witam wszystkich czytających
mam takie dziwne przeczucie ale od początku bo może to ma coś wspólnego ze sprawą
jakies 4 tyg temu mialem dziwną fazę - pod firmę przyjechał tir musieliśmy przestawic auta aby mogł wymanewrować - wsiadam odpalam przejechalem dosłownie 20 metrów i nagle pika mi licznik i pali się kontrolka wody na czerwono :/ zgasiłem auto - pod maskę woda w ok i itp odpaliłem znowu i koniec objawów
taka faza powtorzyła mi się dosłownie jeszcze raz pare dni po tamtym wydarzeniu w trakcie wyjezdzania z garażu - to samo zgasiłem auto odpaliłem znowu i nic - kontrolka zgasła
i do rzeczy co się dzieje
do pracy mam jakieś 13km w jedną stronę
dzisiaj odpaliłem "-7" przejechałem cały dystans temperatura na pozycji jak na focie
ogrzewanie działa - trasa jazda miejska jakies 8 km reszta prosta droga poza miastem bez zadnego szalenstwa 80 maks
temperatura na zegarze oleju = 72 stopnie :/
czy tak powinno być ? - nie powinno się szybciej nagrzewać i jedno i drugie??
od razu myślę termostat - ale oba węże i doł i góra ciepłę - tak powinno być chyba ?? - dobrze myślę że jesli by sie zacinał to oznacza ze nie domyka się wogóle ??
jak pojezdze troszke więcej po mieście to temperatura dochodzi do 90*C i trzyma się nie opada nie szaleje etc :/ auto ma sprawne ogrzewanie etc
spalanie mi ciutke wzrosło ale w granicy błędu wg mnie
drugie pytanie w związku z tematem - po jakim czasie 1.8T powinno złapac 90*c oleju ??
czy na vagu wyjdzie mi jesli czujnik temperatury jest zepsuty ??
temperatura wody / temperatura oleju / czujnik temperatury
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Góra ciepły dół zimny ... do momentu osiągnięcia 90C .. potem to w zależności od warunków -dcsp52 pisze:od razu myślę termostat - ale oba węże i doł i góra ciepłę - tak powinno być chyba ??
Może wyskoczyć błąd... i można też porównując wskazania na blat z tym do Ecu ..dcsp52 pisze:#3
czy na vagu wyjdzie mi jesli czujnik temperatury jest zepsuty ??
[ Dodano: 06 Mar 2010 15:52 ]
Sprawdź na vag-u bo na blacie jest duża "tolerancja" czy jest 80 czy 110 to będzie pokazywać 90 C.dcsp52 pisze:temperatura dochodzi do 90*C i trzyma się nie opada nie szaleje etc