Zmniejszenie spalania Golf IV 1.4 16v
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Zmniejszenie spalania Golf IV 1.4 16v
Witam
Czy macie jakieś propozycje modyfikacji samochodu żeby zmniejszyć spalanie?
Proszę o pominięcie oferty Eco driving gdyż ją stosuję i chcę osiągnąć jeszcze mniejsze spalanie.
Aktualnie spala 9 w mieście 7 w trasie i wiem że jest to normalne przy tym silniku ale czemu nie spróbować popytać ekspertów? może ktoś ma ciekawe pomysły na zmiany mechaniczne?
Słyszałem coś o wymianie filtru powietrza i zamontowaniu osłony pod silnik żeby się szybciej nagrzewał.
Czekam na wasze propozycje
Czy macie jakieś propozycje modyfikacji samochodu żeby zmniejszyć spalanie?
Proszę o pominięcie oferty Eco driving gdyż ją stosuję i chcę osiągnąć jeszcze mniejsze spalanie.
Aktualnie spala 9 w mieście 7 w trasie i wiem że jest to normalne przy tym silniku ale czemu nie spróbować popytać ekspertów? może ktoś ma ciekawe pomysły na zmiany mechaniczne?
Słyszałem coś o wymianie filtru powietrza i zamontowaniu osłony pod silnik żeby się szybciej nagrzewał.
Czekam na wasze propozycje
- PAPAYOS
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jak to normalne to w czym problem?Dumen pisze:Aktualnie spala 9 w mieście 7 w trasie i wiem że jest to normalne przy tym silniku
Możesz:
- Jeżdzić tylko z zamkniętymi szybami,
- Nie używać klimatyzacji,
- Do minimum zmniejszyć liczbę odbiorników elektrycznych,
- Wymontować wszystkie spojlery, owiewki i inne zbędne elementy, wywal chorągiewkę z anteny,
- Zamontować wąskie opony o szerokości dojazdówki,
- Podnieś ciśnienie w oponach,
- Zmniejszyć do minimum wagę auta, (nigdy nie tankuj do pełna, wymontyj wykładziny z bagażnika)
- Wywal katalizator, tak aby opór spalin był jak najniższy
- No i to o czym już wiesz noga z gazu czyli ECO.
A jak wogule nie chcesz wydawać na paliwo to rower albo autopięta.
Pozdrawiam
PAPAYOS
https://www.facebook.com/pages/Cthulhu/369766173200313
moim zdaniem silniczek udany !! w mieście pali w lato 7l w zimie przy mrozach 8. 8,5 przy -20. w trasie go testowałem ale załadowanego i autostradą gdzie prędkość nie spadała pon. 150 to spalił ponad 8 . a żeby zejść ze spalania hmm napewno nie dusić ani nie żyłować trzymać obroty od 2500 do 3500 i będzie dobrze a i nie lateć powyżej 130 km/h
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
kazda myszka swoj ogonek chwali... , ale ostroznie z paluszkami..kamlor pisze:Chyba żartujesz. :green_fuck:
no nie mów , ze Ci nie klekocą zaworki...
hehe .. to jakby powiedziec... ze silnik 1.4 jest dobry.. tylko nie do samochodukamlor pisze:1.4 to dobry silnik, tylko nie w golfie iv.
to tak jak w mk II... 1.0 ... 1.3 PORAZKA jedzie bo jedzie.. a np ten 1.3 pali tyle co mój RPek...
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
wiem co mogę i czego nie mogę z tym silnikiem i już. Zdaje sobie świetnie z tego sprawę. Interesują mnie przede wszystkim jakieś modyfikacje, wymiany części, które będą wstanie zmniejszyć spalanie bo to co wszystko mówicie to żadna nowość:P silnik uważam do miasta może być no i mój jest w b.dobrym stanie i prawie w ogóle nie bierze oleju
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
dobrze słyszałeś...filtry się wymienia, osłona też wskazanaDumen pisze:Słyszałem coś o wymianie filtru powietrza i zamontowaniu osłony pod silnik żeby się szybciej nagrzewał.
Przy takim spalaniu jak masz, choćbyś wymienił wszystko (chyba że silnik na inny) to spalania nie zmniejszysz jakoś znacząco.
- PAPAYOS
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Zastanów się dobrze...Dumen pisze:Słyszałem coś o wymianie filtru powietrza i zamontowaniu osłony pod silnik żeby się szybciej nagrzewał.
Co to tobie da?
Wymiana filtra powietrza na jaki? Storzek? To skrócisz żywotność silnika, bo powietrze nie będzie tak czyste jak z serynjego... (Koszt od 50 do 250 PLN)
Osłona pod silnik. Silnik owszem nagrzeje się szybciej o jakieś 2 minuty. Koszt jakieś 150-200 PLN. Zobacz jakie to koszta, nawet jak to coś pomoże to zwróci ci się to po kilku latach bo spalanie zmniejszy się o kilka mililitrów na każde przejechane 100 km. Ale wcześniej pewnie sprzedasz auta...
Najlepiej i najtaniej by było zamiast filtra zamontować pieluchę tetrową, a silnik opatulić styropianem, albo wełną mineralną.
Na allegro pełno jest jakiś magnetyzerów, które podobno zmniejszają zużycie paliwa, ale to przez nikogo nie poparta teoria.
Wg. mnie nic nie jesteś w stanie zrobić mechanicznego aby zmniejszyć zużycie paliwa, oprócz zdjęcia nogi z gazu...
Pozdrawiam
PAPAYOS
https://www.facebook.com/pages/Cthulhu/369766173200313