Witam. W ubiegły piątek wymieniałem z tyłu klocki i tarcze hamulcowe. W związku z tym ze w aucie pojawiła się nowa część to wiadomo ze czlowiek od razu zaczyna zwracac większą uwagę na jej działanie.
Zastanawia mnie czy z układem hamulcowym wszystko jest ok.
Po wymianie tarcz i klocków auto hamuje znacznie lepiej. Zaczyna hamować praktycznie od razu po delikatnym wciśnięciu pedału hamulca i wraz z dalszym wciskaniem pedału siła hamowania wyraźnie się zwiększa.
Dziś zastanowiło mnie to, że jak na włączonym silniku na postoju kilkakrotnie szybko nacisnąłem pedał hamulca, to po kilku wciśnięciach nie był on sprężysty tylko jakby się zapadał i twardniał dopiero na dole. Wystarczyło przed kolejnym wciśnięciem odczekać ok. 2 sekund i pedał już wciskał się normalnie. Czy to normalny objaw czy coś jest nie tak?
Na wyłączonym silniku kilkukrotne wciśnięcie pedału powoduje ze robi się on bardzo twardy (to według mnie jest akurat chyba normalne zjawisko).
Zastanawia mnie tylko to "opadanie hamulca" na włączonym silniku po kilkukrotnym bardzo szybkim wciskaniu pedału.
Czy z moim układem coś jest nie tak?
Zachowanie pedału hamulca - normalne czy coś jest nie tak?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
A to nie jest objaw padającej pompy hamulcowej
?
Niby nie droga część ale zawsze to jakiś nadprogramowy wydatek.
I jedno pytanie. Czy pompa hamulcowa to jest to co jest pod zbiorniczkiem na płyn? Bo jak wrzuce na allegro hasło "pompa hamulcowa golf iv" to najczęście na zdjęciach do sprzedaży pojawiają się własnie te elementy pod zbiorniczkiem lub ta duża okrągła czarna jakby miska (według mnie to chyba serwo a nie pompa).

Niby nie droga część ale zawsze to jakiś nadprogramowy wydatek.

I jedno pytanie. Czy pompa hamulcowa to jest to co jest pod zbiorniczkiem na płyn? Bo jak wrzuce na allegro hasło "pompa hamulcowa golf iv" to najczęście na zdjęciach do sprzedaży pojawiają się własnie te elementy pod zbiorniczkiem lub ta duża okrągła czarna jakby miska (według mnie to chyba serwo a nie pompa).
Ostatnio zmieniony śr mar 03, 2010 12:19 przez pavulon78, łącznie zmieniany 1 raz.