Wyciek paliwa z lewej strony pompy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wyciek paliwa z lewej strony pompy
Uszanowanie!
Jestem nowy na forum, więc pozdrawiam wszystkich serdecznie i proszę o pomoc. Pojawił mi się wyciek przy pompie w golfie 3 z silnikiem AAZ, ale zapytania do gugli w tej sprawie nie przynoszą satysfakcjonujących odpowiedzi. Przeszukałem też forum, ale znajduję informacje o różnych wyciekach tylko nie o takim jaku mnie.
Mój problem pojawia się przy zaznaczonej na zdjęciu nakrętce. W zagłębieniu pod nią gromadzi się olej napędowy. Wyszukałem na pewnym popularnym serwisie aukcyjnym pompę podobną do mojej i wygląda na to, że jest to jakaś śruba regulacyjna z nakrętką kontrującą (tak mi się wydaje - zdjęcie było marnej jakości). Proszę Was o informację, co to za śruba, za co odpowiada i czy mam prawo ją podejrzewać o nieszczelność (kontra jest dociągnięta).
Czy jestem w stanie sam to naprawić (mam dostęp do warsztatu i umiem posługiwać się kluczami), czy skazany jestem na wizytę u pompiarza?
Byłoby świetnie jeśli mógłby ktoś zapodać linka do czytelnego schematu pompy.
Pozdrawiam
Arek
Jestem nowy na forum, więc pozdrawiam wszystkich serdecznie i proszę o pomoc. Pojawił mi się wyciek przy pompie w golfie 3 z silnikiem AAZ, ale zapytania do gugli w tej sprawie nie przynoszą satysfakcjonujących odpowiedzi. Przeszukałem też forum, ale znajduję informacje o różnych wyciekach tylko nie o takim jaku mnie.
Mój problem pojawia się przy zaznaczonej na zdjęciu nakrętce. W zagłębieniu pod nią gromadzi się olej napędowy. Wyszukałem na pewnym popularnym serwisie aukcyjnym pompę podobną do mojej i wygląda na to, że jest to jakaś śruba regulacyjna z nakrętką kontrującą (tak mi się wydaje - zdjęcie było marnej jakości). Proszę Was o informację, co to za śruba, za co odpowiada i czy mam prawo ją podejrzewać o nieszczelność (kontra jest dociągnięta).
Czy jestem w stanie sam to naprawić (mam dostęp do warsztatu i umiem posługiwać się kluczami), czy skazany jestem na wizytę u pompiarza?
Byłoby świetnie jeśli mógłby ktoś zapodać linka do czytelnego schematu pompy.
Pozdrawiam
Arek
nie leci ci z tej śruby tylko spod ciągadła gazu(spod tej sprężyny miałem to samo) Jeśli znasz się na pompach to dasz radę ale jeśli nie to tylko pompiarz (na nowo będziesz musiał w 90 % przypadków ustawić obroty i odpowiednio zazębić ciągadło gazu bo inaczej będziesz miał luzy na pedale gdzie nie będzie reagował na wciskanie)
Ostatnio zmieniony pt mar 12, 2010 09:38 przez smoku114, łącznie zmieniany 1 raz.
morze i z pod tej śruby leciećsmoku114 pisze:nie leci ci z tej śruby tylko spod ciągadła gazu(spod tej sprężyny miałem to samo)
ta śruba trzyma bardzo ważna część oś regulatora odśrodkowego rpm i na niej jest o ring który morze przeciekaćBigwitek pisze:Proszę Was o informację, co to za śruba, za co odpowiada i czy mam prawo ją podejrzewać o nieszczelność (kontra jest dociągnięta).
Ostatnio zmieniony pt mar 12, 2010 17:19 przez vision, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest na to prosta metoda, można naprawić to bez wyciągania pompy - luzujemy kontrę kluczem 14mm i pomiędzy podkładkę a obudowę pompy nawijamy kawałek nitki (około 25cm) a następnie dociągamy nakrętkę do takiego samego położenia w jakim się znajdowała wcześniejszej. Ewentualnie później wydatek resztkowy do ustawienia.
Z tą nakrętką jest drobny problem, bo klucz nie podchodzi na tyle głęboko żeby pewnie chwycić i omyka. Wczoraj trochę udało mi się minimalnie ją dokręcić i dziś już było dużo lepiej. Popróbuję jeszcze, może znajdę lepszy klucz. Jak nie pomoże, to wykorzystam patent z nitką.
Dzięki wielkie za odpowiedzi
Pozdrawiam Arek
Dzięki wielkie za odpowiedzi
Pozdrawiam Arek
- superkasztan
- Użytkownik
- Kontakt:
pocenie
Witam
mam ten sam problem, nie wiem czy to się tylko poci czy przy włączonym silniku nie cieknie,
w każdym razie chciałem zapytać czy da się wymienić ten oring na tej śrubie bez wyciągania pompy ??
Pozdr
mam ten sam problem, nie wiem czy to się tylko poci czy przy włączonym silniku nie cieknie,
w każdym razie chciałem zapytać czy da się wymienić ten oring na tej śrubie bez wyciągania pompy ??
Pozdr
Somewhere in Nowhere
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Da się wymienić bez zdejmowania , mi się poci koszt u mnie w serwisie diesla 150 zł z ustawieniem wszystkich rzeczy - usługa wykonywana na miejscu
Ostatnio zmieniony czw cze 10, 2010 10:01 przez grandi, łącznie zmieniany 1 raz.
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
- superkasztan
- Użytkownik
- Kontakt:
:D
Bombowy ten opis, już kiedyś miałem link do podobnego, ale przestał działać.
Link też się przyda
Dzięki
Link też się przyda
Dzięki
Somewhere in Nowhere