Wydmuchana uszczelka pod głowicą po 4000 km, jaka przyczyna?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wydmuchana uszczelka pod głowicą po 4000 km, jaka przyczyna?
Witam wszystkich. Zrobiłem ostatnio remont silnika. Wymieniłem pierscienie i załozylem uszczelke metalowa elring. Głowica byla sprawdzana przed zalozeniem. Jezdze na cisnieniu 1.2 bara. Temperatura ostatnio zaczela mi tak spadac i wzrastac. Dawniej trzymalo non stop na polowie. I wczoraj wzrosla jak jechalem do 1 kreski poza polowe i ogrzewanie padło. I teraz nie wiem czy to wina uszczelki czy czegos innego. I nie wiem jaka zakładać czy dalej metalowa czy zwykła do 1.6 ?
- abrams
- VR6 Driver
- Kontakt:
a więc sam robiłeś .....pawel21_5 pisze:Witam wszystkich. Zrobiłem ostatnio remont silnika.
szlif ??pawel21_5 pisze:Głowica byla sprawdzana przed zalozeniem
podjedz do byle mechanika... to ci sprawdzi czy uszczelka puściłapawel21_5 pisze:I teraz nie wiem czy to wina uszczelki czy czegos innego.
po za tym sam to składałeś ?? z metalową uszczelka niema ze coś sobie odpuścisz ... bo potem się dzieją cyrki
ja 1 raz jak zakładałem elringa metalowego nie przejechałem 20 KM teraz wiem że trzeba się do tego przyłożyć... aby później móc dmuchać
jak robi strasznie małe przebiegi... to masło się też zrobit0mal pisze:Kopci na biało a pod korkiem wlewu oleju jest masło?
z moich obserwacji w szczególności na syf olejach ...
Ostatnio zmieniony pt mar 05, 2010 12:26 przez abrams, łącznie zmieniany 2 razy.
Spawanie plastików PP/ABS/PP-EPDM
Spawanie metodą TIG ALU itp....
Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)
Spawanie metodą TIG ALU itp....
Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Metalową uszczelkę chcesz dokręcać po 100okm?tomogolf2 pisze:a dokrecona byla uszczelka po 1000km?
Powodzenia życzę
[ Dodano: 05 Mar 2010 11:52 ]
BENITO, metalową dokręca się raz przy montażu i szlus...BENITO pisze:Każdą się dokręca.
[ Dodano: 05 Mar 2010 11:54 ]
pawel21_5, pod metalową uszczelkę musi być idealna powierzchnie głowicy i bloku.
Nawet większe rysy stanowią zagrożenie
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Upsss...nie doczytałem wcześniej...pawel21_5 pisze:dodam, ze szpilki byly nowe ale 3 byly stare bo w komplecie byly jakies inne a trzeba bylo skrecac i 3 stare zalozone moze przez to?
pawel21_5, ...porażka
Stare śruby już nie mają pierwotnej twardości i jak wsadziłeś je pomiędzy nowe,to głowica najprawdopodobniej nie została dociągnięta równomiernie.
- Toshiba
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Dokładnie. Moja to była składana 3 razy na tych samych. Trzy razy robił to ten sam mechanik a przy ostatnim razie nic mi o nowych szpilkach nie powiedział...Składałem wszystko sam kluczem dynamometrycznym. Po 8000km wydmuchało uszczelkę. I tak długo na niej pojeździłem sądząc po moim stylu jazdy i dwóch przegrzaniach silnikaMichaś_1977 pisze:Stare śruby już nie mają pierwotnej twardości
Wiem, wiem... zmieniam mechanika
- Toshiba
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ledwo, ledwo... I tak dużo wytrzymał. Nie była to moja wina, tatuś teraz użytkuje, więc nie dziwcie się Za cholerę nie mogę mu wmówić, że inaczej się użytkuje diesla, ale on wie lepiej - jak wszystko z resztąabrams pisze:silnik żyje ??
Do tego kąt wtrysku na słuch...abrams pisze:Ewidentnie....
Wtedy jeszcze tyle nie siedziałem na forum i nie wiedziałem o większości rzeczach... i to był mój błąd.
Także teraz zanim coś zrobię to czytam i "młodym" też tak radzę
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt: