Temperatura silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Temperatura silnika
Witam wszystkich jestem posiadaczem Golfa III dane techniczne:
-Silnik 1.8 benzyna +LPG
-Silnik 75 hp
-Rocznik auta 1992
Mam Nastepujacy problem z ktorym nie moge sobie poradzic :/ a mianowice
odkąd kupiłem Golfa temperatura silnika nie osiagała 90 stopni wymieniłem termostat nic to nie dało temperatura jaką pokazywał wskaznik na desce rozdzielczej to około 50-60 stopni.Ostatnio równiez zaczeła szaleć ta własnie wskazówka wiec myslałem ze to czujnik jest walniety również go wymieniłem no i co temperatura na postaju osiagnie 90 stopni jednak podczas jazdy 70-75 maksymalnie:/:/ do 90 stopni duzo brakuje a wiadomo jazda na niedogrzanym silniku to niezbyt dobry pomysł:/ nowy termostat jest chyba dobry poniewaz podczas gdy górny wąz jest juz goracy przy temp około 70-75 stopni dolny wąz nadal jest zimny wiec koncza mi sie juz pomysły co morze byc nie tak (
Prosze o pomoc i jakies wskazówki ) co moge zrobic zeby temperatura była odpowiednia:)
-Silnik 1.8 benzyna +LPG
-Silnik 75 hp
-Rocznik auta 1992
Mam Nastepujacy problem z ktorym nie moge sobie poradzic :/ a mianowice
odkąd kupiłem Golfa temperatura silnika nie osiagała 90 stopni wymieniłem termostat nic to nie dało temperatura jaką pokazywał wskaznik na desce rozdzielczej to około 50-60 stopni.Ostatnio równiez zaczeła szaleć ta własnie wskazówka wiec myslałem ze to czujnik jest walniety również go wymieniłem no i co temperatura na postaju osiagnie 90 stopni jednak podczas jazdy 70-75 maksymalnie:/:/ do 90 stopni duzo brakuje a wiadomo jazda na niedogrzanym silniku to niezbyt dobry pomysł:/ nowy termostat jest chyba dobry poniewaz podczas gdy górny wąz jest juz goracy przy temp około 70-75 stopni dolny wąz nadal jest zimny wiec koncza mi sie juz pomysły co morze byc nie tak (
Prosze o pomoc i jakies wskazówki ) co moge zrobic zeby temperatura była odpowiednia:)
Ostatnio zmieniony śr mar 17, 2010 15:57 przez tomus120489, łącznie zmieniany 1 raz.
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
-
- Nowicjusz
może i termostat, ale ja mam tak samo, termostat nowy, czujnik nowy a temperatura podczas jazdy spada.. jedyne co mogę zrobić to zmienić jeszcze czujnik na oryginał i może ten lepiej pokaże, natomiast natknąłem się kiedyś na forum na informację, że w starych mk3 (do 95 bodajże) licznik nie stabilizował wskazań, dopiero w późniejszych było zrobione tak, żeby ta wskazówka nie miała dużych wahań. Jak to jest nie wiem, ale już przywykłem do takiego stanu rzeczy.
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
-
- Nowicjusz
Fakt Faktem ze technika jesli chodzi o robienie aut teraz a kiedys to dwie odmienne zeczy wiadomo ze dzisiaj jest wszystko dokładniejsze bardziej precyzyjne i tak dalej:P ale własnie zastanawia mnie to czy zerzywiscie morze byc tak ze wahania temperatury moga byc az tak wielkie czy temperatura silnika morze miec faktycznie 90 a pokazuje mniej ??:)
Jeżeli masz wszystko sprawne w układzie chłodzenia to wskażnik zawsze po rozgrzaniu silnika powinien pokazywać 90st.I to niezależnie czy autko stoi czy jedzie 10 km/h czy 110km/h , czy ogrzewanie włączone czy też nie. Chociaz realna temperatura silnika może wynosić 92st. czy 97st. ale na wskażniku przy sprawnym układzie ma być 90 st.
-
- Nowicjusz
- krisss.79
- Użytkownik
Sam sobie odpowiedziales ze licznik w golfie ma przeklamania,ja mam sprawny uklad i na liczniku 84 C, w korkach dochodzi do 92 C i wlacza sie wiatrakwojtas46 pisze:Chociaz realna temperatura silnika może wynosić 92st. czy 97st. ale na wskażniku przy sprawnym układzie ma być 90 st.
Zapraszam do ogladania mojej czerwonej strzaly
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=279221
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=279221