Uszkodzona stacyjka nie włącza radia.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

zbycho
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Uszkodzona stacyjka nie włącza radia.

Post autor: zbycho » pn mar 27, 2006 18:03

Witam!!! mój problem wygląda następująco: zamontowałem w samochodzie radio i wszystko było ok. Podłączyłem je tak iz jeden przewód od pamięci radia na stałe był podłączony do 12V, a ten d rozruchu podłączony był do stacyjki. Dzięki temu nie musiałam włączać radia tylko wszystko gasło i zapalało sie przez stacyjką. Pwenego dnia wyciągałem grajka przy włączonym zapłonie i zrobiło się zwarcie. Spalił sie bezpiecznik więc zamontowałem nowy. Wszystko pozornie wyglądało ok. Po włożeniu kluczyka radio się włoczało. Niestety gdy przekręcam zapłon radio gaście. Wyczułem iz obracając kluczykiem wszystklo jest ok. az do momentu kiedy kluczyk przybiera położenie w jakiem był wmomencie awarii. W tym miejscu (czyli gdzie jest kluczyk w momencie normalniej jazdy) radio gaśnie. Jestem pewny iz nadpalił się styk i brak jest kontaktu. Jak to wyjąć zeby oczyścić styk??? POMOCY ( przypszczam ze jak oczyszcze styk będzie ok., myśle ze ze względu na bezpieczniek nadpalenie nie jest duże)

VW jest Bogiem, GLOF nałogiem, PRĘDKOŚĆ zabawą, a SZCZĘŚCIE podstawą!!!
[ bo inaczej to srogie mandaty czekają ;) ]

Awatar użytkownika
marekos
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: marekos » pn mar 27, 2006 21:12

Ja proponuje wymienić całą kostke stacyjki szkoda zachodu na czyszczenie i takie tam. Koszt nowej jest niewielki i wydaje mi się że chyba się nie da rozebrać kostki do czyszczenia. Najlepiej wymień na nową koszt ok 15zł.

[img]http://img113.imageshack.us/img113/6610/img23312uz2.jpg[/img]

Awatar użytkownika
metju
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: metju » pn mar 27, 2006 21:55

Sama kostka kosztuje niedużo, niestety z wymianą jest gorzej. Koszt ok. 40 zł za robociznę, chyba że ma się dobry ściągacz do tulei na kolumnie.

ex BvLin3K
Obrazek

zbycho
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: zbycho » wt mar 28, 2006 00:01

No itak chyba zrobię - wymiana kostki. POZDRAWIAM!!!
DZIEKI za podpowiedzi

VW jest Bogiem, GLOF nałogiem, PRĘDKOŚĆ zabawą, a SZCZĘŚCIE podstawą!!!
[ bo inaczej to srogie mandaty czekają ;) ]

Xatnon
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Xatnon » pt mar 31, 2006 16:14

Ja mam ten sam problem ale nie stety nie mam pojecia jak wymienic ta kostke poniewaz nie mozna odkerecic stacyjki a nie wiem jak wyciagnac stara kostke
moze ktos wie jak to sie wymienia

Pomocy

Awatar użytkownika
metju
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: metju » pt mar 31, 2006 17:44

Trzeba naprawdę cienkim ściągaczem zdjąć tuleję nad sprężyną, sprężynę. Potem ściągnąć obudowę stacyjki i wymienić kostkę.

ex BvLin3K
Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”