Tulejki rozrusznika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Tulejki rozrusznika
Witam nawalił mi rozrusznik w 1.6 AEE a dokładnie wytarły się tulejki i robił zwarcie dzisiaj postanowiłem je wymienić no ale oczywiście jakiś problem musi być nie miałem gwintownika m12 żeby wyciągnąć tą tulejkę ze skrzyni więc potraktowałem ją w dość drastyczny sposób śrubokrętem i młotkiem i podała się dość szybko ale taki sposób nie popłaca bo kawałeczek tulejki wpadł mi do środka do koła zamachowego i teraz moje pytanie czy kawałeczek tej tulejki jak będę tak jeździł morze uszkodzić skrzynie sprzęgło a;bo koło zamachowe albo któreś z łożysko mały miedziany kawałeczek co o tym sądzicie 

Ostatnio zmieniony śr mar 10, 2010 23:10 przez Mati44, łącznie zmieniany 1 raz.
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
lepiej jakbyś to wyjął, może dostać się pod tarczę sprzęgłową i może ją porysować lub coś innego wyrządzić, np. uszkodzić simeringi uszczelniające na wale głównym lub przy skrzyni. To jest tylko zgadywanie, trudno powiedzieć co może się jeszcze wydarzyć. Może miał ktoś też taki przypadek...?
Ostatnio zmieniony wt mar 09, 2010 19:31 przez prezesik25, łącznie zmieniany 1 raz.
miałem taki przypadek tylko w polonezie, co jakiś czas spod maski dochodził dziwny metaliczny stukot, szczególnie jak się mu dało popalić. Jeździłem tak chyba z 30 tyś i przyszedł czas na ratowanie silnika, więc go wymontowałem a z obudowy sprzęgła wypadł.... całkiem spory kawałek bendixu
, pewnie jak poprzednikowi padł to wleciał do środka. W sumie z autem nic się nie stało, sprzęgło i docisk były ok. Jak masz możliwości to jednak bym to wyciągnął bo licho nie śpi.

Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
Tak trzeba odkręcić silnik od jednej łapy żeby zdjąć rozrusznik tulejkę ja rozwaliłem prze sto kawałek wpadł mi do środka najlepiej wkręcić w nią gwintownik m12 i wyciągnąć.
A mam jeszcze pytanie czy zaznaczony element opiera się na tulejce
[ Dodano: 10 Mar 2010 22:09 ]
Tak trzeba odkręcić silnik od jednej łapy żeby zdjąć rozrusznik tulejkę ja rozwaliłem prze sto kawałek wpadł mi do środka najlepiej wkręcić w nią gwintownik m12 i wyciągnąć.
A mam jeszcze pytanie czy zaznaczony element opiera się na tulejce bo wbiłem nową ale na brzegu delikatnie się ugniotła
[ Dodano: 10 Mar 2010 22:12 ]
rozrusznik kręci ładnie teraz
A mam jeszcze pytanie czy zaznaczony element opiera się na tulejce
[ Dodano: 10 Mar 2010 22:09 ]
A mam jeszcze pytanie czy zaznaczony element opiera się na tulejce bo wbiłem nową ale na brzegu delikatnie się ugniotła
[ Dodano: 10 Mar 2010 22:12 ]
rozrusznik kręci ładnie teraz