luzy na wirniku
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
luzy na wirniku
Witam po raz kolejny...Mam pytanie...Golfik jeździł sobie bez żadnych problemów na pierwszych trzech biegach,dalej wrzucając czwarty przy 2600RPM przeładowywała turbina,więc wyczyszczone zostały zaworki itd.Wyszło na to,że geometria do czyszczenia,ale jeździłem z tym tak koło 2miesięcy i teraz zdecydowałem się zrobić to,bo ciężko czasem w trasie wyprzedzać i niebezpiecznie...Oddałem turbo do czyszczenia i mechanik złapał z ciekawości za wirnik i ku mojemu zdziwieniu miał luzy na boki straszne,ale myślałem,że to jeszcze nic skoro nie gwizdała turbina tylko łapała notlauf.Więc siedziałem dalej i rozebrał gorącą stronę muszli,wyczyścił geometrę,bo trochę sadzy było,następnego dnia przyjechałem i zamontował wszystko,więc nie pozostało nic tylko jazda próbna...Zagrzał się silnik do około 70 stopni to wyjechałem na drogę i powoli jechałem,aż w końcu gaz w podłogę i poszedł,auto się ruszało jak nigdy,ale gwiżdże strasznie głośno tak jakby łopatki zawadzały o obudowę,ale czy to możliwe,że przed czyszczeniem nie było tego,a po tak???Winna może być jazda z przeładowywującą turbiną taki czas???
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt:
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Jazda na zaciętych kierownicach na pewno szybciej wykańcza turbosprężarkę- przeładowanie poza tym nienaturalna praca- bo najpierw ECU turbo musi poganiać a potem szybko poskramiać bo by nie przeładowywało i w efekcie masz falowanie ciśnienia a co za tym idzie turbo się rozpędza i hamuje i tak w kółko.
- Przewodnik
- Ma gadane
- Kontakt:
kolego gwizd czy swist to nie odrazu oznaka ze łopatki obcieraja, ja czysciłem i przed czyszczeniem nie bylo nic śłychac, luz prawie nie wyczuwalny. A teraz świszczy i gwizda jak wściekła,
NIE SZATA ZDOBI CZŁOWIEKA LECZ LOGO NA MASCE VW I WSZYSTKO JASNE !!!!
Sprzedam przednie wzmocnienie golf 4 bez klimy,
Sprzedam przednie wzmocnienie golf 4 bez klimy,
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T