zadajemy również pytania na temat konkretnych środków oraz dyskutujemy na ich temat.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gawior pisze:Witam. Szukałem podobnego tematu na forum, ale nic nie znalazłem ciekawego.
Chodzi mi o środki i sposoby czyszczenia/nabłyszczania tapicerki ( materiał, skóra ),plastików i wykończeń. Jak i czym Wy czyścicie swoje auta ?
Jak kupiłem auto ( przez komis ) to było bardzo ładnie wyczyszczone, tapicerka czymś nabłyszczona i ten efekt utrzymywał się przez miesiąc, może ponad. Od tamtej pory sprawdzam wiele środków itp. do czyszczenia i nie mogę się zbliżyć to tamtego efektu. Plaki i inne środki w sprayu nie za bardzo równomiernie się rozprowadzają ( trzeba by całą dużą butlę wypryskać żeby ładnie wszystko pokryć ).
Jedynie ( ktoś mi polecił taki sposób ) używając kremu glicerynowego do rąk ( biały ) był taki ładny efekt nabłyszczenia i beż żadnych smug itp, ale bardzo szybko przyciągało to kurz.
Mam też plamy od wody, takie białawe kółka ( chyba woda z solą po zimie ) na siedzeniach czarnych, materiałowych GTi Edition i nie wiem czym to usunąć, a nie chciał bym bardziej tego popaprać. W sklepach każdy zachwala specyfiki które sam sprzedaje, ale ma się to nijak do rzeczywistości.
Jedyna rzecz którą zachwalał gościu w sklepie i rzeczywiście tak działała to TURTLE Car WAX Premium PTFE ( z teflonem i polimerem ), który utwardza powierzchnie i zabezpiecza np. przed zamykającą się bramą i rysami ( przetarłem szmatką i śladu nie było po bramie ).
Liczę na trochę wpisów w temacie. Co jak i czym czyścić ( czyścicie ).
Przyda się to nie tylko mnie, ale zapewne wielu użytkownikom.
Za dobre chęci i porady będą +++++
Z góry wszystkim dziękuję.