coś szumi/wiruje
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
coś szumi/wiruje
witam
Znów zapodaje pewien temat na tym forum..czas chyba zmienić maszyne
Otóż co sie dzieje;
Zapalam auto, zimne/ciepłe chodzi i zapala bdb.
Gazuje na postoju chodzi wyśmienicie.
Daje jedynke/dwójke itp..do momentu ok 30 - 35km/h jest ok ale jak sie zbliżam do 40 lub powyżej coś mi ' wierci, wiruje ' i im szybciej jade tym głośniejszy ten dzwięk który dobiega z przodu auta. Jak jade na luzie nawet to też słysze przy takiej prędkości.
Nie wiem co to jest???
Łożyska kiedyś wymieniałem i wiem jaki dają dzwięk - i to nie to wiec.. ;/
Może opony??..mam napompowane na 2atmoswery z przodu. Zimówki, balon 80, felga 14cali.
Czy ktoś wie co to może być??
pozdrawiam.
Znów zapodaje pewien temat na tym forum..czas chyba zmienić maszyne
Otóż co sie dzieje;
Zapalam auto, zimne/ciepłe chodzi i zapala bdb.
Gazuje na postoju chodzi wyśmienicie.
Daje jedynke/dwójke itp..do momentu ok 30 - 35km/h jest ok ale jak sie zbliżam do 40 lub powyżej coś mi ' wierci, wiruje ' i im szybciej jade tym głośniejszy ten dzwięk który dobiega z przodu auta. Jak jade na luzie nawet to też słysze przy takiej prędkości.
Nie wiem co to jest???
Łożyska kiedyś wymieniałem i wiem jaki dają dzwięk - i to nie to wiec.. ;/
Może opony??..mam napompowane na 2atmoswery z przodu. Zimówki, balon 80, felga 14cali.
Czy ktoś wie co to może być??
pozdrawiam.
bArT
- FURMAN TDI
- Użytkownik
o włąsnie...
przed chwila czytałem na forum podobny problem, kolega też napisał że to mogą być łożyska - miał wymieniać, ale czy to to i czy ustało to nie wiem..nie odpisał juz ;/
Ja do swojego porblemu moge dopisać że;
Jade np 80km/h prosto, albo skrecam w lewo...i nawet przy skręcie w lewo głośniej to ' cos ' słychać, a jak skrecam w prawo - ustaje wszysttko i jest ok!.
Opony mja juz hmm 8 lat heheh... od nowości, przejechane mam 149 tysiecy. Wątpie by opony tak z dnia na dzień zaczeły buczeć.
Może to faktycznie łożysko.. hmm
przed chwila czytałem na forum podobny problem, kolega też napisał że to mogą być łożyska - miał wymieniać, ale czy to to i czy ustało to nie wiem..nie odpisał juz ;/
Ja do swojego porblemu moge dopisać że;
Jade np 80km/h prosto, albo skrecam w lewo...i nawet przy skręcie w lewo głośniej to ' cos ' słychać, a jak skrecam w prawo - ustaje wszysttko i jest ok!.
Opony mja juz hmm 8 lat heheh... od nowości, przejechane mam 149 tysiecy. Wątpie by opony tak z dnia na dzień zaczeły buczeć.
bArT
hehehe wiem że grubo..klocek jest na 4 z małym minusem wiec, chce je dokatować jeszcze.
podjade sprawdzić poziom oleju w skrzyni - kiedys mialem dolewany bo uszczelka jakas mi poszla i go byla bardzo bardzo mało..ale i wtedy nic nie zauważyłem i nie było taki dziwnych odgłosów, więc albo olej ok, albo go już nie ma heheh...
albo faktycznie łożysko..heh
skarbonki bez dnaaa
pzdro
podjade sprawdzić poziom oleju w skrzyni - kiedys mialem dolewany bo uszczelka jakas mi poszla i go byla bardzo bardzo mało..ale i wtedy nic nie zauważyłem i nie było taki dziwnych odgłosów, więc albo olej ok, albo go już nie ma heheh...
albo faktycznie łożysko..heh
skarbonki bez dnaaa
pzdro
bArT
- FURMAN TDI
- Użytkownik
to jesteś w błędzie bo mi opona tak z dnia na dzień zaczęła buczeć jechałem do pracy było ok a wracałem i masz miedzy 40 a 80km/h też miała 8 lat a kupilem tego właśnie mk4 na ładnych michelinach ale latana jedna i zaczęła tupać po zmianie cichusieńko jak makiem zasiał może być łożysko ale to raczej byłby krótki problem tak myślę bo popitoli aż się rozleci możesz sprawdzić jeszcze stan gumy na przegubie czy cała bo jak smar wyparował to przegub może się skończyćbombaj82 pisze:Opony mja juz hmm 8 lat heheh... od nowości, przejechane mam 149 tysiecy. Wątpie by opony tak z dnia na dzień zaczeły buczeć.
[ Dodano: 08 Mar 2010 09:29 ]
i moge ci dodać że też na bank podejrzewałem skrzynie nawet z kołami na wyważarke pojechałem i nic to nie dało dopiero wymiana pokazała - zamień koła jak masz inny komplet
no koledzy byłem u mechanika i ...
ponoć prawe łożysko mam zjechane i do wymiany i że to jest własnie to ' coś '
W czwartek zrobie to napisze jeszcze czy przestało..
Qto - chyba miałes racje
pozdro
dzięx
[ Dodano: 15 Mar 2010 10:45 ]
helooo
furke zrobiłem - jest tak jak powiedział mechanik
łozysko - było w bardzo bardzo fatalnym stanie zrobili, naprawili, wymienilii gitara
jak nowka z salonu chodzi ;p
pozdrawiam
ponoć prawe łożysko mam zjechane i do wymiany i że to jest własnie to ' coś '
W czwartek zrobie to napisze jeszcze czy przestało..
Qto - chyba miałes racje
pozdro
dzięx
[ Dodano: 15 Mar 2010 10:45 ]
helooo
furke zrobiłem - jest tak jak powiedział mechanik
łozysko - było w bardzo bardzo fatalnym stanie zrobili, naprawili, wymienilii gitara
jak nowka z salonu chodzi ;p
pozdrawiam
bArT