temat długo nie ruszany no ale wydaje mi się że skoro problem rozwiązany to warto by o tym coś niecoś napisać.
niby kwestia przypadku, bo sypał mi się kat i postanowiłem wymienić go na tłumik w obudowie kata, no i jak się okazało autko nie tylko ożyło, i to wyraźnie jeśli chodzi o jazdę na lpg, ale także nie trzyma już takich temp., teraz żeby wskazówka wychyliła się poza 90st. naprawdę muszę go przycisnąć. nie wiem czy to właśnie wymiana tego elementu załatwiła także problem wysokiej temp. no ale faktem jest że problem znikł. czytałem na forum że przytkany kat potrafi podwyższyć temp silnika a że autko ma już za sobą ponad 300tys.km i wcale bym się nie zdziwił jeśli ten kat siedział w nim od początku

no to wiele by na to wskazywało. a co do tego zbiegu okoliczności że wszystko zaczęło się po założeniu lpg to od kogoś słyszałem że jeżdżąc na gazie silnik szybciej się nagrzewa, ile w tym prawdy nie wiem, pozostawiam to dla bardziej obeznanych.
Mieniu_69, w końcu udało mi się odczytać bloki pomiarowe, ale niestety sterownik w moim bolidzie pozwolił mi tylko na odczyt w grupie 000 czyli wartości dziesiętne określonych parametrów (czy jakoś tak to się zwie) lecz brakło mi źródła jak interpretować poszczególne wartości, w końcu posłużyłem się miernikiem i obadałem rezystencje. pomoc jednak nie oceniona, punkcik poleciał

pozdrawiam