Spalanie w 1.4 16V
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Moj 1,4 16v palil w miescie w mrozy tej zimy i na odcinkach okolo 10km rowno 9.9 l.Teraz mrozy odpuscily bylo chwile cieplo myslalem ze spalanie spadnie.Zatankowalem 18,64 litra i narazie mam 175km przejechanych i lada moment zapali sie rezerwa czyli znow 10l.
Czy dla uzytkownika tego auta sa jakies opcje zeby spalanie spadlo ? wymiana czegos ? moze jeszcze nie samochodu .Mam go 1,5 roku jest to moj pierwszy samochod, wymienialem rozrzad, dwa razy olej (mobil one 5w50) ,dwa razy fitry,filtr paliwa jeden raz i niedawno katalizator poza tym nic.Jezdze normalnie prawie nigdy nie przekraczam 3000rpm ale fakt czasem sa to krotkie odcinki nawet 2 km w jedna i spowrotem.Wydaje mi sie ze jak go kupilem to mniej palil ale poprzednia zima nie byla taka jak ta.Co o tym myslec ?.
Czy dla uzytkownika tego auta sa jakies opcje zeby spalanie spadlo ? wymiana czegos ? moze jeszcze nie samochodu .Mam go 1,5 roku jest to moj pierwszy samochod, wymienialem rozrzad, dwa razy olej (mobil one 5w50) ,dwa razy fitry,filtr paliwa jeden raz i niedawno katalizator poza tym nic.Jezdze normalnie prawie nigdy nie przekraczam 3000rpm ale fakt czasem sa to krotkie odcinki nawet 2 km w jedna i spowrotem.Wydaje mi sie ze jak go kupilem to mniej palil ale poprzednia zima nie byla taka jak ta.Co o tym myslec ?.
Ostatnio zmieniony pt mar 05, 2010 17:45 przez Tomasz34, łącznie zmieniany 1 raz.
Teraz zmierzylem spalanie i wyszlo 9,5l na stalowkach 14 cali ehh jara skubaniec ! zastanawiam sie czy moze to miec zwiazek z tym ze nie zawsze dziala mi wskazowka temp silnika ? opada i sie podnosi albo jak spadnie to juz tak wskazuje 0 stopni przez pare dni potem znow sie podniesie,ciekawe co jest uszkodzone ?.Ja mam oslone od disla zakrywa caly silnik ogolnie caly spod i jest spoko dobrze zalozona nie ma bata zeby sie urwala a z normalna orginalna mialem same problemy.Tarlem nia nie raz jadac ,zatrzymywalem sie przykrecalem ja az w koncu tej zimy jadac zobaczylem ja cala we wstecznym lusterku musialem gdzies na jakiejs zaspie naruszyc ja i poleciala.Zakupilem na alledrogo oslone przy wymianie katalizatora przykrecili mi ja i jest naprawde ok.
Ostatnio zmieniony ndz mar 07, 2010 21:49 przez Tomasz34, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomasz34,
Mialem takie same objawy - do wymiany czujnik temperatury.Tomasz34 pisze:nie zawsze dziala mi wskazowka temp silnika ? opada i sie podnosi albo jak spadnie to juz tak wskazuje 0 stopni przez pare dni potem znow sie podniesie,ciekawe co jest uszkodzone ?
Ma zwiazek.Tomasz34 pisze:Teraz zmierzylem spalanie i wyszlo 9,5l na stalowkach 14 cali ehh jara skubaniec ! zastanawiam sie czy moze to miec zwiazek z tym ze nie zawsze dziala mi wskazowka temp silnika
+
Ja kupilem na allegro od goscia z wawy koszt 85zl i naprawde moge polecic gruba oslona,zakrywa caly spod.
Golf4ista--> Mam pytanko ten czujnik da sie jakos samemu wymienic ? gdzie on sie znajduje ?.Czy to chodzi o czujnik temperatury cieczy ? czy jakis inny ?.Jak wyglada jaki kupic ?.
Pozdrawiam
Golf4ista--> Mam pytanko ten czujnik da sie jakos samemu wymienic ? gdzie on sie znajduje ?.Czy to chodzi o czujnik temperatury cieczy ? czy jakis inny ?.Jak wyglada jaki kupic ?.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sob mar 13, 2010 17:15 przez Tomasz34, łącznie zmieniany 1 raz.