Zwarcie zapalniczki PILNE!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

marcin13
Nowicjusz
Nowicjusz

Zwarcie zapalniczki PILNE!

Post autor: marcin13 » pn mar 01, 2010 17:50

Witam Wszystkich.
Godzinę temu chcąc wykręcić zapalniczkę w Golfie III, niechcący śrubokrętem dotknełem środka-zaiskrzyło, automatycznie radio ciszej zaczeło grać (kluczyków nie było w stacyjce).
Po chwili włożyłem kluczyki do stacyjki-przekręciłem zapłon a tu nic.. Stan liczniki sie nie wyświetlił-radio się wyłączyło i tylko cos powarczało przy kierownice a może coś niżej trudno powiedziec..
Bezpieczniki te małe wszystkie sprawdziłem i są ok.
Jak wyjmę kluczyki stan licznika po pewnym czasie sie wyświetla. Jak nacisne awaryjne to zaczyna coś warczeć,a światło na właczniku jest ciągłe.
Bez kitu nic nie działa-MASAKRA..
Ostatnio zmieniony pn mar 01, 2010 20:07 przez marcin13, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » pn mar 01, 2010 17:58

kiedyś też tak miałem po podłączeniu odkurzacza samochodowego do zapalniczki, tylko wtedy zaczęło mi się kopcić ze stacyjki. Napewno masz do wymiany kostkę stacyjki, bo przez nią przechodzi prąd zasilający zapalniczkę.

tu masz fotoporadę:

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... t=stacyjki

Obrazek
Obrazek

marcin13
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: marcin13 » pn mar 01, 2010 18:10

NA zdrowy rozum to dziwne zdeczka. Dlaczego nie strzelił bezpiecznik tylko od razu kostka? Jak dla pewności mogę to sprawdzić?

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » pn mar 01, 2010 18:48

marcin13 pisze:Jak dla pewności mogę to sprawdzić?
założyć nową kostkę stacyjki i znów zrobić zwarcie :grin:
Prawdopodobnie kupiłeś autko od jakiegoś "rzeźbiarza elektryki" :grin:

Obrazek
Obrazek

marcin13
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: marcin13 » pn mar 01, 2010 20:05

Co Ty gadasz, autko już mam parę ładnych lat, wszystko w nim było ok. Było kupione od inwalidy. Od tego momentu tylko pompę paliwa wymieniłem.
Kurde dzisiaj je rozkrece i w ciemno nie chce kupować czegoś czego nie wiem.
Czy autko w takim stanie mogę odpalić (jeżeli tak to w jaki sposób)? Ładowanie będzie?

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » pn mar 01, 2010 21:09

jakbyś miał uwaloną tylko stacyjkę to "na krótko" uruchomisz, tylko nie podpowiem Ci jakie kolory kabelków, bo nie wiem, nie uruchamiałem jeszcze w taki sposób golfa :)

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pn mar 01, 2010 22:51

prezesik25 pisze:kostkę stacyjki, bo przez nią przechodzi prąd zasilający zapalniczkę.
Nie sądzę, by tak było...
Zapalniczka ma własne zasilanie, z bezpiecznika 22. Nie powinno mieć to wpływu na stacyjkę. Chyba, że ktoś potrzebował gniazda do zasilania np. CB i podłączył jednak przez stacyjkę by mu sprzęt gasł razem z zapłonem - nie jest to jednak rozwiązanie fabryczne.
Tak w ogóle, to przy stacyjce trzeba być niezwykle ostrożnym, tam przewody nie są niczym zabezpieczone, żadnym bezpiecznikiem, więc o pożar nie trudno!

Awatar użytkownika
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: prezesik25 » wt mar 02, 2010 19:09

Prezesik25 pisze:kiedyś też tak miałem po podłączeniu odkurzacza samochodowego do zapalniczki, tylko wtedy zaczęło mi się kopcić ze stacyjki
- to jak wytłumaczyć to zjawisko? - odkurzacz spokojnie miał ze 300W - kupiony w wystawki z niemiec, taki z zielonym elementem zbierającym zasilany akumulatorkiem.
Ostatnio zmieniony wt mar 02, 2010 19:10 przez prezesik25, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt mar 02, 2010 19:30

prezesik25 pisze: jak wytłumaczyć
tak jak kolega Zico63b napisał - często ludzie sami podpinaja zapalniczkę pod stacyjkę, bo maja w niej wpięte CB i chcą żeby włączało się z zapłonem.
W wypadku autora tematu tez tak mogło być. Propnuje zacząć od wyjecia wtyczki od kostki zapłonu i zobaczyc czy awaryjne wówczas działaja, jeśli tak poszła tylko stacyjka, ale wątpię raczej coś się jeszcze upaliło w kablach. Bezp[icznik od zapalniczki do obejrzenia jesczeraz (21 lub 22 zależy od modelu)

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”