Pisk podczas ruszania

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

wiewioreqezg
Użytkownik
Użytkownik

Pisk podczas ruszania

Post autor: wiewioreqezg » śr mar 03, 2010 23:00

Witam. Ostatnio zauważyłem taki problem. Otóż ruszając czy zmieniając biegi słyszę z prawej strony gdzieś na zewnątrz jakiś pisk. Dodam że mam prawdopodobnie lekko zużytą rolkę napinacza. Latem jak jest ciepło to chrobotała mi strasznie. Więc bardziej teraz to piszczenie może być przyczyną problemu jakiegoś ze sprzęgłem czy może to przez to Prawdopodobnie zużytą rolkę napinacza??????? a powie mi ktoś jak skutecznie sprawdzić zużycie rolki, paska lub napinacza???? proszę o odpowiedz na obydwa pytania :) z góry dzieki

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » śr mar 03, 2010 23:06

jeżeli podejrzewasz napinacz to ściągnij pasek na chwilę i zobacz czy coś się zmieni... w ten sposób wykluczysz wszystkie rolki i pasek.

wojtas46
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)

Post autor: wojtas46 » śr mar 03, 2010 23:06

Zdejmij pasek jeżeli jest popękany lub nierówno wytarty to aut , rolkę wyczujesz ręką czy ma luzy jeżeli tak to również wymiana . Zasadniczo wymiana paska razem z paskiem rozrządu lub co 5 lat

wiewioreqezg
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: wiewioreqezg » czw mar 04, 2010 00:04

Ale chcę się dowiedzieć czy może tak być??? bo to pisknięcie nie pojawia się zawsze. Dziś zrobiłem test taki swój i zauważyłem że śwista tylko jak ZMIENIAM BIEG DODAJE GAZU I POWOLUTKU PUSZCZAM SPRZĘGŁO TO TAKIE COŚ SŁYCHAĆ..... JAK ZROBIĘ TAKI MANEWR NORMALNIE SZYBKO TO JEST CISZA.

[ Dodano: 03 Mar 2010 23:40 ]
Dodam że pisk ten podczas jazdy i zmiany biegów słyszę od dwóch tygodni a w tym tyogdniu dwa razy swistało cos jak odpalilem rano autko ....

[ Dodano: 04 Mar 2010 09:03 ]
Poszdłem zajrzeć pod maskę dzisiaj, Na pierwszy rzut oka pasek jest cały ne ma żadnych pęknięć , ogólnie na moje oko bez zarzutu. Następnie odpaliłem go i nadstawiłem ucho i słychać było z oklic alternatora lekki świst. Więc co o tym śądzicie??? czy biegi , daodanie gazu itp może mieć wpływ że coś pisknie w oklicach alternatora??? może przy zmianie biegów podczas jazdy przez dodanie gazu zwiększają się obroty i coś pisknie?????

[ Dodano: 04 Mar 2010 09:26 ]
Czekam na odpowiedzi ;)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”