Pytanie do posiadaczy autek z silnikiem 1,9 TDI (1Z)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Pytanie do posiadaczy autek z silnikiem 1,9 TDI (1Z)
Wczoraj pojechałem na wymiane oleju po przebiegu 8tkm, a serwisant popatrzył na metke i powedział, że to zawcześnie jeszcze na wymiane i żę przy takim oleju mogę spokojnie zrobić te 10tkm (Od początku zalewam olej Mobil półsyntetyk 10W40) - mam do zrobienia w takim razie jeszcze ok. 2tkm i pewnie przed 15 kwietnia pojade na wymianke
Moje autko jest bez wirusa jednak troche jeździ na krótkich dystansach - słyszałem już różne opinie na temat częstotliwości wymiany oleum w tych silnikach - powiem tak rozbierzność informacyjna była od 7,5tkm do 15tkm (w to ostatnie 15 nigdy nieuwerzę chyba - wkoncu to TurboD )
Ale nurtuje mnie pytanie - jak to wygląda w Waszym przypadku - co ile wymieniacie ??
Pozdrawiam ....
Moje autko jest bez wirusa jednak troche jeździ na krótkich dystansach - słyszałem już różne opinie na temat częstotliwości wymiany oleum w tych silnikach - powiem tak rozbierzność informacyjna była od 7,5tkm do 15tkm (w to ostatnie 15 nigdy nieuwerzę chyba - wkoncu to TurboD )
Ale nurtuje mnie pytanie - jak to wygląda w Waszym przypadku - co ile wymieniacie ??
Pozdrawiam ....
Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
...
Też tak myśle I chyba przy tym pozostanęmkris pisze:Witam!
Czytam w mojej serviceplan ze albo po 12 - miesiacach (czyli roku) albo po 15tys.
Roznie ludzie zmieniaja,no ale 10tys. to jest tak akurat ani mniej ani wiecej.
Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
rownoznacznie mozemy wymieniac olej co 1tys. aby turbo bylo pielegnowane,jesli servis vw twierdzi ze co 15tys. to po co wymieniac co 7,5tys.?
Tak...kazdy robi jak uwaza,wszystkich ktorych znam (a jest ich troche) maja auta T,TD i TDi i kazdy z nich wymienia co 10tys. no ale jak napisalem to jest dycyzja kazdego z osobna.
Pozdrawiam
Tak...kazdy robi jak uwaza,wszystkich ktorych znam (a jest ich troche) maja auta T,TD i TDi i kazdy z nich wymienia co 10tys. no ale jak napisalem to jest dycyzja kazdego z osobna.
Pozdrawiam
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
mam tu cosik w temacie ....
A jesteś pewny że w TDI jest ustawiony na 15 tys fabrycznie ?? Bo zmienić to ustawienie to nie problem chyba - a jeszcze licznik może być wymieniony ...inek01 pisze:TDI - 7500km to sa dane fabryczne ?Michael G60 pisze:Ja podałem dane fabryczne...
Tzn ze OEL wyskakuje po 15000km od parady tak ?
Troche to wszystko wydaje się być dziwne Mój fachowiec mówi że jak to byłby olej typu LOTOS czy jakiś inny badziew to faktycznie co 7 500 ze względu na turbo, ale że to jest MOBIL to spokojnie 10 000 i wymiana
Ja jeszcze coś znalazłem - zobaczcie na to +++++LINK+++++
Nie wiem co prawda kto jest tego autorem ale i czy wynika to np. z zaleceń VW....
Pozdrawiam
Jestem pewien. Licznik mam taki jaki powinien byc - liczba impulsow/km - 3819 - czyli prawidlowa dla AHU.Razal pisze:A jesteś pewny że w TDI jest ustawiony na 15 tys fabrycznie ?? Bo zmienić to ustawienie to nie problem chyba - a jeszcze licznik może być wymieniony ...
Sprawdz jak jest u Ciebie... http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=33052
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Ja wymieniam co 10kkm i tak samo byl serwisowany w niemczech..
Pozdro
Gitner
Pozdro
Gitner
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!