Elektryczne szyby ... moduł domykania "komfort".

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Artur79
Ma gadane
Ma gadane

Elektryczne szyby ... moduł domykania "komfort".

Post autor: Artur79 » pn mar 27, 2006 10:49

witam ... ma pytanko ...
zalozylem sobie elektryke do samochodu, wszystko dziala jak nalezy ... zastanawia mnie tylko czy czegos nie podpiolem czy poprostu nie mam modułu komfort ??

wyglada to tak jak zamykam samochod z alarmu to zamki sie zamykaja, ale syzba nawet nie drgdnie .....

jak zamykam z kluczyka i przkrece i przytrzymam przy koncu to szyba zamyka sie ale musze poczekac az cala sie zamknie bo ja cofne kluczk to przestaje sie zamykac ...
to samo jak otwieram z kluczka to zaczyna sie otwierac i jak przytrzmam to otwozy sie do konca ...

przy podczepianui wiazki do skrzynki bezpiecznikow zostaly mi 2 kable nie uzyte..... do czego one sa ?? czy modul komfort jest osobno i tzrba by go kupic i dolaczyc ?? czy cos jest nie tak podpiete ?? lub wogule nie podpiete ?? ( te dwa luzne kable )

---> Golf III 1.8 <---

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » pn mar 27, 2006 11:20

Artur79 pisze:jak zamykam z kluczyka i przkrece i przytrzymam przy koncu to szyba zamyka sie ale musze poczekac az cala sie zamknie bo ja cofne kluczk to przestaje sie zamykac ...
to samo jak otwieram z kluczka to zaczyna sie otwierac i jak przytrzmam to otwozy sie do konca ...
W tym miejscu opisales "normalne zachowanie sie szyb".
http://vw2.info/galerie/mk3/Data/page.htm?4,0
Co do domykania i opuszczania z pilota, to centralka alarmu musi chyba dawac dluzszy sygnal na otwarcie i zamniecie... ale niech sie wypowiedza uzytkownicy ktorzy montowali sobie takie cos..
Tak w ogole to napisz jak sie zachowuje szyba jak chcesz normalnie zamknac czy otworzyc przyciskiem z wewnatrz ? Po chwilowym przytrzymaniu przycisku dalej jedzie sama czy musisz trzymac ?

Awatar użytkownika
Artur79
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Artur79 » pn mar 27, 2006 11:30

jak nacisne i szybko puszcze to kawalek idzie .... ale jak przytrzymam chwilke i puszcze to zaleznie co robilem czy podnosilem czy opuszczalem to idzie do konca .... tzn otwiera lub zamyka sie calkowicie.

teraz jeszcze jedno ... musze kupic prawy podnosnik bo jeszcze nei mam ... po czym poznac ze podnosnik bedzie taki sam jak ten lewy tzn chodzi mi wlasnie o to opuszczanie i podnoszenie .... zeby nie byl taki ze trzeba bedzie go trzymac do konca zeby opuscil ??

---> Golf III 1.8 <---

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » pn mar 27, 2006 11:37

Artur79 pisze:jak nacisne i szybko puszcze to kawalek idzie .... ale jak przytrzymam chwilke i puszcze to zaleznie co robilem czy podnosilem czy opuszczalem to idzie do konca .... tzn otwiera lub zamyka sie calkowicie.
Czyli wszystko jest ok.

Co do podnosnika najlepiej pewnie po numerze seryjnym. Musisz poczekac az ktos Ci poda, ja niebardzo mam teraz mozliwosc...

Afrodyzjusz
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Afrodyzjusz » pn mar 27, 2006 14:20

ja ostatnio montowałem alarm u siebie i moduł komfort praktrycznie zawsze trzeba dokupić osobno. Zachowanie sie szyb jakie opisujesz przez przekręcenie kluczyka przy domykaniu lub otwieriu jest całkowicie normalne przy autach vw (golf, corrado, passat). Ja mam golfa mk3 gti i tak mam mój brat ma corrado vr6 i tez tak ma.
Co do modułu ja też palnuje go sobie założyć ale na razie kaski brak.
Pozdrawiam

afrodyzjusz

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » pn mar 27, 2006 15:18

Afrodyzjusz pisze:ja ostatnio montowałem alarm u siebie i moduł komfort praktrycznie zawsze trzeba dokupić osobno. Zachowanie sie szyb jakie opisujesz przez przekręcenie kluczyka przy domykaniu lub otwieriu jest całkowicie normalne przy autach vw (golf, corrado, passat). Ja mam golfa mk3 gti i tak mam mój brat ma corrado vr6 i tez tak ma.
Co do modułu ja też palnuje go sobie założyć ale na razie kaski brak.
Pozdrawiam
Piszesz, ze modul trzeba dokupic, a tu kolega chyba nic nie dokupowal (chodzi mi konretnie o ten modul) i domykanie chodzi mu jak trzeba. Powiedz wiec czy w Mk3 ten modul jest oddzielnie czy tak jak niektorzy mowia ze kazdy silniczek ma w sobie taki modul ? Jesli jest oddzielnie to gdzie sie znajduje ?

Afrodyzjusz
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Afrodyzjusz » pn mar 27, 2006 18:58

Miałem na myśli moduł który domykałby u szyby i szyber po uzbrojeniu alarmu. I ten moduł wydaje mi sie trzeba dokupić żeby wszystko działało jak trezba. Tak mi sie wydaje ale moge sie mylić oczywiście, dopiero zaczynam "grzebać" w samochodach, a konkretnie w moim mk3.

afrodyzjusz

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn mar 27, 2006 19:20

Artur79 pisze:wyglada to tak jak zamykam samochod z alarmu to zamki sie zamykaja, ale syzba nawet nie drgdnie
Jest tak jak napisał Inek. Skoro działa ci domykanie z kluczyka to musisz mieć alarm z możliwością podawania wydłużonego impulsu ok 15 sekund na zamykanie i otwieranie. Działa to tak - o ile szyby masz podpięta z centralnym zamkiem jak w oryginale: krótki impuls zamyka lub otwiera CZ, długi (podany na te same kable) otwiera szyby lyb domyka szyby i szyberdach.
U ciebie wygląda że brak tego długiego impulsu. Musisz sprawdzić czy alarm ma ta opcję.

[ Dodano: Pon Mar 27, 2006 7:22 pm ]
dla dokładności: długi impuls najpierw zamyka lub otwiera CZ a potem szyby

[ Dodano: Pon Mar 27, 2006 7:24 pm ]
cena alarmu z odpowiednią funkcją np Magicar jest tak niska że nie ma sensu dokupywać odpowiedniego modułu moim zdaniem

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Piechciu
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Piechciu » pn mar 27, 2006 20:02

Artur79 pisze:jak nacisne i szybko puszcze to kawalek idzie .... ale jak przytrzymam chwilke i puszcze to zaleznie co robilem czy podnosilem czy opuszczalem to idzie do konca .... tzn otwiera lub zamyka sie calkowicie.

teraz jeszcze jedno ... musze kupic prawy podnosnik bo jeszcze nei mam ... po czym poznac ze podnosnik bedzie taki sam jak ten lewy tzn chodzi mi wlasnie o to opuszczanie i podnoszenie .... zeby nie byl taki ze trzeba bedzie go trzymac do konca zeby opuscil ??
Moje szyby zachwoują się podobnie z wyjątkiem zamykania szyby o od strony kierowcy misze trzymac guzik az do momentu gdy się zamknie szyba .Czy mam coś popsute a, jezeli tak to co i ile kosztuje naprawa????

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn mar 27, 2006 20:19

Piechciu pisze:Czy mam coś popsute a, jezeli tak to co i ile kosztuje naprawa?
raczej cały moduł elektroniczny który jest przy silniku jest do wymiany.
Ale jest tak że szyba domyka sie lub otwiera do końca lub skokowo w zależności od jakiejś tam sekwencji zamykania dzrwi i włączania zapłonu. Nie wyczaiłem tego do końca mimo dwóch aut z el. szybami którymi jeżdżę.

[ Dodano: Pon Mar 27, 2006 8:20 pm ]
Mam na myśli moduł przy silniczku szyby oczywiście

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » wt mar 28, 2006 01:07

Paweł Marek pisze:Działa to tak - o ile szyby masz podpięta z centralnym zamkiem jak w oryginale: krótki impuls zamyka lub otwiera CZ, długi (podany na te same kable) otwiera szyby lyb domyka szyby i szyberdach.
U ciebie wygląda że brak tego długiego impulsu. Musisz sprawdzić czy alarm ma ta opcję.
Kiedys myslalem ze domyknie szyb jest polaczone z modulem przy pompce... Domykanie jest polaczone z zamkiem ale jakos inaczej, bo po wypieciu kostki z modulu centralnego przy pomce domykanie/opuszczanie nadal dziala...
Zamki musza myc jakos oddzielnie polaczone z podnosnikami szyb.

Awatar użytkownika
Artur79
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Artur79 » wt mar 28, 2006 08:43

Miałem otwarta elektryke z drzwi, bo musialem polaczyc z lusterkami elektrycznymi.

Tam jedyne połączenia jakie sa to :
- zasilanie główne
- masa główna
- zielony kabel - idacy z czujnika otwarcia z kluczyka lub zamkniecia nie pamietam ktory jest ktory :)
- szary kabel - idacy z czujnika otwarcia z kluczyka lub zamkniecia nie pamietam ktory jest ktory :)
- szaro zielony - podswietlenie przyciskow sterujacych :)

to wszystko reszta zajmuje sie elektronika w silowniku dlatego po odpieciu pompki domykanie szyb dziala bo tam nic specjalnego z połaczenie nie ma a ten czujnik od kluczyka ma 3 przewody zielony i szary to te niby "sygnaly" i zasilanie. przekrecenie kluczyka poprostu powoduje podanie napiecia na ktroys z tych kabli zaleznie w ktora strone krecimy.

reszta babli idzie juz bezposrednio do bespiecznikow z czego 3 wiem po co sa a 2 nie ...

napewna sa:
- zasilanie
- informacja o wlaczonej stacyjce
- zasilanie podswietlania przyciskow

do czego pozostale 2 staram sie dowiedziec .... ale skoro wszystko dziala to juz nie wiem ... moze do alarmu .... moze klimatyzacji a moze jeszcze cos innego ..... nie wiem :(

---> Golf III 1.8 <---

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » wt mar 28, 2006 09:42

Artur79, napisz jakiego koloru sa te wolne kable. Moze wtedy cos sie wyjasni...

[ Dodano: Wto Mar 28, 2006 09:46 ]
Takie jedno pytanko. Zalozyles do tego calego kompletu bezpiecznik termiczny, ktory znajduje sie nad przekaznikami ?

Awatar użytkownika
Artur79
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Artur79 » wt mar 28, 2006 10:12

tak jest załozony ......

co do kolorow kabli to teraz jestem w pracy ... jak wyjde to sprawdze i jak dojade do domu to napisze ....

---> Golf III 1.8 <---

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”