorrki tak jakos mi sie tylko temat skojarzyl,a nie znam sie za bardzo :)

pozdrowka

MK2 GTi By Robal
viewtopic.php?f=62&t=45067

Obrazek

Awatar użytkownika
homsky
VW Baron
VW Baron

Post autor: homsky » śr mar 29, 2006 09:51

robal264 pisze:chodzi o ten czunjik po prawej na monowtrysku ?? jezeli tak to ja juz to raz przerabialem i nie bylo zadnych problemow, wymiana starego na nowy i ustawienie auta, tak to chyba nic wiecej, mechanik wzial razem z czunjikiem 100zl
Jeżeli stoisz z przodu auta twarzą do silnika , to tak - ten czujnik jest z prawej strony wtrysku na wyskości osi przepustnicy - więc chyba dobrze mnie zrozumiałeś. Zastanawia mnie tylko cena - roboty przy wymianie faktycznie nie ma duzo, ale 100zł za TPS? Chyba jakis uzywany musiałes zakładać?

Ale dzięki za odpowiedź

[ Dodano: Sro Mar 29, 2006 09:54 ]
ROBAL a powiedz mi jeszcze jakie miałes objawy , jak się auto zachowywało, że wymieniałeś potencjometr przepustnicy ?

Awatar użytkownika
Gwiazdor
_
_
Kontakt:

Post autor: Gwiazdor » śr mar 29, 2006 09:58

Tzn jeżeli chodzi o drugi nastawnik przepustnicy dolny jest niewymienny (to jest jeden element z dolną częścią wtrysku) ale on bardzo rzadko się psuje.

Z tym że jak będziesz kupował kompletny gaźnik wykręć swój i dobrze go porównaj. Mono-wtrysków do RP jest chyba z 4 rodzaje (głównie różnią się detalami) Sam mam jeden do sprzedania.

Obrazek

Awatar użytkownika
homsky
VW Baron
VW Baron

Post autor: homsky » śr mar 29, 2006 10:26

TheGwiazdor pisze:Tzn jeżeli chodzi o drugi nastawnik przepustnicy dolny jest niewymienny (to jest jeden element z dolną częścią wtrysku) ale on bardzo rzadko się psuje.

Z tym że jak będziesz kupował kompletny gaźnik wykręć swój i dobrze go porównaj. Mono-wtrysków do RP jest chyba z 4 rodzaje (głównie różnią się detalami) Sam mam jeden do sprzedania.
OK Gwiazdor, dzieki! Mam prośbę to Ciebie, możesz zrobic kilka fotek twojego mono-jetronica ( kilka ujęć z różnych stron) i podesłac mi na email, może dobijemy targu skoro masz go do sprzedania ???

Awatar użytkownika
Gwiazdor
_
_
Kontakt:

Post autor: Gwiazdor » śr mar 29, 2006 13:02

homsky pisze:
TheGwiazdor pisze:Tzn jeżeli chodzi o drugi nastawnik przepustnicy dolny jest niewymienny (to jest jeden element z dolną częścią wtrysku) ale on bardzo rzadko się psuje.

OK Gwiazdor, dzieki! Mam prośbę to Ciebie, możesz zrobic kilka fotek twojego mono-jetronica ( kilka ujęć z różnych stron) i podesłac mi na email, może dobijemy targu skoro masz go do sprzedania ???
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=36514 tutaj masz. Jest parę zdjęć.

Obrazek

Awatar użytkownika
robal264
Kontakt:

Post autor: robal264 » śr mar 29, 2006 17:07

czyli dobrze sie zrozumielismy :)

P.S. kupilem uzywany, dokladnie to 80zl dalem i dziala bez zarzutu, mozliwe ze daloby rade zalatwic taki jeszcze jeden jak bedziesz bardzo w potrzebie , ale to juz musialbys z tym mechaniorem rozmawiac :)

MK2 GTi By Robal
viewtopic.php?f=62&t=45067

Obrazek

Awatar użytkownika
homsky
VW Baron
VW Baron

Post autor: homsky » śr mar 29, 2006 23:07

ROBAL jak możesz to napisz mi jakie miałes objawy padniętego TPSu, jak silnik sie zachowywał przed wymiana TPSu?
Punkcik dla Ciebie czeka , hahahahaha!

[ Dodano: Sro Mar 29, 2006 23:16 ]
GWIAZDOR obejżałem fotki twojego monowtrysku i jednak jest on troche inny niz mój, narazie wielkie dzieki jeszcze raz! A tak z ciekawości ile za niego chcesz kasiorki?

Awatar użytkownika
Gwiazdor
_
_
Kontakt:

Post autor: Gwiazdor » czw mar 30, 2006 08:16

Za górę i dół to z 60zł.

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”