Wydmuchana uszczelka pod głowicą po 4000 km, jaka przyczyna?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wydmuchana uszczelka pod głowicą po 4000 km, jaka przyczyna?
Witam wszystkich. Zrobiłem ostatnio remont silnika. Wymieniłem pierscienie i załozylem uszczelke metalowa elring. Głowica byla sprawdzana przed zalozeniem. Jezdze na cisnieniu 1.2 bara. Temperatura ostatnio zaczela mi tak spadac i wzrastac. Dawniej trzymalo non stop na polowie. I wczoraj wzrosla jak jechalem do 1 kreski poza polowe i ogrzewanie padło. I teraz nie wiem czy to wina uszczelki czy czegos innego. I nie wiem jaka zakładać czy dalej metalowa czy zwykła do 1.6 ?
- abrams
- VR6 Driver
- Kontakt:
a więc sam robiłeś .....pawel21_5 pisze:Witam wszystkich. Zrobiłem ostatnio remont silnika.
szlif ??pawel21_5 pisze:Głowica byla sprawdzana przed zalozeniem
podjedz do byle mechanika... to ci sprawdzi czy uszczelka puściłapawel21_5 pisze:I teraz nie wiem czy to wina uszczelki czy czegos innego.

po za tym sam to składałeś ?? z metalową uszczelka niema ze coś sobie odpuścisz ... bo potem się dzieją cyrki

ja 1 raz jak zakładałem elringa metalowego nie przejechałem 20 KM

jak robi strasznie małe przebiegi... to masło się też zrobit0mal pisze:Kopci na biało a pod korkiem wlewu oleju jest masło?

z moich obserwacji w szczególności na syf olejach ...
Ostatnio zmieniony pt mar 05, 2010 12:26 przez abrams, łącznie zmieniany 2 razy.
Spawanie plastików PP/ABS/PP-EPDM
Spawanie metodą TIG ALU itp....
Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)
Spawanie metodą TIG ALU itp....
Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Metalową uszczelkę chcesz dokręcać po 100okm?tomogolf2 pisze:a dokrecona byla uszczelka po 1000km?

Powodzenia życzę
[ Dodano: 05 Mar 2010 11:52 ]
BENITO, metalową dokręca się raz przy montażu i szlus...BENITO pisze:Każdą się dokręca.
[ Dodano: 05 Mar 2010 11:54 ]
pawel21_5, pod metalową uszczelkę musi być idealna powierzchnie głowicy i bloku.
Nawet większe rysy stanowią zagrożenie

- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Upsss...nie doczytałem wcześniej...pawel21_5 pisze:dodam, ze szpilki byly nowe ale 3 byly stare bo w komplecie byly jakies inne a trzeba bylo skrecac i 3 stare zalozone moze przez to?
pawel21_5, ...porażka

Stare śruby już nie mają pierwotnej twardości i jak wsadziłeś je pomiędzy nowe,to głowica najprawdopodobniej nie została dociągnięta równomiernie.
- Toshiba
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Dokładnie. Moja to była składana 3 razy na tych samych. Trzy razy robił to ten sam mechanik a przy ostatnim razie nic mi o nowych szpilkach nie powiedział...Składałem wszystko sam kluczem dynamometrycznym. Po 8000km wydmuchało uszczelkę. I tak długo na niej pojeździłem sądząc po moim stylu jazdy i dwóch przegrzaniach silnikaMichaś_1977 pisze:Stare śruby już nie mają pierwotnej twardości

Wiem, wiem... zmieniam mechanika

- Toshiba
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ledwo, ledwo... I tak dużo wytrzymał. Nie była to moja wina, tatuś teraz użytkuje, więc nie dziwcie sięabrams pisze:silnik żyje ??

Do tego kąt wtrysku na słuch...abrams pisze:Ewidentnie....

Wtedy jeszcze tyle nie siedziałem na forum i nie wiedziałem o większości rzeczach... i to był mój błąd.
Także teraz zanim coś zrobię to czytam i "młodym" też tak radzę

- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt: