Climatronic pokazuje najczęściej 10 *C
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Climatronic pokazuje najczęściej 10 *C
Witam mam problem z climatronikiem w mk3 gti. Najczęściej pokazuje mi temperaturę zewnętrzną 10*C gdy na zewnątrz jest cieplej. W zimie raz pokazywało dobrze a innym razem -50*C. MFA omija wskazania temperatury zewnętrznej. W zderzaku nie mam czujnika więc gdzie on może byc? a na pewno gdzieś jest skoro czasami pokazuje dobrze. Może wystarczy go przeczyścic lub wymienic na nowy ale nie mogę go zlokalizowac. Może ktoś wie gdzie on jest zamontowany?
POZDRAWIAM.
POZDRAWIAM.
Jak już pisałem wyżej w zderzaku nie man czujnika. Owszem o okolicach gdzie powinien siedziec są 2 kabelki ale czujnika brak. Ten czujnik jest chyba od MFA a jak ja mam climatronic to MFA nie pokazuje temperatury zewnętrznej tylko przeskakuję tę opcję. Skoro czasami pokazuje mi dobrze to znaczy że musi gdzieś byc i się gdzieś indziej znajdowac ale gdzie?
No i właśnie na takie 17 coś mi to wygląda tylko jak do niego się dobrac bo od strony filtra to chyba nie da rady tylko chyba od środka chyba trzeba. Jako że późno już się dzisiaj robi i czasu już nie będę miał to zostawię tą robotę na inny czas no chyba że jest jakiś łatwy dostęp do tego czujnika. A i zastanawia mnie jeszcze jedno czy jak kupię czujnik w ten zderzak to będzie mi już MFA pokazywac tą temperaturę? W ASO kosztuje chyba coś ok 80zł już dokładnie nie pamiętam a nie chciałbym kupowac skoro i tak będzie omijac mi tą funkcję.
Kiedyś podłączyłem czujnik od brata z audi a3 ale nic to nie dało. Z tym potencjometrem to niezły pomysł tylko jak go podłączyc ? Bo potencjometr ma 3 kable a w zderzaku są 2 czyli że co do masy jednego mam połączyc? A z kablami to przecież nie będę całej instalacji patrzył. Wolałbym miec temperaturę braną ze zderzaka bo ta z climatronica jeżeli działa to pokazuje często zawyżoną bo od silnika się grzeje. Pokazuje dobrze jak się jedzie w trasie a jak się jeździ po mieście to często zawyża.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
tutaj masz wartości rezystancji dla czujnika temperatury cieczy, powinno być podobnie http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=88981
W sumie to samo to ze poruszałem trochę tym czujnikiem to chyba trochę pomogło bo zaczął lepiej pokazywac. Zastanawia mnie jeszcze fakt nad tym czujnikiem od MFA czy jak go podłączę to zacznie mi pokazywac tą temperaturę. Na razie nie mam żadnego potencjometru więc nie będę próbował może napotkam przypadkiem kogoś kto ma MFA i od niego pożyczę ten czujnik albo ktoś już próbował odpalic temp. zew. w MFA mając climatronic i się wypowie w tym temacie czy jest to możliwe.
[ Dodano: 14 Mar 2010 10:58 ]
DZIĘKI Qto Pozdrawiam
[ Dodano: 14 Mar 2010 10:58 ]
DZIĘKI Qto Pozdrawiam