Niepokojące odchodzenie lakieru z nadkola

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
jarekkoval
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: jarekkoval » śr mar 03, 2010 20:13

Marcinus29 pisze:coś musiało być wcześniej malowane i źle blachę przygotowali do malowania.
nie do konca sie z tym zgodze
moj stary ma t4 '00 (buda juz w ocynku) , z pewnych rak i pewnym przebiegiem i tez takie rzeczy na nadkolach sie pojawily
czasami kamyki uderzaja wlasnie w to miejsce i odpryskuja lakier stad sie tak dzieje ;)

kwitnac na razie nie powinno chyba ze juz warstwa ocynku zeszla i jest gola blacha wtedy wyczysc to, odtlusc i prysnij

Orcio

Post autor: Orcio » śr mar 03, 2010 20:19

no niestety po 10 latach babole sie pojawiaja
u mnie tak jest :crazy:
Ostatnio zmieniony śr mar 03, 2010 20:40 przez Orcio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rnav_piwi
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: rnav_piwi » śr mar 03, 2010 20:22

Co prawda Golfik ma dopiero 7 lat...
Tydzień temu słyszałem uderzenie od kamienia, szukałem potem na szybie odprysków i nie znalazłem (bo taki był odgłos jak o szybę), może to było uderzenie w nadkole.
Co nie zmienia faktu, że czeka mnie niemały wydatek :crazy:

[img]http://img706.imageshack.us/img706/8297/animacjav.gif[/img]

Orcio

Post autor: Orcio » śr mar 03, 2010 20:41

piasek i sol robi robote

Awatar użytkownika
marcin999
Forum Master
Forum Master

Post autor: marcin999 » śr mar 03, 2010 20:47

Podłączę się do tematu. Ostatnio zauważyłem że mi odpadł kawałek lakieru w dolnej części progu tam gdzie drzwi się zaykają mają one te gumy od wewnatrz i niestety ta guma obcierajac zalatwila lakier. Jeżdzę już z gołą blacha cala zime jak narazie rudej nie widac ale zastanawiam sie co z tym zrobic podmalowac i usunąć tą gumę z drzwi?
U Was tez takie cuda się dzieja?
Jest jeszcze jeden slaby punkt w mk4 to zauwazylem juz w kilku. Pod nadkolami z przodu zbiera się błoto na progu jak kupilem autko to wywalilem to błoto ale niestety blotnik od srodka juz byl ruszony przez rdze i po zimie widze bable. Chyba trzeba bedzie blotnik kupic nowy.

SPRZEDAM: Przełącznik zespolony kierunków i wycieraczek wersja z kompem golf IV
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)

Orcio

Post autor: Orcio » śr mar 03, 2010 20:50

marcin999 pisze:Podłączę się do tematu. Ostatnio zauważyłem że mi odpadł kawałek lakieru w dolnej części progu tam gdzie drzwi się zaykają mają one te gumy od wewnatrz i niestety ta guma obcierajac zalatwila lakier. Jeżdzę już z gołą blacha cala zime jak narazie rudej nie widac ale zastanawiam sie co z tym zrobic podmalowac i usunąć tą gumę z drzwi?
U Was tez takie cuda się dzieja?
Jest jeszcze jeden slaby punkt w mk4 to zauwazylem juz w kilku. Pod nadkolami z przodu zbiera się błoto na progu jak kupilem autko to wywalilem to błoto ale niestety blotnik od srodka juz byl ruszony przez rdze i po zimie widze bable. Chyba trzeba bedzie blotnik kupic nowy.
Dokladnie mia tak woda rozsadzila nadkole ze nie moglem drzwi otworzyć
byly tam liscie i syff bloto....

Awatar użytkownika
rnav_piwi
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: rnav_piwi » śr mar 03, 2010 21:01

Czy to co widać na zdjęciach, to co było pod lakierem, to muszę zetrzeć i podmalować czymś zabezpieczającym? Jeśli tak to czym byście proponowali? :)

Awatar użytkownika
Marcinus29
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Marcinus29 » czw mar 04, 2010 17:22

rnav_piwi pisze:Czy to co widać na zdjęciach, to co było pod lakierem, to muszę zetrzeć i podmalować czymś zabezpieczającym? Jeśli tak to czym byście proponowali? :)
Aż mi się nie che wierzyć że w tym miejscu tak kamiennie załatwią lakier że zacznie rdza wychodzić.Kolega tez miał golfa 4 i u niego zero problemów z rdza przecież to ocynk.Co innego golf 3 chociaż mam trojkę i tak jak u kolegi na zdjęciu nigdy nie miałem rdzy w tym miejscu co innego w dolnej części błotnika.

Kup rozpuszczalnik ekstrakcyjny papier wodny 400-600 zerwij to co odpada przeszlifuj delikatnie. Później możesz dać odrdzewiacz albo jakiś dobry podkład antykorozyjny osobiście używam taki żółty co wiąże rdze i dodatkowo zabezpiecza blachę.Potem spray możesz dobrać pod kolor auta i prysnąć ten kawałek.A na lato do blacharza.

[url=http://img69.imageshack.us/i/r32ocsignpanelligna.jpg/][img]http://img69.imageshack.us/img69/2773/r32ocsignpanelligna.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
rnav_piwi
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: rnav_piwi » czw mar 04, 2010 21:19

Dzięki :)

Awatar użytkownika
TOMASZ13
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: TOMASZ13 » czw mar 04, 2010 21:33

mi się wydaje ze było bite i ktoś tanio naprawiał i na szybkiego :grrr:
na zdjęciach mi się tak w oczy rdza nie rzuciła bo jak co to ją bym wymieniał jako sprawce :goof: muszę ci powiedzieć czeka cie malowanie koszt 200 zł element mi zardzewiał błotnik po zimie i trzeba to naprawić puki nie jest za późno
moim zdaniem nawet bite autko może być lepsze od jakiegoś bezwypadkowego tylko musi być porządnie naprawione bo co z tego ze mam bezwypadkowy jak może w silniku pierścieni niema :bigok: pozdro 3maj sie

GOLF mk3 1997 1,6 101KM
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=440492

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”