wygłuszenie podłogi

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
maniek8855
Forum Master
Forum Master

wygłuszenie podłogi

Post autor: maniek8855 » sob mar 06, 2010 20:21

Witam
Planuje zrobić porządne wygłuszenie wnętrza w moim mk II, chcę zrobić to profesjonalnie matami bitumicznymi APP, teraz mam pytanie ile mnie będzie kosztował materiał i ile takich mat potrzeba aby wygłuszyć całą podłogę od ściany grodziowej aż po tylne nadkola oraz wszystkie drzwi? Poniżej link do aukcji, w której są maty wraz z wymiarem, ile tej wielkości mat kupić aby mi nie zabrakło? I jeszcze pytanie jakiej wielkości lepiej kupić 25X50 czy może 50X50?

http://www.allegro.pl/item944149339_app ... _wawa.html
Ostatnio zmieniony sob mar 06, 2010 20:28 przez maniek8855, łącznie zmieniany 1 raz.

wojtas46
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)

Post autor: wojtas46 » sob mar 06, 2010 21:30

50 na 50 na pewno będa tansze , co do ilości mat to musisz obliczyć powierzchnie na której chcesz kleic . Ja bym wzioł deko więcej , zawsze można zdublować niż gdzieś nie dokleić

matlej
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: matlej » sob mar 06, 2010 23:12

zależy, co chcesz zrobić...
jeśli tylko sprawić żeby blacha nie drgała od basu, to maty które zaproponowałeś są wystarczające, natomiast jeśli przeszkadzają ci hałasy z zewnątrz (silnik itp), to polecam dodatkowe wyciszenie w postaci albo maty filcowej:
przykładowa mata
albo (ja tak robiłem w Golfie III) maty syntetycznej - podkład pod panele 10 mm grubości i łączyłem ją to mat bitumicznych za pomocą preparatu firmy TYTAN "szpachla dekarska". Efekt więcej niż dobry. Myślę że inni koledzy mają też swoje sposoby na wyciszanie - nawet lepsze niż te zaproponowane przez producenta mat...

Awatar użytkownika
maniek8855
Forum Master
Forum Master

Post autor: maniek8855 » ndz mar 07, 2010 08:34

Już obliczylem,ze trzeba około 40mat o wymiarze 50X50, też myślałem o filcu ale on chłonie wilgoć, chcodzi mi o wygłuszenie aby było ciszej w aucie, a nie pod car audio, czekam na dalsze propozycje :bigok:

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » wt kwie 27, 2010 12:40

Mały odkop ale autor czeka na odpowiedź:)
Ja ostatnio wygłuszałem i osuszałem auto. Otórz maty bitumiczne nie wygłuszają, raczej tłumią wibracje i dzwięki ale znacznie gorzej niż filce itp. Ja wybebeszyłem całą podłogę bo miałem wodę. Wykorzystałem nowy filc po stronie kierowcy z wartwą bitumiczną - stara popękała a warstwa ta chroni przez przeciekaniem wody z dywanika. Od strony grodzi zastosowałem piankę samoprzylepną do wyciszania wentylacji - jedną dostałem od kolegi - 9 mm grubości, i jedną kupiłem 5 cm szerokości, 30 mb - koszt tej drugiej 24 zł. Pianka grubą wygłuszyłem ścianę grodziową oraz podłogę z tyłu. Ciekna dałem na podłogę z przodu. Nie chciałem znacznie podnieść podłogi aby dywanik dobrze leżał. Dałem stary filc i nowy. Stary miał już 1/3 początkowej grubości.

Nie robiłem tego szczególnie dokładnie, bo moim początkowym zamiarem było wysuszenie auta a nie wyciszenie. Różnica jest bardzo zauważalna.

Awatar użytkownika
maniek8855
Forum Master
Forum Master

Post autor: maniek8855 » wt kwie 27, 2010 18:43

Wiec Panowie podłoga wygłuszona, na początek poszła pianka samoprzylepna, oczywiście podłoga wcześniej oczyszczona i pomalowana, potem filc, potem znowu pinak i maty bitumiczne, różnica jest, koszt imprezy razme z malowaniem itd jakieś 300zł +duzo czasu na rzoebranie malowanie otd ale warto było :bigok:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”