Licznik z obrotomierzem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
michoo_
Mały gagatek
Mały gagatek

Licznik z obrotomierzem

Post autor: michoo_ » sob mar 25, 2006 15:57

Zdarzyło się tak, że zarówno ja jak i znajomy chcemy wymienić liczniki z zegara na obrotomierz. On posiada Passata B2 '83 a ja Golfa II 91'
Znalazłem oferte:
http://www.allegro.pl/item91784987_2_li ... tanio.html
Moje pytanie jest takie:
Czy to możliwe, że passat B2 w '83 robił liczniki na 1 wtyczke, gdzie w golfie 2 '83 był ponoć na 2 wtyczki? Znajomy mówi, że ma właśnie na 1 wtyczke, a chciał kupić licznik z 88r ale tamten miał już na 2 wtyczki...
Ja w mk2 mam już (albo dopiero) na 1 wtyczke.
Troche to dziwne...
Czy można bez wielkiego kombinowania wyprowadzić przewody z licznika na 2 wtyczki od obrotka do cewki i podłączyć go na jedną wtyczke?

Chodzi mi przede wszystkim a wyjasnienie tego paradoksu z tymi licznikami..

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » sob mar 25, 2006 16:05

michoo_ pisze:Chodzi mi przede wszystkim a wyjasnienie tego paradoksu z tymi licznikami..
Nie wiem dlaczego mówisz o paradoksie. Passat to passat, a golf to golf. Do 89 roku golfy miały zegary na 2 wtyczki, a póżniej na jedną.
Przeprowadzić pewnie można znając pinouty, ale nie wiem czy bez problemu. Zegary nie są drogie i lepiej kupić taki jaki ma być. Czasem wystarczy kupić sam obrotomierz i założyć w miejsce zegara.

Awatar użytkownika
michoo_
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: michoo_ » sob mar 25, 2006 16:10

paradoks polega na tym, że w golfach licznik na 1 wtyczke wygląda na nowszą konstrukcje, a w passacie licznik na 1 wtyczke był wcześniej niż na 2 ( 1 wtyczka B2 z '83 a 2 wtyczki B2 z '88)

aha.. Czy pionout'y beda takie same jak w liczniku z mk2 na 2 wtyki?
Teoretycznie tak...

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » sob mar 25, 2006 16:16

michoo_ pisze:ha.. Czy pionout'y beda takie same jak w liczniku z mk2 na 2 wtyki?
Teoretycznie tak..
niekoniecznie będą jednakowe. A paradoksu nadal nie widzę. Nowsza wersja passata być może miała więcej funkcji w liczniku i jedna wtyczka byłaby dość spora, więc zrobili dwie

Awatar użytkownika
michoo_
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: michoo_ » sob mar 25, 2006 16:20

Nowsza wersja passata być może miała więcej funkcji w liczniku i jedna wtyczka byłaby dość spora, więc zrobili dwie
Wtedy to oznacza, że nowsze wersje Golfa po 89 roku miały seryjnie mniej funkcji? Bo przecież wszystkie miały 1 wtyczke!

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » sob mar 25, 2006 16:25

Seryjnie to było różnie, a dlaczego zmienili - nie wiem. Może to niemiecka oszczędność? A ilość funkcji zależała od modelu i wyposażenia.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”